Newsweek România prezintă un interviu apărut cu puțină vreme înainte de moarte artistei, dar și rândurile scrise de colegul ei de scenă Florin Pittiș.
Anda era multilateral dezvoltată, iar interviul are loc la puțină vreme după ce artista se întorsese de la „o școală de clovni”. Anda Călugăreanu spune în interviul luat de Ileana Popovici că nu se uită înapoi.
„Poate că e într-adevăr ciudat destinul acestei artiste care era vedetă cu două decenii înainte de a fi devenit actriţă profesionistă cu acte în regulă, absolventă a Institutului de teatru. Se lansează cu şansonete. Compune. Cântă la chitară. Joacă personajul „Sultanei” în filmul Bietul loanide de Dan Piţa. Face travestiuri la Teatrul ''Ţăndărică", un Pepelea de neuitat, în Sânziana și Pepelea, după Alecsandri.
Recitaluri de poezie şi muzică, alături de Leopoldina Bălănuţă. Un rol la Teatrul "Nottara", în De ce dormi, Iubito” de J. Vandeloo, cu Horaţiu Mălăele. Discuri, spectacole cu păpuşi, măşti şi actori”, este descrierea făcută de autoarea interviului.
Anda Mărturisește că nu provenea dintr-o familie de artiști
„Tata era ofiţer de carieră şi nu prea avea ochi pentru îndeletniciri histrionice. Mama, în schimb, era o fire exuberantă, adora teatrul... Botezul pe scenă mi l-a făcut Mircea Crişan, într-un spectacol de varietăţi.
El a zis Anca Călugăreanu nu se poate, sună rău. Anda să fie, şi Anda a rămas. Da' de debutat am debutat în clasa a cincea, la Liceul Cantemir, am fost vedeta revistei „Feerie în iarbă”, atunci am avut prima cronică. De fapt, începusem cu baletul, de la patru ani, eram partenera lui Gigi Căciuleanu. După un an de balet, tata a zis: gata! Eşti mică şi bondoacă, n-ai cum să ajungi balerină, dăm banii degeaba. În 1964 am dat examen la Institutul de teatru și am picat. Diagnosticul a fost "neconcordanţă între fizic şi glas".
A fost respinsăla teatru de 9 ori pentru că era „bondoacă”.
Timp de mulți ani nu a mai dat la Teatru
„Am făcut foarte multe, între timp, şi fiecare dintre încercări era o solicitare la cote maxime, iar timpul a trecut fără să-mi dau seama cum. Esenţial e că am avut şansa unor mari întâlniri. Am făcut un film cu Aleksandr Kaliaghin, „Stop-cadru la masă”, în regia Adei Pistiner, a fost o experienţă extraordinară, filmul a luat premiu în Italia.
Un loc special în inima mea îl ocupă show-ul de televiziune cu Toma Caragiu, în regia lui Alexandru Bocăneț. Am curajul să afirm că a fost cel mal bun show al Televiziunii Române”, mai spunea Anda.
A terminat Institutul, dar nu a fost chemată să joace în filme
„Lucrul cel mal important pe care mi l-a dat Institutul a fost acela că m-a ajutat să mă cunosc. Să aflu ce pot. Să-mi cunosc limitele. Altminteri, cine știe, aș fi putut să mă supraevaluez. Era destul de târziu când m-am hotărât să-mi pun ordine cu mine însămi... Aveam o doză de îngrijorare pentru viitor, de responsabilitate faţă de copil (Anda are o fată n.red.)... Dar am luat şcoala foarte în serios. Am fost şefă de promoţie, cu excepţional... De când am terminat Institutul, nici un regizor nu a apelat la mine. Dar nici nu am stat degeaba... N-am stricat nimic din ceea ce am luat în mâni.”
Eu am încercat de toate, poate că nu e calea cea mai potrivită. Asta mi-a inoculat o îndoială, o ingrijorare permanentă. Nu știu exact ce înseamnă ambiția, nici nu cred că sunt o ambițioasă, dar sunt tot timpul obsedată de asta: să fac bine ceea ce fac”.
Vorbele lui Pittiș
Florian Pittiș, care i-a fost coleg de scenă amintește, la moartea ei, că Anda a intrat la Teatru la târziu și o evocă cu vorbele lui Liviu Ciulei: „Când consideri că nu mai ai ce învăța, asta e moartea artei. Această moarte, Ancuța nu a cunoscut-o”.
Destinul unei artiste
Viața Andei Călugăreanu a fost presărată cu multe momente dureroase, unul dintre ele fiind despărtirea de soțul ei, Dan Tufaru, îndrăgostit de o altă femeie, Vasilica Tastaman.
În 1983, îl cunoaşte pe omul care a iubit-o cu adevărat, Alexandru Medeleanu cu care se căsătoreşte în 1986.
În 1992, a plecat în Israel într-un turneu cu Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Au stat acolo timp de zece zile. Când s-a întors, m-am dus s-o iau de la aeroport”, povestește Alexandru Medeleanu, al doilea ei soț. „Mi-a zis doar atât: «-Tati, nu mă simt deloc bine…». Am ajuns acasă şi tot rău îi era... Medicul m-a chemat doar pe mine a doua zi. Mi-a zis că are o pată pe plămân de mărimea unei monezi de 5 lei... Abia în Grecia, unde am ajuns într-un final, când ea începuse să aibă dureri tot mai mari, mi s-a spus că are cancer. Ea a ştiut tot timpul că este grav bolnavă, deşi nu i-am zis exact ce are.
La un moment dat, cedând nervos de pe urma suferințelor îngrozitoare pe care era silită să le îndure, a încercat să se sinucidă. Şi-a vârât o batistă în gură, sperând că va reuși să se sufoce. Am reuşit s-o salvăm....
La 14 august 1992, medicul ei ne-a recomandat să mai facem o radiografie la plămân. Am făcut-o şi ne-a dat verdictul: «-Dacă mai rezistăm patru zile, gata, am scăpat!». A doua zi, la ora 5 dimineaţa, Anda a murit.
Anda pierdea bătălia cu boala pe 15 august 1992
(sursa foto: biblioteca-digitala.ro)
Citește și: Drama Andei Călugăreanu: Părăsită de soț pentru o colegă de scenă. A plâns continuu înainte să moară