A căzut cortina peste „omul care a văzut moartea”, un ultim reprezentant al „Generației de Aur”

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.08.2023 - 17:32
Costel Constantin - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Costel Constantin - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Actorul Costel Constantin, unul din ultimii reprezentanți ai Generației de Aur din teatru și film a decis să se retragă de pe scenă.

SHARE

Actorul Costel Constantin, unul din ultimii reprezentanți ai Generației de Aur din teatru și film a decis să se retragă de pe scenă.

Emoții pe scena Teatrului Național, acolo unde a avut loc ultima reprezentație a spectacolului „Omul care a văzut moartea”, cu actorul Costel Constantin. Maestrul s-a restras din activitate la vârsta de 80 de ani, după 6 decenii dedicate scenei. 

Citește și: De ce a murit Aurelian Andreescu, la 44 ani, lângă scenă, după un concert. Azi, ar fi fost ziua lui

Un mare actor a decis să se retragă din teatru

„Acum 10 ani, în luna iunie, aveam premieră, la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti, cu spectacolul Omul care a văzut moartea.

Atunci nu îmi puteam imagina că va ajunge la 225 de reprezentații. Iar faptul că în tot acest timp distribuția a rămas neschimbată, a reușit să transforme membrii spectacolului într-o adevărată familie. Aseară am avut ultima reprezentație.

Câteva repere

Actorul s-a născut la Galați, pe 20 octombrie 1942, fiind absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa profesor Beate Fredanov, pe care l-a absolvit în 1964, a debutat ca actor la Teatrul Național din Iași, unde a activat în perioada 1965-1969, cu rolul Călugărul tânăr,  “Beckett” de Jean Anouilh, în regia Soranei Coroamă-Stanca.

„Sunt născut la Galaţi, acolo mi-am petrecut şi copilăria, stăteam la curte, aveam grădină, locuiam cu părinţii şi bunica foarte aproape de cimitir. Îmi amintesc că aveam un grup de copii şi cu ei plecam ori până la Dunăre, ori pe malul Brateşului – cel mai mare lac –, sau câteodată, în unele seri, ne făceam din mătase de păpuşoi nişte ţigări, luăm de acasă câte un pled (n.r. – pătură mai mică şi uşoară), pe care-l ţineam ascuns să nu-l vadă bunica sau mama, şi plecam împreună cu ei în cimitir, unde săream gardul când se întuneca.

Acolo erau nişte cavouri ale unor negustori greci, făcute cu zeci de ani în urmă, care zăceau nefolosite. Reuşisem să desfacem uşor capacul şi intram în cavou, ne aşezam, aprindeam câte o ţigară şi născoceam tot felul de poveşti. Vă daţi seama că, dacă trecea cineva seara pe acolo şi auzea voci şi vedea fumul, putea să facă infarct?

Dar n-a dat nimeni buzna peste noi, nu ne-a văzut nimeni. Sau dacă ne-o fi văzut, probabil că au fugit mâncând pământul”, a povestit pentru aceeași sursă.

A căzut ultima cortină pentru unul din ultimii reprezentanți ai „Generației de Aur”

Din 1969 devine actor al Teatrului Național din București, unde a apărut în numeroase roluri principale din piese de Shakespeare, Ostrovski, Gogol, Vallejo, Wasserman, Caragiale etc…

Citește și: Tatăl, un actor adorat de milioane de copii. Fiica joacă în 10 filme și dispare. Avea 27 de ani

A absolvit Liceul Mihail Kogălniceanu din Galați și era membru al trupei de teatru a școlii. Fratele mamei sale era Damian Bozianu, actor renumit în Galați și i-a servit drept model.

A plecat la București, a intrat din prima încercare la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, absolvindu-l în anul 1964. I-a marcat evoluția mentorul său din perioada studenției, marele actor Ion Finteșteanu.

Acesta a fost repartizat la Teatrul Național din Iași. Rolul de debut a fost cel al călugărului tânăr din piesa Beckett de Jean Anouilh. A mai jucat în Vară și fum de Tennessee Williams, Săgetătorul de Ion Omescu, Există nervi de Marin Sorescu, Lotte la Weimar de Thomas Mann s.a. până în anul 1969, când l-a descoperit actorul Radu Beligan, pe atunci director al Teatrului Național bucureștean și l-a luat în capitală.

Debutează pe scena Teatrului Național București în 1970, cu rolul Nick din piesa „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee.

Imagini din arhivă

Secvențele pe care vi le prezentăm sunt din pelicula „Ediţie specială“, filmată în 1976, a ieşit pe piaţă abia doi ani mai târziu din cauza numeroaselor probleme pe care le-a avut cu cenzorii vremii."

Sinopsis :În anul 1939, Matei Olaru, ziarist la o publicație bucureșteană, este martorul întâmplător al arestării pe stradă a unei comuniste. Intervine în apărarea tinerei, care reușește să scape, și este arestat în locul ei. El este obligat de Siguranță să o caute pe femeia dispărută. Scenariu: Beno Meirovici, Mircea Daneliuc

Actori Principali: Ștefan Iordache, Ioana Crăciunescu, Costel Constantin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te