Cât costă să-ți clonezi câinele sau pisica de companie? Ce condiții sunt ca procesul să fie posibil?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 14.02.2025 - 08:16
Cât costă să-ți clonezi câinele sau pisica de companie - Foto: Pexels/blue bird (cu rol ilustrativ)
Cât costă să-ți clonezi câinele sau pisica de companie - Foto: Pexels/blue bird (cu rol ilustrativ)
Cât costă să-ți clonezi câinele sau pisica de companie
Cât costă să-ți clonezi câinele sau pisica de companie

Cât costă să-ți clonezi câinele sau pisica de companie? Mulți proprietari de animale nu pot concepe pierderea acestora, atunci când le vine sorocul. De aceea, unii ar face orice doar ca să aibă din nou iluzia că suflețelul iubit încă trăiește și se pot bucura împreună de viață.

SHARE

Cât costă să-ți clonezi câinele sau pisica de companie? În ciuda controversei etice, cererea de clonare a animalelor de companie este în creștere, fiind deja populară în unele țări precum Statele Unite și China. Dar poți face acest lucru și mai aproape de casă, într-o țară a Uniunii Europene.

Cât costă să-ți clonezi câinele sau pisica de companie? Ce condiții sunt ca procesul să fie posibil?

Au trecut destui ani din 1997, de la nașterea primului animal clonat din lume, celebra oaie Dolly. De atunci, procedurile au fost perfecționate și acum este o realitate legală în multe țări.

Ovoclone este prima companie din Spania care oferă acest serviciu care este complet legal în această țară din Uniunea Europeană. Dar realizarea unei copii genetice a animalului de companie nu este deloc ieftină: 50.000 de euro pentru pisici și 55.000 euro pentru câini.

Directorul general al companiei ce se află în Marbella, embriologul Enrique Criado, a declarat că „există încă bariere etice și morale în rândul populației cu privire la această problemă”.

El a adăugat că este încrezător că „scăderea prețurilor pe care acest proces o va înregistra de-a lungul anilor, precum și creșterea popularității sale vor duce la normalizarea sa în societate”, notează surinenglish.com.

Dezvoltarea tehnicilor de clonare și creșterea numărului de utilizatori și de clinici care efectuează această practică în Spania vor aduce acceptarea, a adăugat el.

Citește și: Unde se află Mănăstirea pisicilor, cel mai ciudat lăcaș de cult din lume? Ridicată acum 1.700 de ani

„Primii copii născuți „in vitro” au fost un scandal la vremea respectivă, și totuși astăzi este o practică obișnuită. La fel se va întâmpla și cu această problemă. Mâine va fi complet banală”, a spus embriologul.

La clinica din Marbella se pot obține copii genetice aproape perfecte ale animalelor de companie - Foto: surinenglish.com (cu rol ilustrativ)

De la câini și pisici la cai și cămile, acest laborator poate clona, practic, orice mamifer. De fapt, proprietarii de cai de curse care participă la competiții sunt unii dintre cei mai frecvenți clienți, solicitările venind deja din Emiratele Arabe și același lucru se întâmplă și cu proprietarii de cămile.

Un alt obiectiv al laboratorului este acela de a putea pune progresele științifice din acest domeniu în serviciul administrației publice.

50.000 de euro ca să-ți clonezi pisica

„Atât prin reproducere asistată, cât și prin clonare, putem ajuta animalele care sunt în pericol de dispariție”, a declarat Criado.

Laboratorul este „în discuții cu mai multe instituții”, a adăugat el și a dat ca exemplu „importanța salvării linxului iberic”.

Citește și: FOTO Cele mai friguroase 5 rase de câini de companie din lume. Până la ce temperatură pot rezista?

„Marea majoritate a persoanelor care vin să își cloneze animalele de companie sunt oameni care au o legătură puternică cu animalele lor și care adesea le tratează ca pe propriii copii”, a mai declarat embriologul.

„Cei care clonează știu foarte bine că acele „copii” rezultate sunt alte animale, chiar dacă au 99,9% din aceeași genetică ca originalul. Dar că este vorba de un altul care, desigur, nu are amintiri, dar care, totuși, are același cod genetic ca originalul”, a spus el.

În lunile trecute de la deschiderea clinicii din Marbella, au existat deja tot felul de situații. De la un client care și-a trimis avionul privat să îl ia pe embriolog pentru ca acesta să poată lua probe de la un câine care tocmai murise, până la o intervenție în Napoli pentru clonarea a opt câini.

Barbara Streisand, Javier Milei și Diane von Fürstenberg sunt printre celebritățile care au recurs la această tehnică cu animalele lor de companie.

De asemenea, reședintele Argentinei are patru clone ale câinelui său mastiff, Conan, ceea ce a fost foarte criticat în țara sud-americană.

În ceea ce privește abordarea procesului, cei mai mulți dintre clienți văd clona ca pe un „copil” al animalului pe care l-au pierdut, nu ca pe un înlocuitor. 

Un lucru care iese în evidență este faptul că majoritatea câinilor clonați nu sunt de rasă pură. De asemenea, nu este întotdeauna posibil să se realizeze procesul. 

„Unele persoane care ne-au chemat pentru a-și clona animalele de companie ne-au adus material biologic congelat, ceea ce nu ne este de folos, și mulți au cerut să li se extragă mostre, dar animalele muriseră deja și fuseseră îngropate”, a declarat Criado.

Citește și: Cât costă să-ți îngropi câinele sau pisica într-un cimitir de animale? Este și varianta incinerării

El a precizat că „pentru ca tehnica să funcționeze, animalul trebuie să fie în viață sau la doar câteva ore după moartea sa”.

Conservarea liniilor celulare este un proces separat care salvează materialul genetic atât pentru boli, cât și pentru clonare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te