STUDIU Auziți voci misterioase? E al șaselea simț și da, puteți vorbi cu morții

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.01.2021 - 23:04
sursă destinationmansfield.com

Auziți zgomote ciudate noaptea și aveți senzația că vreun spirit încearcă să vă vorbească? Ei bine, s-ar putea să nu vă înșelați, arată un nou studiu apărut în revista „Mental Health, Religion and Culture”.

SHARE

Cercetătorii de la Universitatea Durham au ajuns la concluzia că unii indivizi sunt mai predispuși să „audă morții”, să aibă episoade de clarviziune și claraudiență și în general să se angajeze în activități mintale înlesnite de cel de-al „șaselea simț”.

Cercetătorii au analizat 65 de mediumuri (persoane sensibile ce susțin că pot comunica cu lumea de Dincolo) de la Uniunea Națională a Spiritiștilor și 143 de oameni obișnuiți.

Rezultatele arată că spiritismul are o legătură puternică cu starea de absorbție - o implicare profundă în activități mintale sau imaginative sau care „experimentează stări modificate de conștiință”.

De asemenea, studiul constată că mediumurile sunt mai predispuse să audă voci sau alte sunete ciudate încă de la începutul vieții. Cercetătorii au comparat, de asemenea, nivelurile de implicare în halucinații, aspecte ale identității și credința în paranormal.

Sondajul constată că aproape jumătate (44,6%) dintre mediumurile spiritiste (ce susțin că pot ține legătura cu persoanele decedate) spune că aud zilnic diverse persoane decedate. Alți 33,8% au avut o experiență de claraudiență chiar în decursul sondajului. Aproape patru din cinci susțin că astfel de experiențe fac parte din viața lor obișnuită și nu se mai tem.

În ceea ce privește locul în care are loc această comunicare, un procent de 65% dintre mediumuri spune că spiritele comunică cu ei „în interiorul capului”, dar există și experiențe „fantomatice” externe.

Cei mai mulți spiritiști declară că au început să audă și să conștientieze voci ale morților începând cu vârsta de 21 de ani, deși au avut și câteva episoade în copilărie.

Comparativ cu respondenții din populația generală, un spiritist obține un scor mult mai mare la testele de absorbție.

Autorii studiului au constatat că spiritiștii nu sunt preocupați de opinia altora. Pe lângă faptul că nu cedează presiunilor sociale, spiritiștii își exprimă și mai mult dorință de a afla de ce li se întâmplă lor asemenea fenomen.

„Pentru participanții noștri, principiile spiritismului par să dea sens atât experiențelor extraordinare din copilărie, cât și fenomenelor auditive frecvente pe care le experimentează ca mediumuri”, spune cercetătorul principal Dr. Adam Powell într-un comunicat media.

„Dar toate aceste experiențe par a fi mai degrabă rezultatul unor abilități manifestate de timpuriu decât izvorând din credința că, dacă încerci suficient de mult, poți contacta morții. Ei chiar au un al șaselea simț.”

„Spiritiștii raportează experiențe auditive neobișnuite, pozitive, devreme în viață și pe care învață apoi să le controleze. Înțelegerea modului în care acestea se dezvoltă este importantă, deoarece ne-ar putea ajuta să înțelegem mai multe despre experiențele dureroase sau necontrolabile ale fenomenului auzirii de voci”, care poate fi o traumă psihică, adaugă dr. Peter Moseley de la Universitatea Northumbria.

Mulți criminali în serie au declarat că au ucis la comanda unor „voci” din capul lor, de aceea implicațiile studiului celor de la Universitatea din Durham pot fi diverse și utile explicării unor fenomene negative de claraudiență.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te