O echipă de paleontologi din Mexic a identificat o nouă specie de dinozaur după găsirea, în urmă cu aproape zece ani, a unor rămăşiţe fosilizate vechi de 72 de milioane de ani, a anunţat joi Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic (INAH), relatează Reuters, AFP şi dpa.
Citește și: Interlopul Mircea Nebunu, prins cu permis fals de Ucraina la fel ca Florinel Coman, a fost condamnat
Cercetarea, la care au participat şi specialişti de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic, a început în 2013 după descoperirea unei cozi articulate în statul mexican Coahuila (centru-nord), unde s-au făcut şi alte descoperiri.
"Odată ce am recuperat coada, am continuat să săpăm sub locul în care se afla. Surpriza a fost că am început să găsim oase precum femurul, scapula şi alte elemente", a declarat Alejandro Ramírez, un om de ştiinţă care a participat la descoperire.
Citește și: Răzbunarea lui Borcea: A închis firmele unde era partener cu fosta soție. Îi dă pensie 10.000 €/lună
Oamenii de ştiinţă au putut apoi colecta, curăţa şi analiza alte fragmente osoase din partea frontală a corpului dinozaurului.
Paleontologii se aflau în posesia crestei dinozaurului, care măsura 1,32 metri lungime, precum şi a altor părţi ale craniului: maxilarele inferioare şi superioare, bolta palatină şi chiar o parte cunoscută ca neurocraniul, unde se afla creierul, a mai spus INAH.
Institutul de antropologie mexican a explicat, de asemenea, semnificaţia numelui - Tlatolophus galorum - pentru noua specie de dinozaur. Tlatolophus este format din două cuvinte - un termen din limba indigenă mexicană nahuatl, care înseamnă "cuvânt" şi termenul grecesc care înseamnă "creastă". Galorum se referă la persoanele implicate în activitatea de cercetare, a mai spus INAH.