Alegeri parlamentare LIVE

Rezultatele votului în timp real
Camera Deputaților
21,97 %
18,00 %
13,20 %
12,40 %
7,35 %
6,45 %
6,34 %
2,99 %
99.98 %
Senat
22,31 %
18,29 %
14,29 %
12,25 %
7,75 %
6,39 %
6,38 %
2,84 %
99.98 %
Click aici pentru statistici complete

5 metode ca să cureți o tigaie arsă. Cum poți folosi o băutură carbogazoasă pentru asta?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.01.2024 - 16:30
5 metode ca să cureți o tigaie arsă - Foto: Freepik - cu rol ilustrativ
5 metode ca să cureți o tigaie arsă - Foto: Freepik - cu rol ilustrativ
tigaie arsa lamai
tigaie arsa lamai
tigaie arsa staniol
tigaie arsa staniol
tigaie arsa coca cola
tigaie arsa coca cola

5 metode ca să cureți o tigaie arsă. De ce să ne enervăm încercând să facem ca nouă un vas de gătit care aproape s-a înnegrit de la resturile de mâncare prinse? Există câteva „trucuri” ce ne pot face munca mult mai ușoară. Iar unul include folosirea unei băuturi carbogazoae.

SHARE

5 metode ca să cureți o tigaie arsă. Aproape oricine care a gătit -a lovit de aceată problemă. Uneori, ni e pare o muncă titanică să „eliberăm” vasul de gătit de resturile de alimente prinse cu cel mai puternic lipici, parcă. Totuși, există câteva „trucuri” extrem de eficiente, ce vor face ca acest efort să pară mult mai simplu. Iar unul dintre ele folosește o cunoscută băutură carbogazoasă.

5 metode ca să cureți o tigaie arsă. Cum poți folosi o băutură carbogazoasă pentru asta?

Fie că sunteți un bucătar experimentat sau un novice în bucătărie, există un fapt inevitabil în gătit: la un moment dat, veți întâlni oale și tigăi arse.

Poate că v-ați lăsat preparatul culinar pe aragaz un pic prea mult timp. Sau poate că acele urme de arsură s-au acumulat pur și simplu în timp.

Din fericire, ustensilele tale de gătit carbonizate nu sunt o cauză pierdută. De fapt, să înveți cum să cureți o tigaie sau o oală arsă este mai ușor decât ai putea crede.

Există „trucuri” simple, eficiente și aprobate de experți pentru a le curăța astfel încât să arate ca noi. 

Și, la fel ca în cazul altor trucuri de curățare populare, majoritatea elementelor de care aveți nevoie pentru a vă restaura vasele de gătit preferate se află probabil deja în cămară sau în stocul de produse de curățenie.

Citește și: Ce buton trebuie să apeși la mașina de spălat să-ți iasă hainele imaculate fără produse scumpe

Vă prezentăm 5 metode prin care puteți readuce „la viață” o tigaie arsă indiferent dacă este antiaderentă, ceramică, cupru, fontă sau oțel inoxidabil, conform Reader's Digest.

Plus încă una, ca bonus, ce folosește o celebră băutură carbogazoasă, pe care am lăsat-o la finalul articolului.

1) Oțet și bicarbonat de sodiu

Metoda este mai eficientă pentru tigăile din el mai bun oțel inoxidabil.

Să înveți cum să cureți o oală sau o tigaie arsă este ușor, potrivit expertului în curățenie Alicia Sokolowski, președinte și co-CEO al AspenClean.

Metoda ei de urmat folosește bicarbonat de sodiu și oțet alb, două produse de bază din cămară care oferă o curățare naturală, spre deosebire de substanțele chimice dure.

Avem nevoie de: oțet, bicarbonat de sodiu, perie de frecat, săpun de vase. Adăugați în tigaie sau oală oțet și apă în părți egale. 

Aduceți amestecul la fierbere. Odată ce a dat în clocot, opriți focul și adăugați 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Lăsați lichidul să fiarbă timp de 15 minute. 

Clătiți apa, apoi frecați arsura, care ar trebui să se fi desprins până acum. Dacă pata este foarte rezistentă, este posibil să trebuiască să repetați procesul sau să adăugați puțin detergent de vase la soluția lichidă. 

Când pata a dispărut, uscați vasul cu o cârpă din microfibră și va fi ca nou.

