„Game Changer”, cum s-a numit ediția din 2025 a Red Bull Romaniacs, a debutat pe 22 iulie cu clasicul prolog din centrul Sibiului și a continuat cu patru zile de off-road, finișul celei de-a doua zile fiind chiar în centrul orașului Râmnicu Vâlcea.
Concurenți din 63 de țări au avut un singur țel, să ajungă la celebra urcare aproape verticală de la finișul raliului, iar clasa Gold a făcut spectacol pe dealul Gușteriței, anul acesta urcarea trebuind să fie parcursă de trei ori.
Ultima zi, 26 iulie, a fost cea mai tehnică, iar secțiuni precum ”Wolf´s Nest” (zonă stâncoasă pe o creastă), în care abilitățile de trial au fost valorificate la maximum, au alternat cu porțiuni rapide.
Romaniacs: Lettenbichler, al 6-lea titlu
Manuel Lettenbichler a avut un raliu impecabil și pentru că a fost o ediție în care nu a plouat, atât el cât și Billy Bolt, Teo Kabakchiev și Mario Roman au avut un ritm extrem de rapid.
Bavarezul de la KTM nu și-a asumat riscuri și a rulat mai mult singur de-a lungul raliului, doar în a treia zi întâlnindu-se cu Bolt în câteva secțiuni mai tehnice.
Datorită acestei victorii, Lettenbichler este mai aproape de recordul absolut deținunt de Graham Jarvis (7 victorii).
Câștigarea ediției „Game Changer” i-a adus lui Manuel Lettenbichler și titlul de Campion Mondial în Extreme Enduro Rally.
Citește și: VIDEO Ediția 2025 a Romanics, cel mai dificil raliu hard enduro din lume, a ajuns la jumătate
„Este ireal, o nouă victorie. Nu mă așteptam. A fost o ultimă zi foarte tehnică, dar am putut să forțez și să mai mă distanțez de Billy.
Vremea a ajutat, dar principalul lucru anul acesta a fost că a fost incredibil de aderent, iar acest lucru a făcut ca ritmul să fie mai rapid.
Urcările pot deveni mai ușoare și toată lumea împinge mai mult, iar ritmul pur și simplu crește din ce în ce mai mult.
Nu mă așteptam să mă descurc atât de bine, știam că toată lumea era însetată de victorie, sunt super fericit”, a declarat Manuel Lettenbichler, la finalul Romaniacs 2025.
Podiumul a fost completat de Billy Bolt (Marea Britanie, Husqvarna), câștigătorul Prologului, și de Mario Roman (Spania, Sherco). Spaniolul a făcut eforturi mari să își păstreze un ritm bun confruntându-se cu o gripă încă din prima zi de off-road.
În top cinci la clasa Gold s-au mai clasat Michael Walkner (Austria) și Graham Jarvis (Marea Britanie).
Riderul român Zsolt Varga a reușit să termine raliul la clasa Gold, aceasta fiind cea mai tehnică ediție la care acesta a luat parte.
Citește și: FOTO Bucureștiul, pe harta motorsportului mondial. Nu azi, ci cu 90 de ani în urmă. Nemții, siderați
Un motor electric a câștigat la Silver. 6-9 baterii/zi
Eddie Karlsson a câștigat Romaniacs 2025 la clasa Silver concurând cu o motocicletă electrică, Stark Varg EX.
Suedezul a schimbat între 6 și 9 baterii pe zi și, deși a făcut asta pe timpul lui, tot a reușit să se impună în cel mai strâns finiș din istoria clasei.
Costaricanul Justin Elizondo s-a clasat al doilea, la doar 50 de secunde în spatele lui Karlsson.
În categoria motocicletelor electrice, trei rideri români au terminat pe podium: Sebastian Dudaș, câștigătorul de la eMoto Expert, și Bogdan Cimpu și Ionuț Brinzea, locurile doi și trei de la eMoto Hobby, cei doi rulând cu un Can-Am Origin, o motocicletă al cărui profil te duce cu gândul la adventure bike.
Românul Emanuel Gyenes, singurul rider din lume care a terminat toate edițiile Romaniacs
Emanuel Gyenes a concurat și în acest an la clasa Silver și după ce s-a chinuit în mult praf, în prima zi de off-road, când a plecat de pe locul 37, nu a reușit să recupereze pe cât și-ar fi dorit. În final, singurul rider din lume, care a terminat toate edițiile de Red Bull Romaniacs, organizate până în prezent, s-a clasat pe locul 14.
Anul acesta, pe lângă cele cinci clase unde se concurează cu motociclete de enduro, au fost introduse și două clase pentru motocicletele din gama adventure și două pentru cele electrice.
Dublu câștigător al Raliului Dakar și campion mondial de rally-raid, Sam Sunderland (Marea Britanie) a revenit în cursele moto cu ocazia Red Bull Romaniacs și a câștigat categoria Adventure Lite cu un Triumph Tiger 900.
O româncă, prima femeie care termină raliul la clasa Adventure
La aceeași categorie a concurat și Andrea Goga. În 2011, endurista din România termina pentru prima dată raliul la categoria Hobby Team, având-o coechipieră pe Sorina Sandu, iar acum a devenit prima motociclistă care ajunge la finiș pe o motocicletă din clasa Adventure.
Foto: Andrea Goga a devenit prima femeie care termină raliul la clasa Adventure.
Pol Tarres (Andora) și Jonny Walker (Marea Britnaie) au avut un duel strâns pentru câștigarea clasei Adventure Ultimate, riderul Yamaha impunându-se în final cu doar 3min 43sec.