Care insecte preferă să se mănânce între ele decât să se îmbolnăvească? Le găsim și în bucătărie

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.04.2024 - 06:55
Care insecte preferă să se mănânce între ele decât să se îmbolnăvească? Le găsim și în bucătărie Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Printre altele, aceste vietăți aleg canibalismul pentru a opri sau chiar a preveni distrugerea bolii.

SHARE

Cercetătorii au observat acest lucru la mii de furnici prinse într-un buncăr nuclear, care au supraviețuit ani de zile separării de colonia principală consumând cadavrele partenerilor lor morți.

În buncăr, cercetătorii au găsit o comunitate de aproape un milion de furnici muncitoare, înrudite cu furnica de pădure, plină de viață.

De-a lungul anilor, nefericitele furnici au continuat să moară prin conducta de ventilație a buncărului, care se deschidea din tavan în cameră.

Care insecte preferă să se mănânce între ele decât să se îmbolnăvească? Le găsim și în bucătărie

Furnicile se mâncau unele pe altele pentru a supraviețui

Pentru a-și pregăti studiul, oamenii de știință au colectat peste 150 de furnici moarte de pe podeaua cimitirului buncăr. După ce corpurile cadavrelor au arătat urme de mușcături, oamenii de știință au presupus că au fost canibalizate de către propriii lor parteneri.

Citește și: În ce sector este şcoala din. Bucureşti invadată de ploşniţe. Părinţii sunt terorizaţi

Marea majoritate a cadavrelor, peste 90 la sută, prezentau semne de mâncare.

Deși mijloacele de supraviețuire ale furnicilor pot părea bizare, canibalismul nu este neobișnuit la această specie. Potrivit studiului, se știe că furnicile de pădure se angajează în așa-numitele „războaie de furnici” cu alte specii de furnici primăvara, când hrana este rară.

După bătălia aprigă, cadavrele soldaților căzuți sunt târâte de furnicile muncitoare la cuibul lor pentru a hrăni indivizii în curs de dezvoltare.

Canibalismul protejează furnicile de boli

Cu toate acestea, canibalismul are alte beneficii pentru furnici. Printre altele, îi protejează de proliferarea ciupercilor Metarhizium în viță de vie , care reprezintă o lovitură gravă pentru furnici.

Dar aceste animale inteligente și muncitoare au o soluție și pentru asta. Pentru a evita riscul de deces, reginele consumă 92% din larvele infectate înainte de a răspândi boala.

Citeşte şi: Unde are loc controlul de la magazinul Ikea, unde au fost reclamate ploşniţe

Canibalismul a beneficiat atât membrilor coloniei, cât și reginei însăși. În timp ce prima a evitat infecția, regina a devenit mai rezistentă la ciuperca, care este periculoasă pentru furnici, mâncând larvele infectate.

Mai mult, insectele care și-au mâncat urmașii din cauza Metarhizium au depus mai târziu cu peste cincizeci la sută mai multe ouă decât alte furnici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te