Cercetătorii au făcut o chiftea dintr-o proteină găsită în ADN de mamut, veche de 5.000 de ani

DE Elena Andrei | Actualizat: 02.04.2023 - 18:12
Chiftea din carne de mamut-Foto: TechCrunch
Chiftea din carne de mamut-Foto: TechCrunch

Cercetătorii au făcut o chiftea uriașă dintr-o proteină găsită în ADN de mamut, veche de 5.000 de ani. Nimeni nu a gustat-o deoarece oamenii ar putea fi alergici.

SHARE

Cercetătorii de la o companie de cultură a cărnii din Australia au făcut chiftele de dimensiunea unui mingi de volei cu ADN de mamut lânos, din care au extras o proteină veche de 5.000 de ani și fragmente de ADN de elefant african, o rudă apropiată cu mamut. 

ADN-ul a fost apoi introdus în mielul făcut de laborator, a raportat CNN.

Vow a spus că procesul a folosit „tehnologie inovatoare” pentru a produce o chifteluță uriașă care are scopul de a atrage atenția asupra industriei alimentare de cultură, mai degrabă decât un nou articol de meniu. 

Chiftea dintr-o proteină găsită în ADN de mamut

Chifteaua „își propune să provoace publicul și industria cărnii să gândească diferit despre modul în care producem și consumăm alimente, evidențiind carnea de cultură ca o alternativă viabilă la agricultura tradițională a animalelor”, scrie Vow, 
un startup australian din domeniul cărnii de cultură.

James Ryall, directorul științific la Vow, a declarat pentru CNN că nu este clar dacă oamenii pot suporta carne de mamut.

Citește și: Experiment genetic chinez „fără precedent”: Armată de super soldați rezistenți la radiații

„În mod normal, ne-am gusta produsele, dar am ezitat să-l gustăm pe acesta, pentru că vorbim despre o proteină care nu mai există de 5.000 de ani. Habar n-am care este potențiala alergenitate”, a spus Ryall, potrivit businessinsider.com.

Citește și: Studiu: Oamenii ar putea trăi până la 140 de ani înainte de încheierea secolului în mod natural

Există dovezi că oamenii din vechime consumau carne de mamut și că au folosit și metode inteligente de conservare - inclusiv scufundarea cărnii în apă rece - datorită cantității mari de carne care putea fi recoltată de la animal, conform cărții „Lost Feast: Culinary Extinction and the Future of Food” de Lenore Newman.

Chifteua actuală va intra în colecția unui muzeu de știință și medicină din Olanda.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te