Sancțiunile demilitarizează Rusia. Fără armată, fără "night vision" și fără piloți

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.04.2022 - 11:06
Sancțiunile demilitarizează Rusia. Fără armată, fără "night vision" și fără piloți/FOTO: Reuters

Dezvoltarea complexului militar-industrial a fost o prioritate pentru Federația Rusă încă din epoca sovietică. Poate că singurul lucru pe care Rusia nu a fost niciodată reticentă să îl facă, este să producă un număr mare de tancuri, vehicule militare și sisteme de artilerie.

SHARE

Cu toate acestea, armamentul armatei invadatoare este în mare parte o relicvă a secolului trecut. Războiul modern este în primul rând tehnologic.

Astăzi, operațiunile de luptă necesită mașini fără pilot, electronică modernă, dispozitive optice, navigație prin satelit. Dacă aceste lucruri nu sunt disponibile, trupele rămân "oarbe" pe câmpul de luptă.

În ultimii 30 de ani, înalta tehnologie a devenit cea mai globalizată ramură a economiei. Pentru a oferi armatei cele mai bune echipamente, este necesar să cooperăm cu companii din întreaga lume care sunt specializate în producția acestor sau a altor dispozitive.

În prezent, industria de apărare rusă pierde contactul cu furnizorii de tehnologie avansată, deoarece nimeni nu vrea să lucreze cu țara care a declanșat un război strâmb în centrul Europei, relatează presa Pravda.

Va putea armata rusă să concureze cu țările NATO?


Un bun exemplu al dependenței de tehnologia occidentală sunt termovizoarele. Acestea le permit soldaților să vadă inamicul în întuneric și în condiții meteorologice nefavorabile. Rusia își echipează echipamentele și infanteriștii cu camere de termoviziune fabricate de companiile franceze Thales (contract din 2007) și Safran (din 2013).

După ce Rusia a anexat Crimeea din Ucraina în 2014 și a preluat părți din regiunile Donețk și Luhansk, UE a introdus un embargo asupra furnizării de tehnologie pentru complexul militar-industrial al țării agresoare.

Conform ideii, nu este suficient să se taie accesul Federației Ruse la dispozitivele optice străine și, în consecință, să se aibă un impact asupra capacității complexului industrial militar de a produce blindate sau, cel puțin, să se generalizeze procesul.

În practică, francezii au continuat să execute vechile contracte și au încetat livrările abia în 2020, după cum s-a dovedit recent.

Potrivit Disclose, companiile franceze Thales și Safran au furnizat armatei ruse camere de termoviziune pentru a echipa aproximativ 1.000 de tancuri rusești, precum și sisteme de interogare și senzori de război în infraroșu pentru detectoarele de vedere. Camerele video Matis STD de la Safran sunt proiectate pentru T-72 MBT rusesc de linie principală, pentru modernizarea extinsă a T-90 MBT și pentru noul T-80BM MBT.

Thales a echipat 60 de tancuri Su-30 cu dublă capacitate cu sistemul TACAN. Piloții ruși au primit, de asemenea, sistemul Safran Sigma 95N, care permite identificarea autonomă și fără semnal a sateliților. Sistemele de achiziție a țintelor au fost, de asemenea, proiectate pentru elicopterul Ka-52.

Rușii nu pot visa la noi acorduri cu companii occidentale după începerea unui război pe scară largă împotriva Ucrainei. Tot ceea ce pot spera este înlocuirea importurilor.

Dar nu este atât de simplu. Industria rusă poate produce termovizoare, dar acestea rămân în urma omologilor occidentali în ceea ce privește calitatea. Chiar dacă inginerii ruși reușesc să producă un analog de calitate, va fi dificil să le pună în producție în masă.

Armata rusă deține peste 12 mii de tancuri

Armata rusă are în custodie peste 12 mii de tancuri. În cifre absolute, este cea mai mare armată de tancuri din lume.

Cu toate acestea, nu este clar câte dintre ele sunt pregătite de luptă și câte sunt exponate muzeale din cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru a putea fi dezafectate, rezervoarele trebuie reparate, deoarece unele dintre ele sunt, de obicei, într-o stare proastă de reparație sau trebuie modernizate.

Toate aceste lucrări sunt efectuate de întreprinderile Uralvagonzavod și Chelyabinsk Tractor Plant, care au căzut sub sancțiunile tehnologice și financiare ale UE. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, companiile și-au suspendat operațiunile după impunerea de restricții străine.

Uralvagonzavod a fost negat, dar ulterior serviciul de presă a declarat că managementul a trimis unii angajați în concediu de odihnă. Potrivit presei, acest lucru se datorează problemelor economice și lipsei de piese de schimb pentru continuarea activității.

În viitor, activitatea acestor întreprinderi din domeniul apărării va deveni mai dificilă, deoarece este mult mai important să obțină finanțare, să găsească noi clienți și să cumpere componente sub embargo.

Propria dezvoltare a Rusiei este stimulată de factori economici. Corupția din cadrul întreprinderilor de stat, sancțiunile financiare și problemele legate de componente nu vor opri procesul de dezvoltare, dar îl vor face mai scump și mai lung.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te