În ciuda evoluției tehnologiei și a vehiculelor subacvatice controlate de la distanță (UROV – Underwater Remotely Operated Vehicle), acestea au rămas până acum „legate” de suprafață prin cabluri pentru comunicații. Undelor radio și impulsurilor electrice nu le priește deloc apa.
Speciaștii Hydromea au dezvoltat, în premieră, o dronă-submarin care scapă de „dependența” cablurilor și, implicit de neajunsurile acestora, precum utilizarea unor nave de mari dimensiuni, care să poată căra tamburul pe care este înfășurat cablul de comandă și, eventual, de alimentare cu energie, sau riscul de pierdere a UROV-ului dacă firul se agață și se rupe, de exemplu.
Hydromea ExRay este manevrată cu ajutorul sistemului de comunicații subacvatice la distanță Luma. Acesta transmite date binare prin apă cu ajutorul unor impulsuri luminoase de 470 de nanometri, generate de LED-uri speciale de culoare albastră.
Rata de transfer este de 10 megabiți pe secundă, ceea ce înseamnă că drona-submarin poate transmite live, fără lag, și imagini video în format HD, potrivit informațiilor furnizate de producător.
Drona ExRay are 70 de centimetri lungime și cântărește șapte kilograme. Este dotată cu o cameră video HD și proiectoare LED, iar bateria îi oferă o autonomie de șase până la opt ore.
Raza de acțiune, limitată la 50 de metri
Sistemul de comunicații subacvatice la distanță Luma are, în momentul de față, o rază de acțiune de maximum 50 de metri, dacă apa este curată și întuneric complet.
Performanța ghidării la distanță prin impulsuri luminoase scade cu cât apa este mai tulbure și lumina ambientală mai puternică. Însă, specialiștii Hydromea lucrează la îmbunătățirea tehnologiei și atingerea unei raze maxime de 100 de metri.