Ce sărbătorește lumea pe 29 februarie. Legătura dintre această zi, 12 mănuși și pâine prăjită

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.02.2024 - 07:15
Motiv de sărbătoare pe 29 februarie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Anul acesta, 29 februarie coincide cu ultima zi de joi din această lună, astfel că este un moment bun să sărbătorim.

SHARE

2024 este an bisect și peste tot pe glob, ultima zi a lunii februarie este folosită pentru a marca ceva important. Și în România avem o serie de tradiții. 

Altfel, pe 29 februarie, mai avem Ziua pâinii prăjite și Ziua Bolilor rare. 

Ce sărbătorește lumea pe 29 februarie. Legătura dintre acestă zi, 12 mănuși și pâine prăjită

În tradiția populară se spune că într-un an bisect nu este bine să te căsătorești, deoarece relația nu va funcționa. Dar nici să divorțezi în această perioadă, pentru că se spune că, după o astfel de separare, cei implicați vor rămâne singuri mult timp.

În unele țări, 29 februarie este Ziua Burlacului. Este ziua când o femeie îl poate cere în căsătorie pe un bărbat. Dacă acesta refuză, atunci e obligat să-i dea femeii bani sau să-i cumpere o rochie.

În Europa, în clasele sociale înstărite, bărbatul îi cumpăra fetei 12 perechi de mănuși, pentru ca femeia să-și poată ascunde jena de a nu purta un inel de logodnă.

În Aurora, statul american Illinois, la 29 februarie femeile devin polițiști și îi pot aresta pe bărbații singuri, care trebuie să plătească o amendă de 4 dolari.

Citește și: De ce are luna februarie 28 de zile? Ce este anul bisect? Legătura cu superstițiile romanilor

În Grecia, se consideră că o căsătorie oficiată pe 29 februarie aduce ghinion.

Ziua pâinii prăjite

O sărbătoare adoptată relativ recent în unele zone de pe glob a început să ia amploare în întreaga lume. Pe 29 februarie este Ziua pâinii prăjite. 

De obicei se sărbătorește în ultima zi de joi din februarie, însă anul acesta coincide chiar cu ultima zi a acestei luni.

Pâinea prăjită este un aliment atât de simplu și ne așteptăm ca majoritatea oamenilor să se gândească foarte puțin la asta. Este doar ceva pe care oamenii îl consumă la micul dejun sau îl folosesc atunci când pregătesc un prânz special pentru copilul lor .

Puțini ar crede că această mâncare a fost suficient de importantă pentru a-și justifica vacanța, dar o face. În ultima joi din februarie , este sărbătorită Ziua Națională a Toastului, iar această zi permite tuturor să se gândească mai mult la un aliment care este mai mult decât o bază pentru unt, jeleuri sau gemuri, scrie holidayscalendar.com.

Această sărbătoare a fost sărbătorită pentru prima dată în 2014, în Marea Britanie,dar de atunci s-a răspândit în întreaga lume. 

Istoria pâinii prăjite

Prăjirea pâinii este un concept atât de simplu încât este aproape imposibil să puneți degetul într-o anumită zi din calendar și să spuneți că acea zi a fost când a fost inventată pâinea prăjită. 

La urma urmei, pâinea are aproximativ 8.000 de ani și suntem siguri că mulți oameni de-a lungul acestor mii de ani și-au prăjit pâinea la foc.

Prima referire scrisă la pâine prăjită apare într-o rețetă de ceapă înăbușită în bere veche și ulei. Această rețetă a fost numită Oyle Soppys și a fost tipărită în 1430. În această rețetă, se recomanda ca această supă să fie servită cu pâine prăjită care a fost tăiată. Bine, s-ar putea să fie mai mult ca crutoane, dar oricum o vom socoti ca pâine prăjită.

Câteva lucruri interesante despre pâinea prăjită

Mai jos sunt câteva dintre lucrurile pe care oamenii care sărbătoresc această sărbătoare ar putea dori să le învețe. Deși majoritatea oamenilor nu ar crede că pâinea prăjită este suficient de interesantă pentru a avea scris trivialuri despre el, acești oameni s-ar înșela foarte mult pentru că am găsit destul de multe trivia-uri interesante despre această mâncare.

Se crede că aproximativ 75 de milioane de americani mănâncă pâine prăjită în fiecare zi.

Primul prăjitor de pâine electric a fost inventat în 1905. Acest prăjitor de pâine a fost numit El Tosto.

Primul prăjitor de pâine automat a fost inventat în 1926. Se numea Toastmaster One-A-One.

Cuvântul „pâine prăjită” (Toast) provine de la „tostare”, un cuvânt latin care, în mod surprinzător, înseamnă „a prăji”.

Citește și: Ce trebuie să faci în ziua de joi pentru a avea noroc în dragoste. Românii respectă acest ritual

Ziua bolilor rare

Tot pe 29 februarie 2024 marcăm Ziua bolilor rare. Când nu e an bisect, ziua va fi marcată pe 28 februarie. Scopul acestei sărbători este de a crește gradul de conștientizare cu privire la cele peste 7.000 de boli rare care afectează oamenii din întreaga lume și de a susține accesul îmbunătățit la tratament pentru pacienții afectați de aceste boli. 

În 2008, Ziua Bolilor Rare a fost lansată oficial în data de 29 februarie a acelui an de către mai multe națiuni europene și Organizația Canadiană pentru Boli Rare. 

Această dată a fost aleasă pentru că este o zi bisectă și este, prin urmare, o zi „rară” în sine – o reprezentare perfectă pentru o sărbătoare care recunoaște bolile rare. 

În acest an, participanții au recunoscut această zi participând la conferințe de presă, plimbări și diverse evenimente organizate în întreaga lume.

În anul următor, sărbătorirea Zilei Bolilor Rare a fost adoptată pentru prima dată de mai multe țări. Unele dintre țările care l-au adoptat în 2009 includ Argentina , Australia , China , Columbia , Panama și Statele Unite ale Americii. Astăzi, sute de organizații din întreaga lume, inclusiv grupuri de sprijin și grupuri de susținere a pacienților, celebrează Ziua Bolilor Rare.

Există peste 7.000 de boli și tulburări rare care afectează peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume. În Statele Unite, 1 din 10 oameni este afectat de o boală rară – sau aproximativ 30 de milioane de oameni. Aproximativ jumătate dintre cei afectați sunt copii. 

Aproximativ 95% dintre bolile rare din lume nu au tratamente și nici măcar nu au tratamente eficiente disponibile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te