Cel mai puternic computer din lume a costat 600.000.000 $. Cine îl deține și cât de rapid este?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.01.2025 - 11:30
Cel mai puternic computer din lume a costat 600.000.000 $ - Foto: Freepik/benzolx (cu rol ilustrativ)
Cel mai puternic computer din lume a costat 600.000.000 $ - Foto: Freepik/benzolx (cu rol ilustrativ)
Cel mai puternic computer din lume a costat 600.000.000 $
Cel mai puternic computer din lume a costat 600.000.000 $

Cel mai puternic computer din lume a costat 600.000.000 $. Luați cel mai performant laptop din lume și veți face lucruri pe care nici nu le-ați fi visat cu un model vechi. Acum, înmulțiți cu 10 miliarde viteza sa, apoi uitați-l. Tocmai ați dat peste supercomputerul El Capitan.

SHARE

Cel mai puternic computer din lume a costat 600.000.000 $. El a fost lansat oficial la Lawrence Livermore National Laboratory (LNNL) din California și este de 10 miliarde de ori mai rapid decât cel mai bun laptop existent la ora actuală.

Cel mai puternic computer din lume a costat 600.000.000 $. Cine îl deține și cât de rapid este?  

Supercomputerul, denumit „El Capitan”, a cărui construcție a costat 600 de milioane de dolari,a gestiona diverse sarcini sensibile și clasificate, inclusiv securizarea stocului american de arme nucleare în absența testelor subterane, potrivit reprezentanților LNNL.

Cercetarea se va axa în principal pe securitatea națională, inclusiv descoperirea de materiale, fizica de înaltă densitate energetică, date nucleare și proiectarea de arme, precum și alte sarcini clasificate, conform livescience.com.

El Capitan a fost comandat de programul CORAL-2 al Departamentului pentru Energie al SUA pentru a înlocui supercomputerul Sierra, implementat în 2018.

Citește și: Mașinile Mercedes Benz vor avea supercomputere, în urma parteneriatului cu gigantul Google

Acesta este încă în uz și a fost al 14-lea cel mai puternic supercomputer în ultimul clasament Top 500 din domeniu.

Construcția El Capitani a început în mai 2023, iar acesta a fost pus în funcțiune în noiembrie 2024, înainte de a fi inaugurat oficial pe 9 ianuarie.

El Capitan a devenit cel mai puternic supercomputer din lume - Foto: livescience.com/Lawrence Livermore National Laboratory 

El a devenit cel mai rapid computer din lume atunci când a devenit complet operațional, anul trecut, cu un scor de 1,742 exaFLOPS în testul High-Performance Linpack (HPL), cu o peformanță de vârf de 2,746 exaFLOPS.

HPL este un test utilizat pentru a evalua vitezele supercalculatoarelor din întreaga lume. Acest lucru face ca El Capitan să fie doar al treilea computer care atinge viteze de calcul exascale. Acesta are o performanță de vârf de 2,746 exaFLOPS, adică 10 la puterea 18 FLOPS

FLOPS este un acronim ce provine de la expresia engleză „floating point operations per second” - „operații în virgulă mobilă pe secundă”.

El reprezintă unitatea de măsură a puterii/vitezei de calcul a unui calculator sau sistem de calcul, măsurând numărul maxim de operații ce sunt executate pe secundă. 

Citește și: Nou vis pentru gameri, de la Nvidia. Plăci grafice cu arhitectură Blackwell, costă până la 2.000$

Deși comparațiile cu calculatoarele personale, obișnuite, sunt dificile, totuși, spre exemplificare, cele mai bune laptopuri oferă de obicei câteva sute de gigaFLOPS de putere - adică 1 trilion (10 la puterea a 9-a) FLOPS, pe când un exaFLOPS reprezintă 1 quintilion (10 la puterea a 18-a) FLOPS.

Cu alte cuvinte, El Capitan este de aproximativ 10 miliarde de ori mai rapid decât cel mai bun laptop existent la ora actuală.

Următorul cel mai rapid supercomputer din lume este, în prezent, cel denumit Frontier, de la Oak Ridge National Laboratory din Illinois. Acesta a atins o performanță standard de 1,353 exaFLOPS, cu un vârf de 2,056 exaFLOPS.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te