Amenzi de până la 3.000 lei pentru șoferii români, proprietari de mașină. Ce NU au voie să dețină? Ce spune legea și despre ce anume este vorba?
Amenzi de până la 3.000 lei pentru șoferii români care au mașini
Șoferii riscă o amendă de 3.000 de lei pentru aplicarea foliilor fumurii neomologate pe geamurile mașinii. Aceste folii pot reduce vizibilitatea conducătorului auto și pot compromite siguranța rutieră. Mulți șoferi încalcă această regulă, iată ce spune legea.
Citește și: Cât de ”sensibili” sunt locatarii unui bloc. ”Sunetul tusei derajează. Faceți ceva în privința asta”
Codul Rutier impune sancțiuni severe pentru șoferii care încalcă regulile de circulație, inclusiv pentru aplicarea foliilor fumurii neomologate pe geamurile mașinii. Această abatere poate duce la amenzi considerabile și chiar la suspendarea certificatului de înmatriculare.
Aceste folii fumurii sunt apreciate de către șoferi pentru protecția pe care o oferă împotriva razelor UV și pentru intimitatea pasagerilor. Cu toate acestea, foliile de protecție aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate și marcate corespunzător.
Aplicarea foliilor fumurii este permisă doar în ateliere autorizate de Registrul Auto Român (RAR). Este interzisă aplicarea foliilor pe parbriz și pe geamurile laterale din față, dar acestea sunt permise pe geamurile din spate și pe lunetă, cu condiția să aibă un grad ridicat de transparență. Nerespectarea acestor reguli se sancționează cu o amendă cuprinsă între 1.485 și 3.300 de lei.
Citește și: În ce condiții puteți pune rufele la uscat în uscătoria de la bloc? Legea delimitează spațiul comun
Plătești și pentru alarme
Sunt foarte mulți șoferi care își pun pe mașini sisteme antifurt. Mai ales în marile orașe se aud frecvent astfel de alarme. Iar noaptea sunt cu atât mai deranjante.
Citește și: Cât este amenda dacă treci pe galben la semafor. Cei mai mulți șoferi au făcut măcar o dată asta
Dar legea spune că sunt legale până într-un anumit punct. Unii șoferi vor să fie siguri că vor auzi alarma sau că măcar vor trezi vecinii care să reacționeze atunci când cineva se apropie de mașinile lor. Astfel că își calibrează antifurturile incorect.
Conform art 102 din Codul Penal, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (...) montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a cărui durată a semnalului depășește mai mult de un minut consecutiv, iar intensitatea semnalului depășește pragul fonic prevăzut de lege.
Amenda ajunge și la 3.300 de lei.