Atenție, trecem la ora de iarnă în weekend. Cum îți afectează corpul și cum te adaptezi la schimbare

DE Florentina Enache | Actualizat: 25.10.2024 - 12:22
Atenție, trecem la ora de iarnă în weekend. Cum îți afectează corpul și cum te adaptezi la schimbare - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Atenție, trecem la ora de iarnă în weekend. Cum îți afectează corpul și cum te adaptezi la schimbare - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Atenție, trecem la ora de iarnă în weekend. Cum îți afectează corpul și cum te adaptezi la schimbare?

SHARE

România trece la ora de iarnă în ultima duminică din luna octombrie. În noaptea de 26 spre 27 octombrie, ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 27 octombrie să fie cea mai lungă din acest an

Cum te afectează schimbarea de oră?

Oamenii sunt ghidați de ritmurile circadiene, care sunt cicluri de 24 de ore care reglează somnul și alte funcții corporale cheie, cum ar fi apetitul și starea de spirit.

Aceste ritmuri depind în mare măsură de expunerea la lumină, sincronizându-se cu ciclurile naturale de lumină-întuneric pentru a promova un somn sănătos și de calitate.

Schimbările de oră de două ori pe an modifică felul în care suntem expuși la lumina naturală. Acest lucru poate interfera cu ciclul somn-veghe și vă poate afecta capacitatea de a vă simți alert dimineața și somnoros noaptea.

Citește și: Unde se va menține permanent ora de iarnă? Nu se mai schimbă ceasul din 30 martie 2025

Românii vor dormi mai mult cu o oră în acest weekend, însă, mulți oameni nu profită sau nu pot profita de ora suplimentară de somn din acest weekend, fiindcă schimbarea rezultată în ciclul zilnic somn-veghe al organismului poate perturba somnul timp de mai multe zile.

Toamna, doar câteva persoane beneficiază de ora suplimentară de somn promisă. În cursul săptămânii următoare, mulți oameni se vor trezi mai devreme, vor avea mai multe probleme în a adormi și vor fi mai predispuși să se trezească în timpul nopții.

Citește și: În ce zi trecem la ora de iarnă? Cum vom da ceasurile: înainte sau înapoi?

Persoanele care au tendința de a dormi puțin (sub 7,5 ore pe noapte) și cele care se trezesc devreme au cele mai mari probleme de adaptare la noul program, scrie Harvard Health.

Deși dimineața va fi mai lumină, se va întuneca mai repede seara, iar acest lucru îi poate afecta mental pe mulți.

Cum să te adaptezi la ora de iarnă?

Dormiți cel puțin șapte ore în ziua (zilele) dinaintea și după tranziție. Lipsa de somn îi spune organismului să stocheze grăsimi. Deși este tentant să stați treaz mai târziu sau să vă schimbați obiceiurile, cel mai bine este să vă păstrați orele de culcare constante. Cu cât te ții mai mult de rutina ta normală, cu atât corpul tău se va adapta mai repede la schimbarea orei.

În zilele de după schimbarea orei, renunțați la băuturile cu cofeină cu 4 până la 6 ore înainte de culcare. Evitați alcoolul seara. Dacă faceți exerciții fizice, evitați antrenamentele cu 4 ore înainte de culcare, deoarece creșterea temperaturii centrale a corpului poate face mai dificilă adormirea.

Citește și: Cum ne afectează organismul schimbarea orei

Dacă știți că vă este greu să suportați schimbările de oră, trebuie să evitați aparatele electronice în apropierea orei de culcare, cel puțin pentru câteva zile după aceea.

Lumina de înaltă intensitate a electronicelor împiedică producerea de melatonină, un hormon care declanșează somnolența.

Lumina îți stimulează creierul și îngreunează somnul în același mod în care o face lumina soarelui. De asemenea, închideți televizorul și citiți o carte. Faceți un duș călduț - nu fierbinte.

În zilele din jurul schimbării orei, mâncați la aceeași oră sau chiar mâncați puțin mai devreme. Pentru a ușura tranziția, devansați ora mesei cu 15 minute pentru câteva zile la rând.

Ciclul nostru de somn și obiceiurile noastre alimentare se influențează reciproc. Nu mâncați în exces.

De asemenea, dacă vă simțiți dornic de gustări, mâncați o gustare bogată în proteine în loc de carbohidrați.

Citește și: Mai trece România la ora de iarnă în 2024? Zeci de țări au renunțat. Bolnavii, afectați de schimbare

Mergeți afară și expuneți-vă la lumina soarelui de dimineață în duminica de după schimbarea orei pentru a vă ajuta să vă reglați ceasul intern.

Având ore mai scurte de lumină naturală afectează starea noastră de spirit și nivelurile de energie, scăzând serotonina. Fă-ți timp să faci o plimbare de dimineață sau de după-amiază când Soarele încă este pe cer.

Luați în considerare posibilitatea de a schimba orice exercițiu în aer liber atunci când puteți beneficia de lumina soarelui; puteți ieși afară pentru a beneficia de lumina dimineții, scrie almanac.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te