Cele două nave au lansat un apel urgent, cerând un port sigur pentru debarcarea sutelor de migranţi aflaţi la bordul lor, subliniind că starea lor de sănătate se deteriorează.
"Nava #SeaWatch3 a acostat în portul Trapani (Sicilia) în această dimineaţă. Suntem fericiţi că avem în sfârşit un port sigur", a declarat într-un tweet organizaţia germană de salvare Sea Watch International, precizând că 257 de persoane au fost debarcate.
Citește și: Focul de pe insula Evia (Grecia) nu a atins mănăstirea Sf. David. Pădurea de pini din jur este scrum
Joi, ONG-ul anunţase o situaţie "critică", întrucât apăruseră simptome de deshidratare la multe dintre persoanele aflate la bord, dintre care unele se aflau pe mare de o săptămână, în timp ce echipajul era în criză de medicamente.
Sicilia primește alte două nave umanitare cu migranți
Între timp, echipajul navei Ocean Viking, închiriată de organizaţia caritabilă franceză SOS Mediterranee, a declarat pentru AFP că a obţinut permisiunea de a debarca duminică cei 549 de pasageri ai săi în portul sicilian Pozzallo.
Organizaţia a declarat anterior că echipajul a rămas fără medicamente, în timp ce migranţii sufereau de deshidratare şi infecţii ale pielii.
"Avem nevoie de un loc sigur pentru a-i debarca cât mai repede posibil", a declarat Julia Schaerfermeyer, purtătoare de cuvânt a ONG-ului şi membră a echipajului, precizând că printre pasageri se află 118 minori, inclusiv 13 copii cu vârsta sub 12 ani.
Ambarcaţiunea salvase 555 de persoane la sfârşitul săptămânii trecute.
Citește și: După escapada la mare, Cristina Cioran s-a dus direct să-și vadă fetița aflată la incubator
Malta a dat un răspuns negativ ONG-ului, în timp ce Libia şi Tunisia nu au răspuns la cererea de acordare a unui port sigur.
Schaerfermeyer a cerut UE să ajute la crearea unui "mecanism de debarcare predictibil".
După fiecare salvare, ONG-urile trebuie să aştepte, uneori blocate pe mare timp de mai multe zile, ca autorităţile maritime să le aloce un "port sigur" pentru a debarca.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), plecările, interceptările şi sosirile de migranţi în centrul Mediteranei sunt în creştere în acest an, iar cel puţin 1.113 persoane au murit în Mediterana în prima jumătate a anului 2021 în timp ce încercau să ajungă în Europa, conform Agerpres.