Cei care s-au mutat de multe ori în copilărie au un risc crescut de depresie. Ce să facă părinții

DE Florentina Enache | Actualizat: 11.04.2025 - 19:34
Cei care s-au mutat de multe ori în copilărie au un risc crescut de depresie. Ce să facă părinții  - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cei care s-au mutat de multe ori în copilărie au un risc crescut de depresie. Ce să facă părinții - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cei care s-au mutat de multe ori în copilărie au un risc crescut de depresie. Ce să facă părinții - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cei care s-au mutat de multe ori în copilărie au un risc crescut de depresie. Ce să facă părinții - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cei care s-au mutat de multe ori în copilărie au un risc crescut de a face depresie. Ce să facă părinții, pentru a-i face pe cei mici să treacă mai ușor peste dificultățile unei mutări?

SHARE

Multe familii cu copii mici se mută într-o altă locuință, într-un alt oraș sau chiar țară. Și în timp ce unele familii se mută datorită unui nou loc de muncă, a unor sisteme școlare mai bune sau pentru a fi mai aproape de rude, mutarea nu este lipsită de stres și provocări - în special pentru copii.

Cei care s-au mutat de multe ori în copilărie au un risc crescut de depresie. Ce să facă părinții 

Un studiu recent asupra adulților din Danemarca a descoperit că cei care s-au mutat frecvent în copilărie au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta depresie decât cei care au rămas în aceeași comunitate toată viața. 

Citește și: Schimbarea orei afectează somnul și apetitul copiilor. Ce să facă părinții cu câteva zile înainte

Acest studiu, care a fost publicat în revista JAMA Psychiatry, a inclus mai mult de 1 milion de persoane născute între 1982 și 2003. Dintre aceste persoane, mai mult de 35.000 (sau 3,2%) au fost diagnosticate cu depresie, scrie Parents.com.

Citește și: Cine e SuperNanny și cu ce se ocupă celebra dădacă de la TV? Drama neștiută din viața ei

În timp ce metodologia și datele cercetătorilor nu au confirmat raționamentul specific din spatele impactului, Clive Sabel, profesor la Universitatea Aarhus și cercetătorul principal al studiului, oferă speculații.

Cei care s-au mutat de multe ori în copilărie au un risc crescut de depresie. Ce să facă părinții - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

„Am emis ipoteza că are de-a face cu o viață de familie așezată și cu siguranța în cartierul natal”, spune Dr. Sabel.

„Credem că are de-a face cu beneficiile obținute din legăturile sociale puternice din cartier sau de la școală, care necesită timp pentru a se forma.”

Citește și: Care sunt semnele că un părinte este indisponibil emoțional. Cum sa fii mai apropiat de cel mic

Dr. Sabel observă, de asemenea, că nu a existat un risc redus atunci când se trece de la cartiere mai sărace la cartiere mai bogate, așa cum s-ar putea aștepta.

„Din nou, nu știm pentru că designul studiului nostru nu ne-a permis să investigăm <<de ce>>, dar putem specula. În primul rând, este relativ neobișnuit să te muți din cartiere sărace în cartiere bogate. Cei care se mută sunt dezavantajați de efectul de mutare menționat anterior”. 

Citește și: Cât e indemnizația și câte zile libere ai pentru îngrijirea copilului bolnav? Ce să știe părinții

Alte studii au constatat, de asemenea, că mutarea dintr-o zonă săracă într-una mai prosperă poate fi o provocare pentru copii, mai ales dacă se simt nelalocul lor, având în vedere rădăcinile lor într-o zonă mai puțin bogată, spune Ulrick Vieux, psihiatru.

„Poate exista o izolare a unui copil care poate nu are acasă aceleași facilități ca și colegii săi de clasă”, spune Dr. Vieux.

Citește și: Copilul e alergic la praf, polen, pisici, câini? Ce greșesc părinții și ce trebuie să facă

„De asemenea, ei trebuie să se obișnuiască cu un nou mod de instruire, precum și să facă față lăsării în urmă a echipelor sportive din care făceau parte și a cluburilor sociale de la fosta lor școală.”

