Finlandezii de la Nokia se alătură companiilor occidentale care ies de piața din Rusia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.04.2022 - 15:44
Finlandezii de la Nokia se alătură companiilor occidentale care ies de piața din Rusia. / Foto: reuters.com
Finlandezii de la Nokia se alătură companiilor occidentale care ies de piața din Rusia. / Foto: reuters.com

Nokia şi-a anunţat oficial ieşirea de pe piaţa din Rusia din cauza războiului din Ucraina şi a subliniat că prioritatea sa principală continuă să fie siguranţa şi bunăstarea angajaţilor săi, informează CNN.

SHARE

”A fost clar pentru Nokia încă din primele zile ale invaziei Ucrainei că nu ar fi posibilă continuarea prezenţei noastre în Rusia”, a anunţat compania finlandeză de telecomunicaţii într-un comunicat de presă.

Nokia a precizat că prioritatea sa principală continuă să fie siguranţa şi bunăstarea angajaţilor săi.

Citește și: Sancțiunile demilitarizează Rusia. Fără armată, fără "night vision" și fără piloți

”Din motive umanitare, guvernele occidentale şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscul ca infrastructura critică a reţelelor de telecomunicaţii din Rusia să se defecteze”, se arată în comunicatul de presă.

”Ei au subliniat, de asemenea, importanţa asigurării fluxului continuu de informaţii şi a accesului la internet, care oferă perspective externe poporului rus”, se mai menţionează în comunicat.

Nokia a mai comunicat că nu se aşteaptă ca această decizie să aibă un impact asupra perspectivelor sale financiare şi că Rusia a reprezentat mai puţin de 2% din vânzările sale nete în 2021.

Citește și: Rușii dezvoltă o alternativă la Google Play. NashStore va fi lansat de Ziua Victoriei

Zeci de mari companii occidentale s-au retras din Rusia după invadarea Ucrainei

Printre primii care au reacționat au fost Daimler Truck, care a anunțat că-și suspendă toate activitățile comerciale, inclusiv operațiunile realizate în parteneriat cu producătorul de camioane Kamaz, și producătorul suedez de camioane AB Volvo.

Volkswagen, de exemplu, a anunțat pe 3 martie că oprește producția la uzinele din Nijni Novgorod și Kaluga. La uzina din Nijni Novgorod sunt produse modelele Skoda Octavia, Karoq și Kodiaq, precum și Volkswagen Taos. La fabrica din Kaluga erau asamblate, de către firma rusească GAZ, modelele Volkswagen Polo, Tiguan și Skoda Rapid, precum și Audi Q7 și Q8. Cea din urmă uzină are aproximativ 4000 de angajați. 

Citește și: Rușii se pot întoarce la „Kopeika” pe carburator. Renault și-a suspendat activitatea în Rusia

Aproape concomitent, Toyota Motor a oprit activitatea în fabrica din Sankt Petersburg, iar BMW, Ford, Audi și General Motors au renunțăt să mai livreze mașini în Rusia.

Grupul Renault, care deține 69% din AvtoVAZ - cel mai mare producător de mașini din Rusia, a anunțat că își suspendă activitatea industrială din Rusia abia pe 23 martie, după aproape o lună de război în Ucraina și după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs în parlamentul francez.

Producătorul francez de automobile Renault a comunicat că va suspenda imediat "activităţile de la uzina Renault din Moscova" şi va evalua "posibilele opţiuni cu privire la participaţia" la filiala sa rusă AvtoVAZ, pe măsură ce creşte presiunea asupra prezenţei sale semnificative în Rusia, potrivit AFP.  Această fabrică produce SUV-uri Duster, Kaptur, Arkana şi Nissan Terrano.

Citește și: Adio Rolex, Cartier, Jaeger-LeCoultre, Breguet! Elveția nu mai exportă produse de lux în Rusia

De asemenea, magazinul virtual Google Play pentru utilizatorii de gadget-uri Android și-a suspendat activitatea în Rusia după atacarea Ucrainei.

Iar anunţul Nokia vine în urma deciziei companiei suedeze de telecomunicaţii Ericsson, de acum câteva zile, de a-şi suspenda activitatea în Rusia pe o perioadă nedeterminată.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te