3.601 substanțe chimice din ambalajele alimentelor, găsite în corpul uman. La ce pericole ne expunem

DE Catinca Doboș | Actualizat: 18.09.2024 - 12:16
3.601 substanțe chimice din ambalajele alimentelor, găsite în corpul uman. La ce pericole ne expunem - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
3.601 substanțe chimice din ambalajele alimentelor, găsite în corpul uman. La ce pericole ne expunem - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

3.601 substanțe chimice din ambalajele alimentelor au fost găsite de cercetători în corpul uman. La ce pericole ne expunem?

SHARE

3.601 de substanțe chimice utilizate în ambalarea sau prepararea alimentelor au fost detectate în organismul uman, unele dintre acestea fiind periculoase pentru sănătate, în timp ce despre altele se știu puține lucruri, se arată într-un studiu publicat marți.

Aproximativ 100 dintre aceste substanțe chimice sunt considerate a fi „foarte periculoase” pentru sănătatea umană, a declarat autorul principal al studiului, Birgit Geueke, de la Food Packaging Forum Foundation, un ONG cu sediul la Zurich.

3.601 substanțe chimice din ambalajele alimentelor, găsite în corpul uman. La ce pericole ne expunem

Unele dintre aceste substanțe chimice sunt relativ bine studiate și au fost găsite anterior studiului în organismul uman, cum ar fi substanțele per- și polifluoroalchilice și bisfenolul A - ambele fiind vizate de interdicții.

Cu toate acestea, se cunosc puține despre efectele asupra sănătății ale altor substanțe, a declarat Geueke pentru AFP, solicitând mai multe cercetări cu privire la modul în care substanțele chimice utilizate în ambalaje ajung în organism împreună cu alimentele, scrie ScienceAlert.

Cercetătorii catalogaseră anterior aproximativ 14.000 de substanțe chimice care intră în contact cu alimentele. Ele sunt capabile să „migreze” în mâncare din ambalaje din plastic, hârtie, sticlă, metal sau alte materiale. Acum, cercetătorii au descoperit că 3.601 dintre aceste substanțe ajung din alimente în corpul uman.

Ele pot proveni și din alte părți ale procesului de fabricare a alimentelor, cum ar fi benzile transportoare sau ustensilele folosite în producție.

Citește și: Ambalajele din plastic pentru fructe și legume, interzise în Franța

Geueke a subliniat că acest studiu nu a putut demonstra că toate aceste substanțe chimice au ajuns în organism de la ambalajele alimentelor, deoarece „sunt posibile alte surse de expunere”.

Ce probleme de sănătate apar?

Printre substanțele chimice „extrem de îngrijorătoare” s-au numărat substanțele per- și polifluoroalchilice, cunoscute și sub denumirea de substanțe chimice veșnice, care au fost detectate în multe părți ale corpului uman în ultimii ani și legate de o serie de probleme de sănătate.

De asemenea, a fost detectat bisfenolul A, o substanță chimică cu efect perturbator asupra hormonilor, utilizată pentru fabricarea materialelor plastice, care a fost deja interzisă în multe țări în cazul biberoanelor.

Citește și: Microplastice au fost găsite în corpul bărbaților. Ar putea fi un factor care duce la infertilitate

Ftalații, asociați cu infertilitatea, au fost și ei descoperiți în corpul uman.

Se știe mai puțin despre oligomeri, care sunt, de asemenea, substanțe folosite în producția de plastic.

Reduceți contactul cu ambalajele

Geueke a recunoscut că o limitare a studiului a fost faptul că nu s-a putut spune dacă au existat concentrații deosebit de ridicate ale oricăreia dintre substanțele chimice.

Dar ea a avertizat că aceste substanțe chimice pot interacționa între ele, indicând un singur eșantion care conținea până la 30 de substanțele per- și polifluoroalchilice diferite.

Geueke a recomandat oamenilor să reducă timpul de contact cu ambalajele și să evite încălzirea alimentelor în ambalajul în care au fost livrate.

Citește și: Creierul uman, poluat cu microplastice. Poate declanșa o boală gravă. „E o urgență globală”

Duane Mellor, expert în medicină la Universitatea Aston din Regatul Unit, dar care nu a fost implicat în cercetare, a lăudat „lucrarea foarte amănunțită”.

„Cu toate acestea, studiul nu arată cantitatea acestor substanțe chimice la care suntem expuși și face aluzie la alte surse ale acestor substanțe chimice în mediul nostru”, a declarat el pentru AFP.

Mellor a sugerat ca oamenii „să reducă la minimum expunerea inutilă la substanțe chimice care, în cele din urmă, ne pot afecta sănătatea”.

De asemenea, unele dintre substanțele chimice au deja interdicții.

Uniunea Europeană se află în faza finală de interzicere a utilizării substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate în ambalajele alimentare. De asemenea, UE a propus o interdicție similară pentru bisfenol A de la sfârșitul acestui an.

Studiul a fost publicat în Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te