60 de ani de Beatlemania. Ce moștenire ne-au lăsat?

DE Mandy Taheri | Actualizat: 24.03.2024 - 18:15
TWIST AND SHOUT Beatlemania în Statele Unite a explodat în urma apariției cvartetului la The Ed Sullivan Show și în Newsweek.
TWIST AND SHOUT Beatlemania în Statele Unite a explodat în urma apariției cvartetului la The Ed Sullivan Show și în Newsweek.

Debutul Fab Four în Statele Unite la Ed Sullivan Show, acum șase decenii, a fost un eveniment televizat de referință, care a alimentat și mai mult isteria din jurul trupei.

SHARE

Cei patru membri ai trupei The Beatles, Paul McCartney, George Harrison, John Lennon și bateristul Ringo Starr, sunt numai zâmbete în timp ce discută cu Ed Sullivan, gazda emisiunii, după ce și-au făcut debutul la tv în Statele Unite, în urmă cu 60 de ani.

Pe 9 februarie 1964, Fab Four a atras un număr record de telespectatori. Este vorba de peste 73 de milioane de persoane care au urmărit emisiunea „The Ed Sullivan Show“. Potrivit Nielsen, este vorba despre mai mult de 60% din toate televizoarele pornite în SUA la acea vreme.

Toate locurile din studioul din New York City au fost ocupate, iar printre cei peste 700 de spectatori s-au numărat și fiicele adolescente ale fostului vicepreședinte Richard Nixon, Tricia și Julie.

„Orașul nu a fost niciodată martor la entuziasmul stârnit de acești tineri din Liverpool care se numesc The Beatles“, a spus Sullivan în timp ce anunța noul cvartet celebru.

Printre urale și cântece, spectacolul a afișat prim-planuri ale fiecărui membru al trupei - care în cazul lui John Lennon a fost adnotat cu un text pe care scria: „Îmi pare rău, fetelor, este căsătorit.“

„Suntem mai degrabă niște muzicieni de doi bani“, a declarat chitaristul George Harrison pentru Newsweek la acea vreme. În plus, vocalistul și chitaristul bas Paul McCartney a adăugat: „Nu știm să cântăm, nu putem face nimic... dar ne distrăm de minune“. În ciuda neajunsurilor lor, celebritățile britanice au continuat să captiveze America.

Termenul Beatlemania a ajuns să cuprindă isteria din jurul cvartetului. Peste 3.000 de fani extaziați au așteptat sosirea trupei pe aeroportul JFK înainte de spectacol. Adepții au mers dincolo de cumpărarea discurilor. Și-au achiziționat peruci care imitau tunsoarea iconică a trupei.

Au apărut la The Ed Sullivan Show de trei ori în luna februarie a aceluiași an și încă o dată în septembrie 1965. Pe parcursul celor patru emisiuni, șapte dintre cântecele pe care le-au interpretat au devenit hituri, ocupând primul loc în topurile vremii.

Decenii mai târziu, în ciuda dizolvării trupei în anii ’70 și a morții lui Lennon în 1980 și a lui Harrison în 2001, fanii rămân loiali. În noiembrie anul trecut, The Beatles a revenit în topuri cu lansarea celui de-al 214-lea cântec al lor, „Now and Then“, o interpretare a baladei neterminate a lui Lennon din anii ’70.

Denumit „ultimul cântec Beatles“, acesta integrează vocea lui John Lennon cu ajutorul inteligenței artificiale și segmente din înregistrările de chitară ale lui George Harrison, alături de Ringo Starr și Paul McCartney. Înainte de lansarea single-ului, trupa intrase în clubul miliardarilor Spotify, după ce „Here Comes the Sun“ a depășit 1 miliard de difuzări.

Cu The Beatles, tot ceea ce au nevoie cu adevărat - și obțin - este dragostea.

Mandy Taheri este stagiară la Newsweek. Urmăriți-o pe X @mandytaheri

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te