Ce tratament revoluţionar ar putea substitui transplantul de măduvă osoasă? O nouă metodă ar putea produce în curând celule stem personalizate pentru a îmbunătăți șansele transplantului pentru persoanele cu boli de sânge, cum ar fi leucemia și afecțiunile măduvei osoase.
Cercetătorii de la Murdoch Children’s Research Institute din Australia au putut transforma celule umane, cum ar fi cele din păr, piele sau sânge, în celule stem hematopoietice.
Ce tratament revoluţionar ar putea substitui transplantul de măduvă osoasă?
Procesul, care durează 16 zile, implică reprogramarea celulelor umane în celule stem pluripotente și, apoi, transformarea acestora în celule stem hematopoietice.
Citeşte şi: Specialiștii dezvoltă o nouă terapie pentru bolnavii de leucemie rezistentă la medicamente
Celulele stem hematopoietice găsite în măduva osoasă pot produce orice tip de celule sanguine, de la celulele albe din sânge ale sistemului imunitar, la celulele roșii care transportă oxigen și trombocitele responsabile de coagularea sângelui.
Producerea de celule stem din celulele proprii ale unui pacient poate elimina, în viitor, riscul de boală semnificativă sau deces asociat cu transplantul de celule donatoare nepotrivite, conform Hope.ro.
Citeşte şi: Postul intermitent, risc de cancer de colon. Ce să nu mănânci dacă urmezi acest stil alimentar
Cercetătorii își propun acum să efectueze un studiu clinic pentru a testa siguranța folosirii de celule sanguine cultivate în laborator la oameni.