Amenințată cu moartea, partenera lui Geo Costiniu nu va mai juca în filme. La 30 de ani fuge în SUA

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.05.2023 - 19:01
Anda Onesa și Geo Costiniu - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Anda Onesa și Geo Costiniu - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Anda Onesa - Facebook / Anda Onesa

Anda Onesa împlinește 63 de ani și trăiește departe de țară. A fost una din cele mai frumoase și mai talentate actrițe ale anilor 80, deși nu avea studii de specialitate.

SHARE

Anda Onesa are o poveste de viață demnă de un roman. La numai 17 ani debutează alături de marele actor Geo Costiniu în filmul „Septembrie”. E iubita lui în acest film de referință.

Actrița, născută în 1960, nu avea studii de specialitate și nici nu le va urma pe parcursul vieții. 

Sursa Foto:  Facebook / Studiourile Buftea

Citește și: Actrița, care la 22 ani era „mireasa” lui Paul Belmondo, renunță la film. Dispare pentru 3 decenii

„M-am născut la Pucioasa, un orășel din apropierea Târgoviștei, pe 21 mai 1960. Gemenii sunt dificili, și pentru ei, și pentru cei care trăiesc cu ei, dar altfel sunt deștepți, șarmanți, le place publicul, sunt foarte buni causeuri, nu foarte modești - tot așa sunt și eu. Dubla personalitate este foarte evidentă în ceea ce mă privește. Întotdeauna am simțit în mine două muieri: una care e foarte puternică, dură și luptătoare, și alta - sensibilă, romantică și vulnerabilă”, a spus actrița.

Citește și: Controversata moarte a lui Adrian Pintea. Ascultă vocea inimii, renunță la medicamente. Avea 54 ani

A fost „iubita” lui Geo Costiniu și cea mai bună actriță a Europei

Rememorând primii ani de viață, Anda Onesa vorbește cu venerație de bunica, ea fiind cea care a crescut-o.

„Acasă, am primit o educație destul de strictă, nu prea a avut nimeni timp să mă răsfețe, pentru că erau toți foarte ocupați și am stat mai mult cu bunica, pe care am adorat-o și de care îmi este foarte dor. Cred că tot ce știu eu mai bine, de la bunica mea am învățat. 

Aștepta să mă mai vadă o dată și a murit cu gândul la mine. Eu eram în America și, în clipa în care ea și-a dat duhul, eu făceam un accident cu mașina, într-un mod cu totul inexplicabil.

Când mergeam s-o vizitez, ea mă căuta în buzunar de bomboane, de ciocolate, că asta obișnuiam să-i aduc... schimbasem rolurile deja de-o vreme. Datorită bunicii am devenit religioasă, ea m-a apropiat de Dumnezeu și de la ea am învățat abc-ul credinței. Ea m-a învățat respectul și iubirea fața de Dumnezeu, nu frica, pentru că nu mi-a fost niciodată frică de Dumnezeu, ci doar rușine, uneori”, a spus pentru Formula-as.ro

După numai 3 ani de la debut, joacă în filmul „Duios Anastasia trecea” care îi va aduce un premiu uriaș. I s-a decernat premiul de interpretare feminină la Festivalul de la Karlovy Vary, în 1980. 

A început cariera într-o cofetărie

„Am început să fac film de la 17 ani, când eram încă elevă la liceu, la Pucioasa. Andrei Băleanu m-a găsit într-o cofetărie, în București, și m-a rugat să fac figurație. Eram în vacanță, la o mătușă. Mi-a spus că se plătește și m-a interesat acest aspect, căci ai mei nu aveau prea mulți bani.

Când a auzit de film, mama s-a opus foarte tare, pentru că nu avea încredere în artiști și nu voia să-și lase fata în preajma lor, dar tata m-a lăsat, zicând că poate asta e șansa mea. Mai târziu, am dat probă pentru rolul principal din filmul "Septembrie" și așa am devenit actriță. Până să intru la facultate, am făcut trei filme: "Septembrie", "Vacanța tragică" și "Duios Anastasia trecea" - trei filme majore pentru acea perioadă. Jucam, pur și simplu. N-am făcut nici o școală de teatru, am avut talent de la Dumnezeu”, spunea actrița.

După succesul fulminant din filme, Anda decide să dea examen la Facultatea de filosofie, unde intră din prima. Nu găsește să se angajeze decât profesoară după terminarea facultății. 

Probleme cu Securitatea

După absolvirea facultăţii a fost profesoară pentru 5 ani la Ţigăneşti, în judeţul Teleorman. În 1985 a jucat în alte două filme: „Pas în doi”, regizat de Dan Piţa și „Primăvara bobocilor”, regizat de Mircea Mureşan, în anul următor juca în „Noi, cei din linia întâi”, film regizat de Sergiu Nicolaescu.
În 1988 a revenit în Bucureşti şi a jucat în „Flori de gheaţă”, regizat de Anghel Mora, a predat filosofia într-un liceu.
 
“Era invitată des la festivaluri, în străinătate, ori pe timpul lui Ceaușescu nu era bine privit acest lucru. Când a luat premiul “Karlovy Vary”, au luat-o securiștii la ochi că «ce-i cu asta, un de copil de 17 ani» Credeau că e spioancă”, a declarat emoționat Ion Onesa, care a adăugat că Securitatea a fost cea care a alungat-o pe Anda de pe meleagurile natale. “Mi-a zis «Ce mai, tată, m-au amenințat cu moartea». Atunci i-am spus să plece de­finitiv în America, unde fusese chemată în vizită de niște prieteni”, a adăugat domnul Onesa.
 

Primirea în SUA, ostilă

Anda spune că s-a adaptat relativ ușor la viața din SUA.
 
„Trecusem în România prin încercări și mai grele. Nu mai ieșisem din țară până atunci, nici în țările comuniste nu prea mergeam. Am luat, de exemplu, Marele Premiu la Festivalul de la Karlovy Vary și am fost invitată să particip în juriu la festivaluri internaționale. Eram deja o personalitate pe plan european, dar nu mi s-a dat niciodată voie să plec. Ajungând în America, cu mine s-a petrecut o întreagă revoluție spirituală.
 
Toată lumea, 90 la sută din locuitorii acestei planete vor să ajungă acolo, e o societate foarte deschisa, foarte "fair" - cinstită: nu interesează pe nimeni ce faci și cum faci, atâta vreme cât lucrurile sunt legale. Poți să te îmbogățești peste noapte; dacă te-ai îmbogățit legal, bravo ție! Și nu încep vecinii să se uite peste gard, că nu există nici garduri. Sunt foarte severi, în schimb, în ceea ce privește plata impozitelor - asta e frica numărul unu în America”, a spus actrița.

A jucat în 9 filme

Septembrie (1978)

Vacanță tragică (1979)

Duios Anastasia trecea (1980) - Premiul pentru interpretare feminină la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary

Pas în doi (1985)

Noi, cei din linia întâi (1986)

 Primăvara bobocilor (1987)

Flori de gheață (1988).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te