A jucat în Liceenii, iar acum are 55 de ani. Cum se înțelege cu foștii colegi. Oana nu era în gașcă

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.03.2023 - 17:35
Echipa din Liceenii, astăzi - Foto: adevarul.ro

Una din cele mai spumoase prezențe din filmul Liceenii a fost Cesonia Postelnicu, cea care pe 10 martie a împlinit 55 de ani. Ea și-a reamintit de primul ei film, Liceenii, și de faptul că erau o gașcă foarte frumoasă.

SHARE

Cesonia Postelnicu s-a născut la 10 martie 1968, în Bacău. 

Ea este fiica actriţei Rodica Mureşan şi a actorului Sorin Postelnicu. La educaţia sa artistică a contribuit regizorul de film Mircea Mureşan, în calitate de tată vitreg.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1987, la clasa profesorului Dem Rădulescu.

Debut, direct în „Liceenii”


„Clipele Liceenilor au fost începutul carierei mele şi au avut o mare importanţă în viaţa mea. Tot ce am făcut în carieră a însemnat câte un mic mărgăritar, adunat la şiragul profesional. Cred că lumea mă identifică atât de mult cu personajul din film încât poate şi eu am început să cred acelaşi lucru.
 
Cu «coechipierii» din «Liceenii» am păstrat legătura foarte puţin. Lucrăm în teatre diferite, avem vieţi diferite, dar mă bucur când aud despre ei lucruri frumoase, când îi văd la televizor sau când îi întâlnesc pe stradă”, a spus actrița.

Șampania care i-a convins părinții

„Apoi Nicolae Corjos a venit acasă la ai mei cu o sticlă de șampanie să le spună ce s-a întâmplat. Nu au avut ce să mai facă, nu au avut cum să dea înapoi. Era un an greu pentru mine – Bacalaureat, admitere la facultate și film. Mama mi-a spus să am grijă că nu le pot face pe toate.

Am trecut Bacalaureatul, am făcut și filmul, dar bineînțeles că intrarea la facultate a fost afectată. Ștefan și Mihai erau deja studenți, fiind cu un an mai mari decât mine. Astfel am făcut primul film care a fost un succes maxim și nu îmi pare rău pentru alegerea făcută – admiterea o mai puteam da și în anul următor, dar filmul îl puteam face doar atunci”, a povestit actrița.

Era iubita lui Mihai

Oana Sârbu a povestit cum s-a integrat la filmări. “Cu echipa din „Liceenii“ nu m-am acomodat de la început.  Eram mai retrasă, iar Ștefan cu Mihai Constantin erau mai miștocari, erau fii de actori foarte cunoscuți.


Făcuseră un fel de gașcă. Cesonia Postelnicu era de-a lor, fiind mai jovială, era prietena oficială a lui Ștefan pe vremea aceea. Eu eram considerată un pic mai sălbatică. Târziu ne-am împrietenit și m-am apropiat de ei”, a declarat actrița pentru historia.ro

Eram la liceu în ultimul an, deci încă minoră.

„Am fost contactată de regizorul Nicolae Corjos, care mi-a dat scenariul filmului și mi-a spus să îmi aleg ce personaj feminin doresc. Am intrat în casă pe ascuns cu scenariul, deși nu mai puteam de nerăbdare, am așteptat să vină seara pentru că dacă mă duceam la culcare și spuneam „noapte bună“ știam că mama nu mai intră la mine în cameră, am citit scenariul cu o lanternă sub pătură. A doua zi m-a rugat să mă duc la el și să-i spun ce am ales.

Am ales-o pe Geta pentru că era personajul în care m-am regăsit. Eram toți atât de copii și copiii pe vremea aia erau atât de puerili! Niciunul dintre noi nu a știut ce i se întâmplă de fapt. A fost ca un vis. Am făcut cu atâta credință totul și cu atâta bucurie și lejeritate... A fost extraordinar. Primul film a fost minunea lumii”, a spus actrița pentru adevarul.ro

În anul în care a debutat în Liceenii a jucat și în filmul „O zi prin Bucureşti”, regizat de Ion Popescu-Gopo. Au urmat celelalte două filme din seria Liceenilor, „Liceenii Rock`n`Roll”, în 1990 și „Liceenii în alertă”, în 1993.

A mai jucat în ,,Semne în pustiu", regia Nicolas Mason, 1994, ,,Azucena", în regia tatălui său vitreg, Mircea Mureşan, în 2005.”

Totul despre Liceenii

Liceenii este un film românesc din anul 1986, în regia lui Nicolae Corjos. Este povestea de dragoste a doi „boboci” (liceeni în primul an de studii) care se îndrăgostesc.

Mihai (Ștefan Bănică Jr.) este un provincial ajuns la un liceu din București, unde pasiunea sa pentru filosofie și matematică va fi eclipsată de iubire, iar Dana (Oana Sârbu) este o împătimită a campionatelor de șah.

Idila lor va fi plină de naturalețe, dar va trece prin multe încercări. Alături de interpreții tineri, alte roluri bine conduse aparțin actorilor Ion Caramitru și Tamara Buciuceanu, care îi interpretează pe idealistul profesor de istorie, dirigintele clasei, numit de elevi „Socrate”, respectiv pe severa profesoară de matematică poreclită „Isoscel”. Provincialul Mihai locuiește la cămin. 

Citește și: Joacă într-un singur film și dispare misterios pentru 50 de ani. A fost partenera lui Dem Rădulescu

Este coleg de cameră cu Ionică și cu Adrian. El și prietenul Ionică își dau corigența la matematică. Reușesc să promoveze spre bucuria colegilor și a dirigintelui Socrate. Mihai, ajuns în clasa a X-a, decide să învețe la matematică din prima zi, poate astfel o va cuceri pe colega Dana. Dana este prietenă cu Șerban.

Ea primește pe ascuns flori, de la Mihai, care i le plasează în bancă, ea crezând mereu că acestea sunt de la Șerban, arată wikipedia.

Cesonia, repere din viața de actor

A jucat în spectacole de teatru pentru televiziune ca „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, în regia lui Dinu Cernescu, filmul pentru televiziune „Aştept provincia” în 1993, a fost moderatoarea emisiunii „Curier de ambe sexe” în 1990.
Din 1994 este actriță la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Citește și: Soția nu a „supraviețuit” morții lui Toma Caragiu. Fuge la Paris. Își schimbă de două ori numele

Pe această scenă a jucat în spectacolele Ondine de Jean Giraudoux, Costume, realizat de Irina şi Dragoş Buhagiar, în coregrafia lui Răzvan Mazilu, Bădăranii de Carlo Goldoni, Anton Pann de Lucian Blaga, Satana cel Bun şi Drept de Tudor Popescu, Călătorii cu mătuşa mea de Graham Greene, Femeile savante de Moliere, Ţăranul Baron de Ludvig Holberg, Egoistul de Jean Anouilh, Idolul şi Ion Anapoda de G.M. Zamfirescu.
Premiul UNITER „Mărioara Voiculescu" pentru „cea mai bună actriţă de comedie" în rolul Nataşa - „Trei surori", regia Dem Rădulescu şi pentru music hall-ul „Cabaret", regia Sorina Creangă, coregrafia Felicia Dalu, 1994.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te