Fiica adoptivă, la 5 ani de la dispariția Stelei Popescu: „E la fel de iubită și pe lumea cealaltă”

DE Bianca Iosef | Actualizat: 09.12.2022 - 14:10
Stela Popescu - Foto: Studiourile Buftea
Stela Popescu - Foto: Studiourile Buftea

Se împlinesc 5 ani de la moartea Stelei Popescu, actrița cu o carieră de peste 60 de ani în teatru și cinematografie. Doinei, fiica adoptată de Stela, i-au rămas înmtipărite în memorie cele mai frumoase amintiri cu marea actriță.

SHARE

Fiica adoptată a Stelei Popescu, Doina Maximilian, a vorbit depre relația pe care a avut-o cu mama ei adoptivă. Doina Maximilian își amintește ce a simțit când a văzut-o prima dată, la vârsta de 13 ani, cum a învățat-o Stela să treacă peste necazuri și care erau felurile consacrate de mâncare pe care le gătea celebra actriță.

„Prima dacă am văzut-o când aveam 13 ani. Am venit în vacanță de vara în România din Cehoslovacia, unde am locuit până am terminat liceul. Unchiul meu, Mihai Maximilian, m-a luat la un spectacol de varietăți care s-a ținut la Grădina de vara Fantasio din Constanța. În momentul acela nu conștientizam încă ce impact va avea Stela asupra vieții mele. Știam doar că este actriță și soția unchiului meu. 

Citește și: Sărbătoare națională în Croația după aderarea la Schengen: Transportatorii, în culmea fericirii

Ce m-a marcat însă când urmăream prestația ei, dar mai cu seama în momentul aplauzelor, a fost sinceritatea zâmbetului, transmitea bucuria și senzația că privește exact spre tine. Nu am văzut până atunci, și nici după, artist într-un spectacol emanând o astfel de sinceritate carismatică. Ulterior aveam să aflu că așa era ea și în viață, extrem de sinceră, naturală și adevărată” a spus Doina.

Citește și: VIDEO Incendiu uriaș la un centru comercial din Moscova. Se vorbește despre un act de sabotaj

„Când discutam despre aspectele dificile cu care te confrunți în viață, niciodată nu dădea curs la prea multe teoretizări. Se grăbea să concluzioneze: gata, nu ne facem probleme, ne gândim numai la lucrurile plăcute, ai înțeles?”, a mai spus aceasta.

Doina Maximilian a mai povestit și cum decurgeau sărbătorile în casa regretatei actrițe.

Sărbătorile pentru ea însemnau să ofere clipe speciale celorlalți. Făcea tot posibilul să fie acasă. Când îmi spunea: `hai Doina să facem o conferință de presă`, știam că se pune la cale o petrecere cu mulți invitați și o lista bogată de mâncăruri. Îi plăcea să facă liste cu cei pe care urmă să-i invite, lista de meniu, apoi lista de cumpărături. I-am fost întotdeauna alături în aceste inițiative. Pe ea o relaxa ritualul impus de aceste ocazii.

Doar noi găteam, serveam și debarasam. Produsele culinare care au devenit de referință la aceste mese erau iahnia de fasole și plachia de crap. Cu nostalgie și mult drag îmi amintesc de ciorba de varză și borșul de lobodă pe care le făcea când decidea să țină regim. Aveam în frigider câte o oală mare cu unul din preparate. Se mâncau reci și erau extrem de gustoase”, a spus Doina pentru Fanatik.

Doina despre relația, de acum, cu Stela

„M-a lăsat cu același sentiment pe care l-am simțit toată viața de când am cunoscut-o. Că mă protejează Și acum când ea nu mai e și mă aflu în clipe de cumpăna sau am de mulțumit providenței, gândul meu pleacă spre ea, la concurență cu Dumnezeu. Și lucrurile se rezolva. Probabil că e la fel de iubită și pe lumea cealaltă.

Regretul artistei

 Singurul capitol lipsă din viața era că nu a născut un copil. Avea toate datele pentru a fi o soție și o mamă excepțională. Apariția mea în viața ei a scutit-o de eventualele frustrări.

Am avut parte de dragostea ei în adevăratul sens al cuvântului. Este știut că efectiv înfiată de ai mei, Stela și Puișor, am fost abia la maturitate, special ca să-mi asigure drepturile generate de calitatea de fiică. Cred că șansa să fiu considerată de Stela fiica ei a fost percepută de ceilalți nu ca o normalitate, ci ca un privilegiu. Așa îmi explic acele cârcoteli  inevitabile atunci când peste cineva dă pur și simplu un mare noroc.

Citește și: Stela Popescu: Tatăl, luat de comuniști și eliberat după 37 de ani. Cum a „răpit-o” viitorul soț

Căsniciile Stelei Popescu

Stela Popescu a fost căsătorită cu Dan Puican de care a divorțat. S-a recăsătorit, în 1969, cu textierul Puiu Maximilian, care a decedat în anul 1998.

„A fost dragoste la prima vedere. Am simţit atunci că fără el nu mai pot continua. Eram căsătorită cu un om de altfel foarte liniştit şi cu care nu am avut nici o problemă. Eu aveam 33 de ani, iar Mihai 35 de ani când ne-am cunoscut. Dragostea este o chimie inexplicabilă, dar pot spune că era teribil de inteligent, îmi inspira încredere şi avea un simţ al umorului foarte dezvoltat. La început a fost şi puţin introvertit şi mai tăcut, dar cu timpul a ajuns să vorbească mai mult ca mine.

Ne-am căsătorit peste câţiva ani mai mult de gura lumii şi pentru a putea pleca împreună în străinătate. Pur şi simplu am fugit de acasă. Am fugit de la primul soţ „călare' pe un Renault 16”, povestea Stela Popescu.

Cum a ajuns Doina în familia actriței

La jumătatea anilor 70 a apărut şi un copil în familia lor. Unul de 16 ani. „Noi nu am vrut să avem copii, dar am înfiat o nepoată de-a soţului meu, Doina Maximilian. Avem şi o nepoată de la ea', declara Stela Popescu

„Atunci am crezut că nu mai pot trăi. Pentru mine Puişor, aşa cum îi spun eu lui Mihai, era totul. Noi doi petreceam foarte mult timp împreună. Ne plăcea să stăm singuri. A fost groaznic atunci, dar mi-am zis că trebuie să continui să joc pentru el. Mi-a scris texte după care joc şi acum. Aşa că în acel an am jucat pentru Revelion, deşi trecuseră doar două săptămâni de la moartea lui. Am simţit că o fac pentru el”, a mai spus Stela Popescu atunci.

Cine a fost Stela

Stela Popescu (n. 21 decembrie 1935, Bălți, Basarabia) a fost o actriță de teatru și film. A realizat cupluri celebre alături de Ștefan Bănică și Alexandru Arșinel. Stela Popescu, doamna Teatrului de Revistă, a reușit să se mențină în topul celor mai iubiți actori ai scenei românești timp de mai bine de jumătate de veac. S-a născut la într-o familie de învățători modești, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei considerat intelectual, deci dușman de clasă, este deportat în Siberia, iar mama se refugiază, împreună cu fiica în România, la Brașov.

În 1953, a susținut examenul de admitere la facultate și este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunță după un an și jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuă să susțină spectacole de teatru.

La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până in 1969 joacă la Teatrului de Revistă "Constantin Tănase". În 1969, Stela părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o impiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent. În paralel, susține și o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puțin timp după divorțul de Dan Puican (cinemagia).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te