Când sunt Sfinții de Gheață în 2025? Această sărbătoare marchează în mod tradițional sfârșitul pericolului de îngheț în primăvară. Grădinarii așteaptă cu nerăbdare acest moment - dintr-un motiv important.
Primăvara își arată cea mai frumoasă latură, iar mulți grădinari amatori abia așteaptă să-și umple grădinile cu flori și legume colorate.
Dar vechea regulă a fermierilor recomandă prudență: plantele sensibile la frig ar trebui puse în aer liber numai după Sfinții Gheații. O ultimă vată de frig în mai ar putea avea, altfel, consecințe fatale pentru plantele tinere.
Când sunt Sfinții de Gheață în 2025? Superstiții în această perioadă. Regulile trebuie respectate
În 2025, ca în fiecare an, Sfinții de Gheață cad între 11 și 15 mai. Sfântul Mamertus începe pe 11 mai, urmat de Pancras pe 12 mai și Servatius pe 13 mai. 14 mai este ziua de pomenire a Sfântului Bonifaciu, iar „Sophie rece” din 15 mai marchează sfârșitul sărbătorii.
Când sunt Sfinții de Gheață în 2025? Superstiții în această perioadă. Regulile trebuie respectate - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Conform vechii reguli a fermierilor, grădinarii ar trebui să aducă plante sensibile la frig numai după această perioadă. În special, „Sophie rece” este considerat un termen limită important după care riscul de îngheț la sol scade semnificativ.
Sfinții de Gheață 2025: regula fermierului bazată pe observațiile vremii
Tradiția Sfinților de Gheață datează din Evul Mediu, când fermierii, în lipsa unor prognoze meteo precise, trebuiau să se bazeze pe observații și pe regularitățile derivate din acestea, explică Öko-Test . Cele cinci omonime – cunoscute și sub denumirea de „domni stricți” – reprezintă o perioadă în care se poate răci din nou.
Citește și: În ce zi cade Paștele Ortodox în 2025? Cum se calculează de fapt data pentru Sărbătorile Pascale?
Cultivatorii de fructe în special se tem de aceste valuri de frig când pomii sunt în plină floare . Un îngheț brusc poate provoca daune considerabile și poate pune în pericol recolta. Chiar și grădinarii amatori trebuie să fie atenți și ar trebui să planteze numai plante sensibile la frig, cum ar fi roșii, castraveți și ardei în aer liber, după Sfinții de Gheață.
Sfinții de Gheață 2025: Protejați roșiile, ardeii, castraveții și mușcatele de îngheț
Nu toate plantele sunt la fel de sensibile la frig. În special afectate sunt legumele iubitoare de căldură care provin inițial din regiuni mai sudice. Legumele cu fructe precum roșiile, ardeii, vinetele și castraveții cu siguranță nu ar trebui să fie plantate în aer liber decât după Sfinții de Gheață.
Când sunt Sfinții de Gheață în 2025? Superstiții în această perioadă. Regulile trebuie respectate - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Multe flori de vară și plante ornamentale sunt, de asemenea, sensibile la înghețurile târzii. Dalii, muscate si fuchsia se numara printre plantele care nu pot tolera temperaturi sub zero grade si pot fi deteriorate rapid de inghet, scrie ruhr24.de.
Cât de relevantă este această sărbătoare având în vedere schimbările climatice?
Schimbările climatice au schimbat semnificativ semnificația Sfinților de Gheață în ultimii ani, relatează Serviciul Meteorologic German (DWD). Înghețul nocturn larg răspândit de la mijlocul lunii mai a devenit acum rar în afara văilor și altitudinilor mari. Cu toate acestea, o vată de frig în mai rămâne posibilă statistic, chiar dacă a avut loc mai rar în ultimii ani.
Citește și: Obiceiuri pentru ziua de Paște. De ce trebuie să îmbraci haine noi și ce simbolizează ouăle roșii?
În anii precedenți, sfinții de gheață adesea nu au apărut deloc sau au fost amânați. Uneori, incursiunile de aer rece au avut loc încă de la începutul lunii mai sau până la sfârșitul lunii mai. Cu toate acestea, înghețurile au devenit din ce în ce mai rare. Ocazional, Sfinții de Gheață au devenit chiar „sfinți ai transpirației” atunci când maximele zilnice au ajuns la peste 25 de grade Celsius.
Mulți experți atribuie aceste schimbări schimbărilor climatice. Odată cu încălzirea constantă a atmosferei globale, incursiunile de aer rece din luna mai devin din ce în ce mai puțin geroase. Sfinții de gheață s-ar putea să-și fi pierdut o parte din teroare, dar în unii ani, cum ar fi 2020, ei încă își pot flexa mușchii. Prin urmare, este recomandabil ca grădinarii și fermierii să continue să monitorizeze îndeaproape condițiile meteorologice la mijlocul lunii mai.