Elon Musk și alți 1.000 de lideri ai tehnologiei, inclusiv co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, cer o pauză în „cursa periculoasă” pentru dezvoltarea Inteligenței Artificiale, despre care se tem că reprezintă un „risc profund pentru societate și umanitate” și ar putea avea efecte „catastrofale”.
Într-o scrisoare deschisă despre Institutul Viitorul Vieții, Musk și ceilalți au susținut că omenirea nu cunoaște încă întreaga amploare a riscului implicat în avansarea tehnologiei.
Lideri tehnologici cer „pauză” în dezvoltarea Inteligenței Artificiale
Ei cer tuturor laboratoarelor de inteligență artificială să înceteze să își dezvolte produsele timp de cel puțin șase luni, timp necesar pentru o evaluare amplă a riscurilor.
Dacă vreun laborator refuză, vor ca guvernele să „intervină”. Teama lui Musk este că tehnologia va deveni atât de avansată, încât nu va mai necesita interferența umană, potrivit Daily Mail.
Este o teamă care este larg susținută și chiar recunoscută de CEO-ul AI - compania care a creat ChatGPT - care a declarat la începutul acestei luni că tehnologia ar putea fi dezvoltată și valorificată pentru a comite atacuri cibernetice „larg răspândite”.
Nici creatorii n-o înțeleg pe deplin
Ei spun că laboratoarele de inteligență artificială sunt în prezent „blocate într-o cursă scăpată de sub control pentru a dezvolta și a implementa minți digitale tot mai puternice pe care nimeni – nici măcar creatorii lor – nu le poate înțelege, prezice sau controla în mod fiabil”.
Citește și: Câștigătorul premiului Genius anunță că omul va atinge nemurirea în 2030. Cum va fi ținut în viață
„Sistemele puternice de inteligență artificială ar trebui dezvoltate doar după ce suntem încrezători că efectele lor vor fi pozitive și că riscurile vor fi gestionate”, se spune în scrisoare.
Citește și: Cercetătorii au descoperit „secretul nemuririi biologice”: Dublarea genelor ce „repară” ADN-ul
Nimeni de la Google sau Microsoft - care sunt considerați a fi în fruntea dezvoltării tehnologiei - nu a semnat scrisoarea.
Din lista semnatarilor lipsesc, de asemenea, șefii rețelelor sociale și cei care conduc Quora sau Reddit, despre care se consideră că au cunoștințe despre acest domeniu.