Pont:

„Asigurați-vă că folosiți un burete moale și evitați să folosiți produse de curățare sau frecătoare abrazive, care pot zgâria suprafața", spune Sokolowski. „De asemenea, oțelul inoxidabil poate fi predispus la pete de apă, așa că uscați bine vasele de gătit după curățare”.

2) Apă caldă și săpun de vase moale

Cel mai bun pentru tigăi și oale antiaderente și din ceramică. Dacă tot ce aveți la îndemână este săpunul pe care îl folosiți pentru a curăța vasele, nu vă faceți griji.

Puteți curăța o oală arsă cu un săpun de vase moale, spune expertul. Nu aveți nevoie decât de săpun de vase și un burete moale, natural sau de nailon. Clătiți vasul cu apă caldă. 

Folosiți un săpun de vase nu prea concentrat și un burete moale, nemetalic, pentru a freca alimentele prinse până când oala este curată. Clătiți și uscați bine oala înainte de a o pune deoparte.

Pont:

În cazul în care există reziduuri de alimente, recomandăm să umpleți tigaia cu apă caldă și să o lăsați să se înmoaie timp de 15-20 de minute înainte de a o spăla.

Doar nu scufundați cuptorul olandez într-o chiuvetă plină cu apă. Acest lucru poate deteriora finisajul asezonat, deoarece fonta poate rugini. 

În timp ce tigaia se înmoaie, luați în considerare posibilitatea de a aborda un alt proiect de bucătărie, cum ar fi curățarea aparatului de cafea.

Citește și: Ce obiect care costă numai 1 leu te ajută să usuci hainele mai rapid și să consumi puțină energie?

3) Lămâie

Cea mai bună metodă de folosit pentru tigăile sau oalele din fontă. Amestecarea sucului pur de lămâie în rutina de curățare dă rezultate impresionante, spune Sokolowski.

„Este un instrument de curățare puternic care acționează ca agent antibacterian, precum și ca antiseptic”, explică ea. 

„În plus, lămâile sunt ieftine, portabile și ușor de cumpărat de la cel mai apropiat supermarket”. Și, ca un bonus suplimentar, curățarea cu lămâi lasă un parfum luminos și proaspăt în casa ta.

Lămâile unt foarte bune la curățarea tigăilor au oalelor din fontă - Foto: tasteofhome.com

Pentru asta nu ai nevoie decât de lămâi au sare de lămâie și de o perie de curățat. Tăiați o lămâie și puneți feliile în oală. Umpleți oala cu câțiva centimetri de apă. 

Fierbeți amestecul timp de 5-10 minute. După ce particulele de alimente arse se ridică la suprafață, clătiți oala. Apoi folosiți o perie de curățat pentru a îndepărta excesul de arsuri.

Pont:

Lămâile sunt, de asemenea, un bun degresant pentru tigăi, oale și chiar pentru aragaz, adaugă Sokolowski.

4) Folie de staniol 

Este cel mai bine de folosit pentru curățarea tigăilor din fontă. Poate că ouăle omletă pe care le-ați gătit în tigaie s-au întărit pe ea.

Sau poate că lasagna pe care ați copt-o un pic prea mult timp a lăsat în urmă arsuri încăpățânate. Sokolowski recomandă folosirea staniolului pentru aceste arsuri și altele similare.

Firește, pentru această metodă aveți nevoie doar de folie de staniol. Adăugați apă în oală. Strângeți o foaie de folie de aluminiu într-o formă de minge și folosiți-o pentru a freca orice reziduu dur.

Pont:

Nu încercați acest lucru cu tigăi antiaderente. 

„Folia de staniol are o suprafață abrazivă care va îndepărta în câteva secunde orice murdărie coaptă. Dar va desprinde și învelișul antiaderent.”, avertizează Sokolowski.

Folia de staniol se poate folosi în cazul tigăilor și vaselor din fontă - Foto: tasteofhome.com

Dacă aveți folie de staniol în plus la îndemână, încercați acest truc de spălare a vaselor din folie de aluminiu pentru argintărie super-strălucitoare.

Citește și: Iată cum te ajută sucul de roșii la curățenie. Sfaturi utile pentru gospodine

5) Săpun de vase și bicarbonat de sodiu 

Metoda este cea mai eficientă în cazul tigăilor sau oalelor din ceramică, cupru și aluminiu. Tigăile din ceramică, cupru și aluminiu trebuie curățate cu grijă pentru a nu le deteriora, spune Sokolowski.

