A fost „Păcală” și „Plutonierul Căpșună”. Viața lui Sebastian Papaiani care ar fi împlinit 87 de ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.08.2023 - 21:05
Viața lui Sebastian Papiani, care ar fi împlinit 87 de ani - Foto: Colaj
Viața lui Sebastian Papiani, care ar fi împlinit 87 de ani - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Viața lui Sebastian Papiani, care ar fi împlinit 87 de ani - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Sebastian Papiani a fost un actor iubit pentru rolurile sale din comedii precum „Păcală”, „Brigada Diverse”, „Nea Mărin Miliardar” sau „Secretul lui Bachus”. În cei 80 de ani trăiți a adunat și grele încercări, precum despărțirea iremediabilă de unul dintre copii.

SHARE

Papaiani a jucat în 80 de filme, printre cele mai cunocute fiind Păcală, Brigada Diverse, dar și Războiul independenței sau Ștefan cel Mare.

Sebastian Papaiani s-a născut pe 25 august 1936, la Pitești, tatăl său fiind de etnie greacă. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 1960.

Citește și: Recunoașteți personajul? Frumusețe a anilor '70 măritată cu un mare actor. Pleacă din țară la 47 ani

În 1961, și-a făcut debutul în producția cinematografică ”Purgatoriul nr. 5”, însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu același nume (1974).

La actorie, din întâmplare

„Lucram la «Centrofarm» Piteşti şi eram un copil bun la toate. Ca fiecare întreprindere care se respecta, aveam o trupă de teatru. Eu nu făceam parte din ea. Acolo era îndrumător o femeie foarte frumoasă, Crina Cojocaru, o fostă Miss România. Pe mine m-au trimis să iau sifoane şi când m-am întors cu ele în sală am vrut să fac pe grozavul, le-am ridicat şi apa din ele a ţâşnit. Doamna Crina Cojocaru mi-a văzut mimica feţei şi s-a dus la tata să-l roage să mă lase să dau la actorie”, a povestit actorul.

Într-un interviu pentru Agerpres el a vorbit de filmele care i-au rămas în suflet

„Sunt toate rolurile acelea dintr-o perioada a filmului naiv – „Balul de sâmbătă seara”, „Un surâs în plină vară”, „Păcală” – partea rurală și comică a filmului românesc. Tot atunci am mai făcut „Răscoala” – dar acesta nu este film comic, este un film despre tragedia poporului roman – sau „1907” – acestea sunt altceva. Comedia s-a bazat pe aceste trei filme, comedia sătească – cum se numea. Am trecut apoi, cu ajutorul domnului Geo Saizescu, la filmul „Astă seară dansăm în familie”, unde am jucat alături de Bibanu’, Dem Rădulescu, Dumnezeu să-l ierte!

Actorul fără ștampilă

Am început filmările la seria „B.D.”, cu Mircea Drăgan, un alt gen de film, cu alte echipe și alți actori. Deci, ca să mă fixez pe un rol și să spun că acela a fost iubirea vieții mele, nu știu. În teatru am personaje pe care le-am iubit pentru că mi-au ajuns la suflet. În filme cred că nu am jucat niciodată ce aș fi vrut.

Citește și: Cum a ajuns Marin Moraru cel mai bun prieten al lui Gheorghe Dinică. „Lucrul ăsta îi lega”

Filmul a fost o întâmplare și, când intri din întâmplare, dintr-una cazi în alta, tot din întâmplare. La noi nu se făceau castinguri cu actori. Îl lăsai pe actor acolo să joace, spre exemplu, rolul unui bandit.

Cum era banditul: avea un ochi cu apărătoare, avea un deget tăiat, o crestătură pe față. „Cine joacă banditul? Păi ăsta, că el are crestătură pe față”. Bine că am scăpat de asemenea ștampile. Personajele pe care le-am făcut nu au semănat între ele, fiecare a avut propriul „buletin de identitate”, spunea actorul.

A fost iubit de public

„Într-o zi m-a oprit un om pe stradă şi m-a rugat să nu mor, pentru că nu mai are de cine să râdă. Mi-a plăcut foarte mult de acel om, dar şi mai mult mi-a plăcut ceea ce mi-a spus.

La moartea lui Pintea, o doamnă a venit la mine. Mi-a mângâiat obrazul cu fineţe şi mi-a zis că am început să fim din ce în ce mai puţini. Eu fac parte dintr-o ge­neraţie de actori care a umplut memoria românilor. Memorie care acum nu mai are memorie pentru noi.

Nu mi-ar fi plăcut să apar mai des în presă, dar îmi place să o fac atunci când este momentul. Acest lucru este specific oamenilor de calitate”, a spus pentru jurnalul.ro.

Despărțirea de copil

Una din suferințele lui Papaiani a fost despărțirea de propriul copil.
A fost căsătorit cu actrița sibiană Eugenia Giurgiu Papaiani, cu care are un fiu, Sebastian. Când acesta avea 5 ani actorul a lăsat familia și scena Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu pentru a juca la București.

Când fiul său împlinea 10 ani a câștigat custodia acestuia, dar cei doi nu s-au înțeles. Băiatul a fugit la mama sa, la Oradea. Cei doi s-au revăzut în 1987, când fiul era în armată și apoi în 2000, când Basti i-a comunicat tatălui că mama sa a murit. 

„Mă simt vinovat pentru faptul că, deși fusesem încredințat tatălui, la solicitarea mea, atunci când aveam 10 ani, eu am fugit de la el și m-am reîntors la mama. Bică (n.r. porecla marelui actor) nu mi-a putut ierta niciodată trădarea, de aceea nu a vrut să mai știe absolut nimic de mine.

A venit pentru câteva minute în 1987, atunci când îmi satisfăceam stagiul militar la Giurgiu. Am stat foarte puțin de vorbă, așa, ca doi străini. Când a murit mama, în anul 2000, l-am chemat la înmormântare însă a refuzat să vină, preferând să meargă la funeraliile lui Dem Rădulescu”, a declarat Sebastian Papaiani Jr. pentru iongirnod.blogspot.ro.

A fost căsătorit de două ori

"M-am căsătorit de două ori. Prima dată la 25 de ani şi am stat însurat trei luni. Nu ne potriveam. Rămăsese însărcinată. Poate de asta nici n-a ţinut. A doua căsătorie am făcut-o la 37 de ani, cu Marcela”, spunea marele actor pentru adevarul.ro, în 2016, înainte de a pleca dintre noi. A mai avut un băiat din a doua căsătorie.

Sebastian Papiani a murit la vârsta de 80 de ani, după o grea suferință.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te