Care este localitatea cu cel mai lung nume din România? Dar cu cel mai scurt?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 06.10.2024 - 16:22
Care este localitatea cu cel mai lung nume din România - Foto: Facebook/Pensiunea Grațiela
Care este localitatea cu cel mai lung nume din România - Foto: Facebook/Pensiunea Grațiela
Care este localitatea cu cel mai lung nume din România
Care este localitatea cu cel mai lung nume din România

Care este localitatea cu cel mai lung nume din România? La ora actuală, conform datelor oficiale, țara noastră are 263 de orașe și 2.685 de comune care înglobează 13.285 de sate. Printre acestea se află și așezarea la care ne referim.

SHARE

Care este localitatea cu cel mai lung nume din România? Sigur, recordul mondial deținut de un sat din Țara Galilor - Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch - cu 58 de litere aproape imposibil de pronunțat, e greu de doborât. Totuși, și în țara noastră există o așezare al cărei nume adună nu mai puțin de 27 de litere.

Care este localitatea cu cel mai lung nume din România? Dar cu cel mai scurt?

Dacî ai terminat să tot încercați să rostiți numele imposibil al acelui sat din Țara Galilor - apropo, puteți încerca și varianta lui prescurtată, Llanfairpwllgwyngyll - atunci puteți afla că există o localitate în județul Brașov al cărei nume conține 27 de litere.

Este vorba de... Stațiunea Climaterică Sâmbăta. Firește că e vorba de o stațiune și, poate, unii vor cârcoti că „nu se pune”, dar chiar acesta este numele oficial al localității.

Citește și: Care este cel mai mare oraș din România? Are o suprafață ce o depășește pe cea a statului Andorra

Ea face parte din comuna Sâmbăta de Sus situată în Depresiunea Făgăraş, la poalele nordice ale Munţilor Făgăraş, la o distanta de 90 km de municipiul Brașov și 20 km de municipiul Fagăraș, după cum informează site-ul oficial al admninistrației locale, primariasambatadesus.ro.

Peisajul este unul idilic, după cum se poate vedea și din fotografia de deschidere a articolului.

Turiștii ajunși aici pot vizita câteva monumente istorice interesante, precum Castelul Brâncoveanu, situat în sectorul apusean al satului Sâmbăta de Sus.

Primul castel din zonă fost construit în 1708, de Constantin Brâncoveanu, dar s-a degradat în timp, astfel că un nou castel a fost contruit în 1800, de către Grigore Brâncoveanu, nepotul domnitorului.

Tot aici se găsește și Mănăstirea Brâncoveanu Sâmbăta de Sus, un obiectiv turistic extrem de popular, construit în anul 1866.

Comuna Ip are cel mai scurt nume dintre toate localitățile din România - Foto: Facebook/Primăria Comunei Ip

Iar pentru pasionații de aventuri pe munte, aceștia au la îndemână trasee către Munții Făgărașului, Valea Sâmbetei , Vârful Moldoveanu, dar și spre chilia Părintelui Arsenie Boca, se mai menționează pe site-ul primăriei.

Citește și: Care e locul din România ce ascunde două comori uriașe? Jacques Yves Cousteau a explorat zona

La polul opus, comuna Ip din județul Sălaj deține recordul pentru cel mai scurt nume de localitate din România. A fost atestată documentar, pentru prima dată, în 1208 ca „villa Ypu”, scrie phonline.ro.

Deși poate părea o simplă coincidență lingvistică, numele Ip își are originile în cuvântul grecesc „Hippolytos,” semnificând cal și eliberare. Adică exact ceea ce se regăsește în zona Ipului, care este plină de de pășuni și cai.

Dar numele de Ip vă poate suna cunoscut dintr-un motiv mult mai tragic. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, la două săptămâni după Dictatul de la Viena, în urma căruia Ungaria a intrat în posesia Transilvaniei de Nord, soldați din armata horthistă au omorât prin împușcare 157 de români, sub un fals pretext al uciderii de către aceștia a doi militari unguri. potrivit historia.ro.

Acest eveniment sângeros și revoltător a intrat în istorie drept „Masacrul de la Ip”, iar în memora celor uciși atunci a fost ridicat un monument chiar în centrul comunei.

Citește și: Care este cel mai sigur oraș din România? Unde se află cel mai periculos cartier din București?

Revenind la denumirile localităților din România, mai trebuie spus că numele ce se repetă cel mai des este cel de „Satu Nou”. Astfel, există nu mai puțin de 42 de așezări care poartă acest nume, menționează b1tv.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te