VIDEO Singurul român din Dakar 2024, riderul „Mani” Gyenes, ia startul de o poziție bună - 47

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 05.01.2024 - 17:04
Singurul român din Dakar 2024, riderul „Mani” Gyenes, ia startul de o poziție bună - 47 - Foto: Emanuel Gyenes

Singurul român din Dakar 2024, riderul „Mani” Gyenes, ia startul de o poziție bună. A parcurs prologul raliului în 23 min 20 sec și pornește de pe locul 47. El concurează la clasa Original by Motul / Malle Moto, fără asistență tehnică.

SHARE

Ediția 2024 a Raliului Dakar, cel mai mare raliu din lume, a debutat vineri, 5 ianuarie, cu un prolog de 27 kilometri în apropiere de Al-`Ula, o zonă cu formațiuni pietroase unice în lume și cu urme ale unor civilizații datând de acum mai bine de 200.000 de ani. Singurul român din Dakar 2024, riderul „Mani” Gyenes, a parcurs proba în 23 min 20 sec și și pornește de pe locul 47.

„A fost un traseu bine ales, să vedem ce ne așteaptă în această ediție. Cum la Prolog ordinea de start este inversată, nu este simplu să mergi în atât de multe urme, cred că au fost alți 100 de concurenți înainte pe traseu.

Am avut o problemă la kilometrul 24, acolo ne-am pierdut mai mulți concurenți. Am pierdut cam un minut pentru că ne-am dus în sens opus cu alți concurenți.

Trebuie să mă obișnuiesc cu această tabletă, pentru că este foarte greu să citești ce este indicat în display în soare puternic, permanent cauți poziția în care ai o lizibilitate bună. De mâine, 6 ianuarie, începe cu adevărat Dakarul, pornim către Empty Quarter cu o etapă de 541 kilometru, dintre care 414 de probă specială. Vom trece pe lângă vulcani și va fi o zi cu foarte multă piatră“, a declarat Emanuel Gyenes, „Mani”.

Citește și: Raliul Dakar 2024, gata de start. Un singur român concurează, legendarul biker „Mani” Gyenes

Singurul român din Dakar 2024, riderul „Mani” Gyenes, ia startul de o poziție bună - 47

Emanuel Gyenes pornește al 47-lea în prima etapă a Raliului Dakar după ce a parcurs prologul în 23 min 20 sec. 

„Mani”, la fel ca majoritatea concurenților, se află de cinci zile în Arabia Saudită, în bivuacul din Al-`Ula, unde au avut loc ultimele verificări tehnice și administrative, shakedownul, trainingul pentru noul sistem de navigație, și astăzi, prologul.

De-a lungul întregului Dakar, participanții de la categoria Original by Motul, cea fără asistență tehnică în care concurează și „Mani”, vor dormi 19 nopți în cort, iar în unele nopți temperatura a coborât deja sub 10 grade Celsius.

Organizatorii au renunțat la podiumul de start și ceremonia care preceda în mod tradițional raliul, preferând una restrânsă în bivuac. Le-a oferit concurenților posibilitatea de a urca pe podium după terminarea prologului. Lungimea prologului a fost de 27 kilometri şi a presupus trecerea printr-un canion, piatră ascunsă în nisip, drumuri nisipoase și multe schimbări de direcție.

Citește și: FOTO Un pilot român a câștigat, în premieră, o cursă în Campionatului European de Motociclism Viteză

Pentru Emanuel Gyenes au fost primii kilometri parcurși cu roadbook electronic.

Fiecare concurent din Dakar are ca prim obiectiv să ajungă la podiumul de finiș, aceasta fiind o competiție de anduranță pe aproximativ 8.000 de km ce traversează trasee dure și unde fiecare etapă are un mare grad de imprevizibil.

Din postura de ambasador, Mani Gyenes va încerca în 2024, așa cum a făcut-o și anul trecut,să-i sprijine cât mai mult pe concurenții debutanți înscriși la categoria Original by Motul, dar și pe cei care au mai puțină experiență.

Ce-i așteaptă pe concurenți în zilele următoare la Raliul Dakar 2024

Pe 6 ianuarie se va concura în prima etapă Al-`Ula – Al Henakiyah, proba specială (414 km) ajungând în zone prin care Dakarul nu a mai trecut până acum, deși este a cincea ediție desfășurată în Arabia Saudită.

Pe 8 ianuarie, este programată o etapă maraton (Al-Duwadimi – AL Salamiya, 438 km de probă specială). Asta însemnă că seara concurenții nu vor avea acces la piese de schimb și pneuri. Practic, trebuie să-și menajeze motocicletele pentru că în ziua următoare vor mai avea de parcurs un total de 631 kilometri până în bivuacul din Al-Hofuf.

Pe 11 ianuarie se dă startul etapei de 48 de ore din deșertul Empty Quarter, unde se va rula într-o adevărată mare de dune.

Proba specială are 626 de kilometri și concurenții vor fi nevoiți să se oprească la ora 16.00 în cea mai apropiată tabără, unde li se va oferi minimul necesar unei nopți în deșert și o rație de mâncare. Vor relua cursa la ora 07.00 în dimineața următoare, iar motocicliștii, odată ajunși în Shubaytah, vor fi transportați pe cale aeriană în Riyadh, urmând ca motocicletele să ajungă în bivuacul din capitala saudită în dimineața zilei de odihnă, 13 ianuarie.

După ziua de pauză urmează a doua săptămână din raliu în care se va reveni în Al-`Ula urmând ca finișul ediției 2024 să fie pe 19 ianuarie, în Yanbu, pe malul Mării Roșii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te