La București e mai greu. Stadionul Olimpic din Tokyo, finalizat cu o lună mai devreme

DE Mihai Duță | Actualizat: 10.01.2020 - 11:09
Stadionul Național din Tokyo a costat 1,29 miliarde de euro și a fost gata în trei ani
Stadionul Național din Tokyo a costat 1,29 miliarde de euro și a fost gata în trei ani

Cu toate că lucrările au început mai târziu din cauza unor probleme de design, construcția a fost gata în noiembrie și a fost inaugurată oficial la Cupa Împăratului la fotbal.

SHARE

Noua arenă a înlocuit astfel, vechiul stadion care a fost locul central al Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 1964.

Aici vor avea loc ceremoniile de deschidere şi închidere a Jocurilor Olimpice 2020, întrecerile de atletism şi câteva meciuri de fotbal.

Lucrările au început la 11 decembrie 2016, cu un an mai târziu decât era planificat, pentru că, din cauza unor constrângeri bugetare, guvernul japonez a renunțat  la designului inițial, conceput de arhitecta Zaha Hadid, considerat mult prea scump. Cu toate acestea, arena a fost finalizată chiar cu o lună mai devreme decât fusese prevăzut.

Cu o capacitate de 68.000 locuri (sau 80.000 de locuri cu rânduri temporare pe pista de atletism) și o înălțime de 47,4 metri, construcția a costat 1,29 miliarde euro şi este opera renumitului arhitect japonez Kengo Kuma.

El a dorit să pună un accent puternic pe conștientizarea mediului. Având în vedere acest lucru, a fost crucial ca stadionul să se potrivească perfect cu natura înconjurătoare, inclusiv cu spațiul verde din apropiere cunoscut sub numele de Grădina Exterioară a Meiji Jingu. 

Fațada constă din suprapuneri ale mai multor straturi din lemn, adunate din cele 47 de prefecturi ale Japoniei, în timp ce peste 47.000 de copaci de talie medie și mică au fost plantați în incinta stadionului.

Consiliul sporturilor din Japonia susține că îndeplineşte „cele mai înalte standarde de design universal din lume” şi are totodată facilităţi pentru persoanele cu handicap.

În stadion, scaunele accesibile vor fi distribuite pe toate nivelurile și etajele, ceea ce va asigura vizibilitatea și confortul utilizatorilor de scaune cu rotile.

În urma consultărilor cu organizaţii ale persoanelor cu dizabilităţi, înălţimea scaunelor de toaletă a fost reglată în sus cu un centimetru, iar semnele Braille în ascensoare au fost afişate cu 2 milimetri mai sus.

185 de mari ventilatoare şi opt vaporizatoare au fost integrate pentru a face suportabilă ambianţa, în condiţiile în care temperaturile pot depăşi 40 grade Celsius în perioada Jocurilor Olimpice (24 iulie - 9 august).

Nivelul cinci al construcţiei va fi deschis publicului chiar şi după finalul Jocurilor Olimpice, chiar și atunci când nu sunt organizate evenimente.

Citește și Jocurile Olimpice ale viitorului aduse în prezent, la Tokyo

De acolo, vizitatorii se pot bucura de o privelişte frumoasă, de florile de cireş sau de frunzele strălucitoare de toamnă, precum şi de Tokyo Skytree sau Muntele Fuji.

Usain Bolt va inaugura pista de alegare

Cel mai rapid om din lume, jamaicanul Usain Bolt, va avea onoarea de a fi primul care va alerga pe pista stadionului pe 21 decembrie, cu prilejul unei ştafete demonstrative, prima probă sportivă organizată în incintă.

Prima competiţie oficială va fi găzduită pe 1 ianuarie, finala celei de-a 99-a ediţii a Cupei Împăratului la fotbal.

O sală de gimnastică unică

Centrul de gimnastică Ariake, inaugurat la 29 octombrie, va fi viitoarea casă a unora dintre cele mai populare evenimente din programul olimpic.

Centrul va găzdui evenimente de gimnastică artistică, ritmică și trampolină, dar și competiția paralimpică de boccia, sport asemănător cu petanque.

Sala este situată în apropierea Satului Olimpic și poate găzdui până la 12.000 de fani.

Acest loc unic întruchipează cultura prelucrării lemnului din Japonia. Fosta identitate a zonei înconjurătoare, un district de depozitare a lemnului, a inspirat designul său, modelat după forma navelor de lemn din golf.

Construcția are cel mai mare grad de utilizare a cherestelei dintre toate facilitățile de la Tokyo 2020, cu 2.300 metri cubi de lemn provenit din Japonia și are unul dintre cele mai mari acoperișuri din lemn din lume.

O altă caracteristică sunt băncile din lemn pentru spectatori.

Citește și Jocurile Olimpice ale viitorului aduse în prezent, la Tokyo

Potrivit lui Koichi Fukui, directorul general al centrului, „este un spațiu cu un sentiment real de libertate. Acesta este un loc care va satisface atât sportivii, cât și spectatorii“.

Pe exteriorul clădirii, cedrul japonez din prefecturile Shizuoka, Akita și Miyazaki a fost folosit pentru a crea forma unui vas din lemn în stil japonez. 

Casa înotului

Centrul Acvatic din Tokyo, situat în parcul Tatsumi din Koto Ward, va găzdui probele de înot, sărituri, înot sincron și mai multe evenimente paralimpice.

Construcția este finalizată în proporție de peste  90 la sută și va fi gata până în februarie 2020, conform organizatorilor.

Ocupând aproximativ 65.500 de metri pătrați, Centrul Acvatic are 15.000 de locuri din care peste 1% din  vor fi rezervate persoanelor cu dizabilități.

Odată finalizată, aceasta va fi una dintre cele mai mari facilități de înot din lume și una dintre cele mai mari construcții ale Jocurilor Olimpice 2020.

Centrul va include o piscină principală, o piscină secundară, un bazin pentru sărituri cufundări și va deveni inima înotului japonez.

Citește și Jocurile Olimpice ale viitorului aduse în prezent, la Tokyo

Obiectivul este de a organiza anual o sută de competiții la nivel internațional, național și de juniori.

De asemenea, administratorii și-au propus ca acest centru să aibă un milion de vizitatori pe an.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te