Legile dronelor: unde, când și cum poți fotografia cu acest aparat de zbor

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 26.05.2021 - 17:40
Foto: PIXABAY/ Thomas Ehrhardt

De la amintirile foto și video din vacanță făcute de la înălțime, la ceremonii, acțiuni de siguranță publică, reclame, misiuni militare și, mai nou, livrări, aplicațiile pentru drone au devenit și devin din ce în ce mai diverse.

SHARE

Prin urmare, specialiștii estimează că piața dronelor va evolua spectaculos, până la o valoare de 42,8 miliarde de dolari în 2025, de la 22,5 miliarde de dolari în 2020. 

Având în vedere fenomenul în expansiune și faptul că aeronavele fără pilot la bord desfăşoară activităţi de zbor (operaţiuni UAS) în spațiul aerian alături de aeronavele cu pilot, autoritățile din întreaga lume reglementează și monitorizează utilizarea dronelor pentru a evita incidentele de orice natură, inclusiv pe cele legate de viața privată și încălcarea proprietății.

În timp ce în Europa se regăsesc printre cele mai liberale reglementări, în alte zone de pe glob utilizarea dronelor poate fi pedepsită cu până la 30 de închisoare.

Cum sunt reglementate dronele în România

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, a intrat în vigoare noul regulament UE Nr. 2019/947 cu privire la zborul dronelor. Iar principala noutate este că, indiferent de greutate, nu mai este necesară înmatricularea dronelor și nici deplasarea la AACR pentru CIP.

Este obligatorie, însă, înregistrarea dronelor, indiferent de greutate, pe platforma online a AACR (doar dronele fără cameră foto-video, care sunt considerate jucării, nu trebuie înregistrate).

Înscrierea este gratuită, nu mai costă 90 de euro, plus TVA, cât costa până la 31 decembrie 2020. 

Pe scurt, dronele sunt împărțite în mai multe categorii, în funcție de greutatea acestora: sub 250 de grame, între 250 de grame și 2 kg și 2 kg – 25 kg (Categoriile C1 – C4). Iar zborurile dronelor sunt încadrate în trei categorii, în funcție de specificul lor și de riscurile implicate. 

Principala diferență este dată de limitele și distanțele de siguranță pe care va trebui să le respectați: zboruri în categoria Open (categoria zborurilor „Deschise“, cele e mai ușor de efectuat, care implică riscurile cele mai mici, cu cele mai multe limitări operaționale, dar pentru care obții cel mai ușor certificarea – vezi mai jos), zboruri în categoria Specific („Specifice“) și zboruri Certified („Certificate“). 

Indiferent de categorie, dronele pot fi utilizate doar în baza unei certificări de pilot. Aceasta se obține după parcurgerea unei documentații și în urma absolvirii unui examen susținut online (tip grilă), pe site-ul Autorității Aeronautice Române.

Examenele sunt gratuite și, pentru clasele de operațiuni A1/A3 (zboruri extraurbane) și A2 (zboruri urbane, cu anumite limitări), constau în 40 și, respectiv, 30 de întrebări. Trebuie să răspundeți corect la 75% din întrebări. Dacă nu obțineți punctajul necesar, examenul online poate fi repetat după 24 de ore. 

Plafonul maxim (altitudinea) de zbor este tot 120 de metri, iar distanța de siguranță, în plan orizontal, este de minimum 50 de metri în categoria zborurilor „Open“. În continuare, zborurile trebuie anunțate telefonic, HG 912 25/08/2010 nu a fost modificată.

Pentru zboruri la distanțe mai apropiate de clădiri (urban/intravilan) și limite mai puțin restrictive, piloții de drone trebuie să obțină aprobarea pentru zborul în categoria „Specific“. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te