Ce este „Mona Lisa din adâncuri”? Vândută la licitație cu 73.000 $. De ce a fost supranumită așa?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.02.2025 - 15:35
Ce este „Mona Lisa din adâncuri” - Foto: Holabird Western Americana Collections
Ce este „Mona Lisa din adâncuri” - Foto: Holabird Western Americana Collections
Ce este „Mona Lisa din adâncuri”
Ce este „Mona Lisa din adâncuri”

Fotografia „Mona Lisa din adâncuri” fascinează publicul larg prin același zâmbet enigmatic asemănător celui din faimosul tablou al lui Leonardo da Vinci. Scoasă la licitație în 2023, ea este mărturia palpabilă a unei tragedii de acum 178 de ani.

SHARE

Ce este „Mona Lisa din adâncuri”? Datorită zâmbetului său enigmatic, această femeie neidentificată a fost supranumită astfel, după ce portretul său obsedant a fost scos din epava navei S.S. Central America, scufundată în 1857.

Ce este „Mona Lisa din adâncuri”? Vândută la licitație cu 73.000 $. De ce a fost supranumită așa?

Cunoscută drept „nava aurului”, vaporul s-a scufundat pe 12 septembrie 1857 în timp ce transporta 10 tone de aur extras în timpul goanei după aur din California.Tragedia s-a soldat cu moartea a 425 de pasageri și membri ai echipajului din totalul de 5 78.

Recuperarea unor obiecte găsite la locul naufragiului a avut loc mult mai târziu, în mai multe etape, între 1988 și 1991 și din nou în 2014.

La aceasta din urmă, membrii expediției au descoperit pe fundul mării și o imagine misterioasă ce înfățișa o tânără femeie.

Zâmbetul discret al acesteia i-a inspirat pe cei care au recuperat-o să-i dea numele de „Mona Lisa din adâncuri”, dată fiind asemănarea cu faimoasa pictură a lui Leonardo da Vinci.

Citește și: Preşedinta Muzeului Luvru vrea să introducă un bilet doar pentru a vedea „Mona Lisa”

Nava SS Central America s-a scufundat pe 12 septembrie 1857 - Foto: arhiva

Portretul - o fotografie dagherotip, prima tehnică fotografică reușită - a fost una dintre cele 421 de comori din naufragiu care au fost scoase la licitație de Holabird Western Americana Collections, în martie 2023.

Citește și: Motivul pentru care Mona Lisa nu are sprâncene în tabloul lui Leonardo da Vinci

Obiectele au adunat 1,1 milioane de dolari, depășind cu mult estimarea sa de dinainte de vânzare de 375 000 - 700 000 de dolari, potrivit news.artnet.com.

„Mona Lisa din adâncuri”, recuperată în 2014 din epavă

Cel mai bine vândut articol a fost un lingou de aur masiv de 32,15 uncii, creat în San Francisco de către doi celebri evaluatori din perioada goanei după aur, John Glover Kellogg și Augustus Humbert.

Lingoul de aur care cântărește două kilograme a fost vândut pentru 138 000 de dolari, cu mult peste valoarea actuală a conținutului său propriu-zis de aur, de aproape 60 000 de dolari.

În ceea ce privește „Mona Lisa din adâncuri”. portretul tinerei misterioase, a cărei identitate n-a putut fi aflată, recuperat de pe fundul mării în 2014, el a fost adjudecat pentru 73.200 de dolari. 

Dar, chiar dacă n-a obținut cel mai mare preț dintre obiectele licitate, fotografia rămâne cel mai misterios și atrăgător ecou palpabil rămas în urma naufragiului de acum 178 de ani.

Citește și: Mona Lisa din Isleworth. Au adorat fanii lui Leonardo da Vinci portretul greșit?

„Aceasta este cea mai faimoasă dintre toate comorile de aur, fără vânzări comparabile”, a declarat, la acea vreme, Fred Holabird, președintele casei de licitații. 

S.S. Central America a fost un vapor de mari dimensiuni care s-a scufundat într-un uragan, în largul coastei Carolinei, în 1857, în timp ce transporta un transport masiv de lingouri de aur și articole din aur de la San Francisco la New York via Panama.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te