De ce mutarea poate fi dificilă pentru copii

Potrivit studiului, în ciuda faptului că copiii se pot muta în sisteme școlare mai bune sau în comunități mai bogate, ei sunt în continuare expuși riscului de a dezvolta depresie ca adulți.

Cercetătorii notează că acest risc nu este probabil legat de mutarea în sine, ci de noua comunitate.

De asemenea, ei au observat că cei care s-au mutat de mai multe ori între vârstele de 10 și 15 ani erau de 1,61 ori mai predispuși să sufere de depresie la vârsta adultă, comparativ cu cei care nu s-au mutat.

Pentru mulți părinți, aceste constatări pot fi greu de înțeles, mai ales dacă se mută în ceea ce poate fi considerat un „cartier mai bun”.

Dar, potrivit lui Brandy Schumann, doctor, vârstele cuprinse între 10 și 15 ani sunt esențiale pentru construirea independenței și investirea în relații în afara casei - iar mutarea în această perioadă poate fi deosebit de perturbatoare.

„În această etapă, copiii devin mai implicați în activități sociale, își formează prietenii și stabilesc legături”, spune Dr. Schumann.

„Mutarea frecventă poate perturba aceste procese, ducând la instabilitate și la întârzierea dezvoltării în formarea de relații stabile și durabile. Pierderea sistemelor de sprijin familiare și provocarea adaptării repetate la medii noi pot contribui la sentimente de nesiguranță și izolare, care pot persista până la vârsta adultă.”

Mai mult, o schimbare bruscă poate fi o provocare, în special pentru cei care doresc previzibilitate, spune ea.

De fapt, atunci când copiii se confruntă cu o schimbare majoră, cum ar fi o mutare, ei nu au niciun control asupra a ceea ce se întâmplă și acest lucru se poate simți copleșitor, creând un sentiment de instabilitate.

Ce să facă părinții

Dr. Vieux spune să vă asigurați că îi comunicați situația copilului dumneavoastră și îi explicați de ce trebuie să vă mutați.

Împărtășiți-i aspectele pozitive ale mutării și încurajați-l să își împărtășească opiniile. Apoi, ascultați ce au de spus copiii și validați-le sentimentele. Aceste conversații vă pot ajuta să-l faceți pe copilul dumneavoastră să simtă că a fost cel puțin ascultat.

„Dacă copilul simte că gândurile sale au fost luate în considerare, mutarea poate fi o experiență mai pozitivă”, spune Dr. Vieux.

Sfaturi pentru adaptarea la o nouă comunitate

Deși este firesc ca copiii să aibă o serie de emoții în timpul adaptării la o mutare, există lucruri pe care le puteți face pentru a face tranziția puțin mai ușoară. Iată câteva lucruri pe care profesioniștii din domeniul sănătății mintale le recomandă.

Implicați-vă în noua comunitate

Implicarea în activități comunitare, sporturi, cluburi și evenimente școlare îi poate ajuta pe copii să stabilească noi legături, spune Dr. Schumann.

„Întâlnirea cu noii vecini și participarea la evenimentele bisericii locale pot facilita, de asemenea, acest proces.”

Ea spune, de asemenea, să creați oportunități pentru interacțiuni sociale, cum ar fi întâlniri de joacă pentru copiii mai mici sau mici adunări sau întâlniri pentru preadolescenți și adolescenți.

Și, dacă au probleme în a purta o conversație cu cineva nou, ajutați-i să exerseze abilitățile de care au nevoie.

Dr. Vieux sugerează să dați un exemplu pozitiv mergând la piesele de teatru ale școlii și la evenimente sportive.

„Veți întâlni părinți cu copii de aceeași vârstă cu ai dumneavoastră și veți construi o nouă rețea socială pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră”, spune Dr. Vieux.

Recunoașteți perspectiva copilului dumneavoastră

„Atunci când un copil se luptă cu propriile sentimente, nu este momentul să încercați să faceți lucrurile mai bune sau să le rezolvați, ci mai degrabă să îi transmiteți înțelegere, astfel încât să nu se simtă singur”, spune Dr. Schumann.

„Recunoașteți, de asemenea, că schimbarea poate fi o formă de durere”, spune ea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te