Care este cel mai mic oraș din lume? Deși câteva clădiri și două străzi par a forma mai degrabă un cătun, o localitate de acest fel are statutul de oraș. Firește, aici trăiesc foarte puțini oameni. De exemplu, cel mai mic oraș din țara noastră are de 45 de ori mai mulți locuitori decât cel care deține respectivul record.
Care este cel mai mic oraș din lume? „Concurentul” din România are de 45 de ori mai mulți locuitori
Cel mai mic oraș din lume se numește Hum, se află în Croația, cocoțat pe un deal înalt și recunoscut de Guinness World Records ca fiind cel mai mic oraș din lume cu o populație de 30 de locuitori, conform datelor din 2022.
Orașul este situat în centrul regiunii Istria, în apropiere de orașul Buzet, având o lungime de doar 100 de metri și o lățime de 30 de metri, scrie attractionsineurope.com.
Aflat la o distanță de aproximativ 40 km de Rijeka sau Umag, localitatea este alcătuită, practic, din doar două străzi.
Conform documentelor istorice, orașul a apărut pentru prima dată în 1102, cu numele Cholm, tradus în italiană prin Colmo.
Citește și: Cele mai mici orașe din România. Primul din top are 3,2 km pătrați. Numele său înseamnă ”aur”
Inițial, micul oraș de munte avea un singur turn de veghe, un sistem de apărare cu scopul de a împiedica atacurile bandiților.
Orășelul croat Hum oferă turiștilor o atmosferă idilică - Foto: attractionsineurope.com
Treptat, în jurul turnului de veghe, un mic oraș a crescut și a prins contur, devenind locuit de gardieni și de familiile lor.
Locuitorilor din Hum le pasă de tradiție, așa că vechiul ritual numit „Alegerea prefectului pentru un an” are loc în fiecare zi de 11 iunie, care este și ziua localității.
Toți bărbații se adună la Loggia Municipală (primăria) pentru a alege șeful orășelului, scrijelindu-și voturile pe un băț de lemn.
Astăzi, vizitatorii pot vedea o imagine a unui orășel idilic, ieșit din haosul contemporan și aparent fără urme ale agitației din viața modernă.
În prezent, Hum este cunoscut ca o destinație turistică fermecătoare, cu o identitate culturală croată îndrăzneață.
Există, de asemenea, o stradă impresionantă, numită Aleea Glagolitică. care leagă orașul Hum de un micul sat Roč.
Citește și: Cercetători români au „patentat” cel mai mic pepene din lume și au aclimatizat pepenele de iarnă
Aleea Glagolitică are o lungime de 7 kilometri pe care se află 11 sculpturi mari din piatră, fiecare reprezentând o parte din scrierea croată Glagolitică, cel mai vechi alfabet slavon, potrivit shippedaway.com.
Hum este, de asemenea, cunoscut pentru Biska - un rachiu condimentat cu vâsc.
Biska este unic, deoarece se prepară după o rețetă veche, originară din Hum. Rețeta este veche de peste 2.000 de ani.
În Hum exisă multe monumente medievale - Foto: attractionsineurope.com
Datorită Biska, Hum găzduiește festivalul Grappa, unde producătorii de coniac din toată Istria își prezintă produsele de casă. Acesta are loc în fiecare an, la sfârșitul lunii octombrie.
Spre comparație, cel mai mic oraș din România, ca număr de locuitori, este cunoscuta stațiune Băile Tușnad din județul Harghita.
În urma Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din 2022, autoritățile locale și au aflat că populația localității este în scădere.
Citește și: Care a fost domnitorul cu cea mai scurtă domnie din Țările Române? De ce a sfârșit la mănăstire?
În anul 2011, la recensământul anterior, acolo locuiau 1.641 de persoane, în timp ce în prezent mai sunt doar 1.372 de locuitori.
Chiar și așa este vorba de o populație de peste 45 de ori mai mare decâ cea din Hum, cel mai mic oraș din lume.