De asemenea, consultați aceste instrucțiuni suplimentare pentru curățarea oalelor și chiuvetelor din cupru.

În acet caz veți avea nevoie de săpun de vase, bicarbonat de sodiu și un burete moale, natural sau de nailon.

Pentru tigăi de ceramică: 

Amestecați săpunul de vase cu apă călduță sau fierbinte. Cu ajutorul unui burete moale și natural, frecați ușor tigaia. 

Pentru petele sau murdăria încăpățânată, amestecați bicarbonat de sodiu cu apă caldă și lăsați-l să acționeze timp de 20-30 de minute. Clătiți și repetați procesul, dacă este necesar.

Pentru tigăi de cupru:

Amestecați detergentul de vase cu apă caldă sau călduță și lăsați-l să acționeze timp de 30 de minute pentru a îndepărta alimentele sau reziduurile arse. 

Într-un castron separat, creați o pastă amestecând părți egale de bicarbonat de sodiu și apă. Aplicați pasta pe zonele arse ale tigăii și lăsați-o să acționeze timp de cel puțin 15 minute. 

Folosiți o perie neabrazivă pentru a freca zonele arse, lucrând ușor cu mișcări circulare. Clătiți tigaia cu apă caldă și uscați-o cu un prosop moale.

Pentru tigăi de aluminiu:

Umpleți tigaia cu apă fierbinte și adăugați câteva picături de detergent de vase. Lăsați-o la înmuiat timp de cel puțin 30 de minute pentru a desprinde orice fel de mâncare sau reziduuri arse. 

Folosind o perie neabrazivă, frecați ușor zonele arse ale tigăii. Încercați să lucrați cu mișcări circulare. În cazul în care reziduurile sunt încă prezente, faceți o pastă amestecând bicarbonat de sodiu cu apă.

Aplicați amestecul pe tigaie și lăsați-l să acționeze timp de cel puțin 15 minute. Frecați cu o lavetă neabrazivă.

Pont:

Nu folosiți detergenți sau frecătoare abrazive, care pot zgâria suprafața. De asemenea, spune Sokolowski, „vasele de gătit din ceramică pot fi predispuse la pete, așa că evitați să folosiți sosuri închise la culoare sau să gătiți alimente acide pentru perioade lungi de timp”.

Coca-Cola poate fi folosită cu succes la curățarea vaselor de bucătărie, dar și a petelor de grăsime ori de rugină - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Și iată că am ajuns la metoda-bonus, cea în care puteți folosi pentru curățarea tigăilor sau oalelor arse o celebră băutură carbogazoasă, Coca-Cola.

În timp ce ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a bea această băutură plină de zahăr, curățarea cu ajutorul ei este o idee excelentă.

Există o mulțime de lucruri surprinzătoare pe care le puteți face cu o cutie de Coca-Cola, iar curățarea ustensilelor de gătit carbonizate este unul dintre ele.

Citește și: De ce lăcrimezi când tai ceapa? La ce trucuri poți apela ca acest lucru să nu se întâmple

„Coca-Cola este excelentă la dezlipirea petelor dificile, deoarece este extrem de acidă”, spune Sokolowski.

Prin urmare, nu aveți nevoie decât de lichidul carbogazos și un burete de curățat. Turnați niște Coca-Cola în vasul ars. 

Porniți focul și lăsați Coca-Cola să fiarbă la foc mic timp de 15 minute pentru a slăbi pata. Clătiți vasul și frecați arsura.

Pont:

Atenție la căldură! „Nu o aduceți la fierbere, deoarece Coca-Cola se poate îngroșa și se poate transforma într-un sirop lipicios, ceea ce va arde și mai mult tigaia”, spune Sokolowski.

Ea are, de asemenea, un mare avertisment: „Conținutul ridicat de zahăr și acid din Coca-Cola poate deteriora suprafața tigăilor, în special a celor cu învelișuri antiaderente”.

De asemenea, cola sau alte sucuri carbogazoase pot fi foarte eficiente pentru curățarea vasului de toaletă, a urmelor de ruj, ulei sau grăsime de pe haine, dar și a petelor de rugină din cadă ori de pe oglinzi.

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te