Și în acest an, românii au "furat" startul sărbătorilor de iarnă. Deja, în mult case, brazii de Crăciun, fie naturali așa cum se purta odinioară, fie din plastic au început să fie împodobiți cu mii de beculețe colorate și globuri care mai de care mai strălucitoare.
Când se împodobește de fapt bradul de Crăciun? Tradiția are la bază un obicei păgân din secolul XV
În 2024, puțini români mai știu care era de fapt ziua în care toată familia se strângea în jurul copacului "cu cetina tot verde", cântau colinde în timp ce îl împodobeau cu decorațiunile specifice de Crăciun, însă nu a fost dintotdeauna așa.
Decorarea bradului de Crăciun are o istorie îndelungată. Până în secolul al XV-lea, oamenii decorau casele cu crenguțe de brad, dar acest obicei era considerat păgân. Primul brad de Crăciun a fost împodobit la Strasbourg în 1605 și decorat cu mere roșii, simbol al roadelor pământului și al recunoștinței față de Dumnezeu.
Abia într-un an 1611, ducesa Dorothea Sybille von Schlesien a împodobit un brad de Crăciun într-un mod mai apropiat de ceea ce cunoaștem astăzi.
Sursa foto: Profimedia images
Globurile de Crăciun din sticlă argintată au apărut în Turingia, Germania, în 1878, iar tradiția s-a răspândit întraga lume. Bradul a ajuns la Casa Albă în SUA în 1880, devenind un simbol al sărbătorilor de iarnă.
Dacă și tu te întrebi când este momentul potrivit pentru a face bradul de Crăciun, tradiția românească spune că acesta se împodobește în perioada 20-24 decembrie, între Ignat (taierea porcului) și Ajunul Crăciunului.
Primul pas în acest proces este să decizi ce tip de brad vei folosi: unul natural tăiat, unul natural la ghiveci sau unul artificial.
Sursa foto: Profimedia images
Alegerea influențează momentul în care vei face bradul, deoarece un brad natural tăiat rezistă între 4 și 6 săptămâni. Astfel, dacă împodobești prea devreme, riști ca acesta să se usuce până la Crăciun.
Cum păstrezi mai mult timp un brad natural în casă
Pentru a păstra bradul proaspăt mai mult timp, este recomandat să tai o mică porțiune din baza trunchiului și să-l lași într-o galeată cu apă timp de 1-2 zile înainte de a-l împodobi.
Folosirea unui suport care permite adăugarea de apă este, de asemenea, esențială. Mai mult, instalarea unor lumini LED poate preveni uscarea bradului, deoarece acestea nu emit căldură.
Sursa foto: Profimedia images
Potrivit tradiției, bradul de Crăciun se strânge după Bobotează, pe 6 ianuarie, moment care marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Acela este momentul ideal pentru a face curățenie generală și a desface decorațiunile.