marți 11 noiembrie
EUR 5.0845 USD 4.3934
Abonează-te
Newsweek România

„Cârnații din topor din Vâlcea”, recunoscuți în Uniunea Europeană drept „DOP”. Din ce sunt făcuți?

Data publicării: 11.11.2025 • 16:20
„Cârnați din topor din Vâlcea” - Foto: Facebook / MADR
„Cârnați din topor din Vâlcea” - Foto: Facebook / MADR

Comisia Europeană a aprobat înregistrarea „Cârnaților din topor din Vâlcea” ca Denumire de Origine Protejată (DOP), recunoscând-le calitățile distinctive.

„Cârnații din topor din Vâlcea” sunt cârnați de porc din regiunea vâlceană din sud - centrul României, afumați cu lemn de fag.

Gustul și frăgezimea obținute prin sărarea și conservarea cărnii cu sare de la Ocnele Mari sunt completate de aroma condimentelor și celei de fum, a precizat Comisia Europeană.

Citește și: Faci grătar? Cum spun medicii că trebuie făcuți micii și carnea pentru a nu risca boli grave

„Cârnații din topor din Vâlcea”, recunoscuți în Uniunea Europeană drept „DOP”. Din ce sunt făcuți?

Pe lângă „Cârnații din topor din Vâlcea”, Comisia Europeană a aprobat și alte produse înregistrate ca Denumire de Origine Protejată (DOP): 'Miel de tilleul de Picardie' din Franța, 'Fured' din Ungaria, 'Casauria' din Italia și 'Aceite del Somontano' din Spania, informează Agerpres.

Mierea „Miel de tilleul de Picardie”

'Miel de tilleul de Picardie' este mierea de tei produsă de albine din nectarul florilor din specia Tilia. Abundența teilor în zonele mari de pădure din sudul Picardiei, o regiune din nordul Franței, și clima temperat maritimă oferă un teren fertil pentru mierea monoflorală. Metodele de producție ale apicultorilor din regiune conferă mierii un ușor gust de caramel.

Citește și: Alimentele pe care să nu le consumi la cină. Afectează calitatea somnului. Cu ce le poți înlocui

Vinuerile „Fured”

Vinurile ungurești 'Fured' se caracterizează printr-o intensitate medie și o aciditate uscată, proaspătă și crocantă. Denumirea de Origine Protejată recunoaște experiența seculară transmisă de-a lungul generațiilor de viticultori din zona riverană a lacului Balaton, care dă naștere profilurilor gustative distinctive ale vinurilor, se subliniază în comunicat.

Vinurile „Casauria”

Vinurile 'Casauria' produse în mod tradițional în orașul Casauria din centrul Italiei au o culoare roșu rubiniu intens, cu nuanțe subtile de violet, care se transformă în granat odată cu învechirea îndelungată. Profilul senzorial al vinurilor este marcat de microclimatul zonei de producție a strugurilor Montepulciano.

Uleiul „Aceite del Somontano”

'Aceite del Somontano' este un ulei de măsline extra virgin din măslini aflați în centrul provinciei spaniole Huesca, situată între Pirinei și valea Ebro. Trăsăturile sale distinctive sunt aroma fructată verde a măslinelor, ierbii, frunzelor, migdalelor, roșiilor și verdețurilor.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră