Într-o „premieră” științifică, o mică structură cardiacă, compusă din celule umane, a fost cultivată cu succes în interiorul unui embrion de porc. Interesant este că această inimă a continuat să bată singură, timp de 21 de zile.
Se pare că această cercetare a fost făcută de echipa lui Lai Liangxue, de la Institutele de Biomedicină și Sănătate din Guangzhou, parte a Academiei Chineze de Științe.
Aceasta nu este prima incursiune a echipei în domeniul Bioingineriei atât de avansate. South China Morning Post (SCMP) a relatat că, anterior, cercetătorii au cultivat rinichi umani la porci, care au supraviețuit timp de 28 de zile.
O inimă umană crescută în embrion de porc bate timp de 21 de zile
Rezultatele au fost prezentate la Întâlnirea Societății Internaționale pentru Cercetarea Celulelor Stem din Hong Kong, pe 12 iunie. Cercetarea nu este încă evaluată de confraţi.
Acest tip de muncă de cercetare este cunoscut sub numele de realizarea de himere om-animal, care implică combinarea celulelor umane și animale.
Pentru a crea aceste himere, cercetătorii pot modifica genetic embrionii de animale, pentru a genera formarea anumitor organe, cum ar fi inima.
Citeşte şi: Oamenii de știință vor să facă sânge artificial. În ce stadiu au ajuns cu cercetările?
Celulele stem umane sunt introduse în acești embrioni, care cresc pentru a forma organul lipsă.
Echipa a oferit practic celulelor stem umane un fel de superputere, prin introducerea de gene care le ajută să supraviețuiască și să prospere în mediul biologic al porcului.
Aceste celule umane modificate au fost apoi implantate cu grijă în embrionii de porc, într-un stadiu incipient de dezvoltare, conform interestingengineering.com.
Citeşte şi: Ce tratament revoluţionar ar putea substitui transplantul de măduvă osoasă?
Conform revistei Nature, stadiul de morulă al embrionului este o bilă care se divide rapid, formată din aproximativ o duzină de celule, și care se formează la scurt timp după fertilizare.
Embrionii au fost apoi transferați la scroafe-surogat, la fel ca în cazul unei sarcini obișnuite. Ceea ce s-a întâmplat în continuare a fost cu adevărat remarcabil: inimioare embrionare minuscule s-au format în același stadiu de dezvoltare și, cel mai important, ele băteau.
Citeşte şi: A supravieţuit cu bine omul cu ochi şi faţă transplantate. Ce face el acum
Pentru a confirma originea, au fost utilizați markeri speciali, pentru a verifica dacă celulele umane făceau într-adevăr parte din aceste structuri.
Cu toate acestea, revista Nature a informat că echipa nu a specificat proporția de celule umane din aceste inimi.
Deși acești embrioni au supraviețuit timp de 21 de zile, cercetătorii au observat că celulele umane ar fi putut interfera cu funcția generală a inimii de porc, evidențiind o zonă pentru cercetări viitoare.
Semănăm anatomic cel mai mult
Această cercetare reprezintă un pas uriaș înainte în domeniul himerelor om-animal. Porcii sunt aleși pentru această cercetare în principal datorită asemănărilor lor anatomice cu oamenii, ceea ce îi face foarte potriviți ca gazde potențiale, pentru creșterea organelor umane.
Suinele sunt deja folosite pentru doferite transplanturi mai simple. De exemplu, există oameni care au nas care este rezultatul u,nei grefe de porc.
În trecut, au existat cazuri mai complexe, de proceduri de xenotransplant, în care organe de porc editate genetic, cum ar fi rinichiul și ficatul, au fost transplantate la receptori umani.
Cu toate acestea, principalele obstacole au fost supraviețuirea pe termen lung și respingerea organului de către organismul imun - probleme pe care experții lucrează pentru a le depăși.
O inimă umană crescută în embrion de porc bate timp de 21 de zile - Foto: Freepik/CC0
Lipsa organelor donatoare disponibile împiedică accesul pe scară largă. O soluție potențială constă în creșterea organelor umane, în modele animale. Alte echipe de cercetare fac de asemenea progrese semnificative în acest domeniu.
Recent, cercetătorii de la Centrul de Oncologie MD Anderson al Universității din Texas au integrat cu succes celule umane în intestinele, ficatul și chiar creierul embrionilor de șoarece, demonstrând grade diferite de încorporare a celulelor umane.
Totuși, acest domeniu interesant al științei nu este lipsit de probleme. Considerațiile etice legate de crearea himerelor om-animal sunt semnificative, determinând discuții și reglementări la nivel global.