România ar putea da următorul campion mondial de șah. Richard Rapport joacă sub culorile naționale

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.09.2022 - 15:07
La Mamaia, se desfășoară Campionatul Mondial de Șah pentru Juniori. / Foto: Federația Română de Șah, Facebook

România este pentru prima dată în istoria șahului românesc gazda unui campionat mondial. Până pe 17 septembrie, la Mamaia, se desfășoară Campionatul Mondial de Șah pentru Juniori. Iar Richard Rapport, numărul 13 mondial, a decis să joace sub culorile naționale.

SHARE

Până pe 17 septembrie, România este pentru prima dată în istoria șahului românesc gazda unui campionat mondial, o premieră pentru comunitatea de șah din România, iar meritul este al actualei conduceri a Federației Române de Șah, care, după ce a preluat Federația la final de septembrie anul trecut, a reușit să pună țara noastră pe harta șahului mondial.

Campionatul Mondial de Șah de Juniori la trei categorii de vârstă (sub 14 ani, sub 16 ani şi sub 18 ani), care se desfășoară zilele aceastea în stațiunea Mamaia, are nu mai puțin de 620 de participanți din 72 de țări.

Lovitura de imagine însă pentru FR Șah a venit pe 4 septembrie, când a anunțat oficial transferul sub culorile României al celui mai bun jucător de șah al Ungariei, Richard Rapport, fost loc 5 mondial, actualmente locul 13 în clasamentul FIDE în care apar cei mai buni șahiști ai lumii.

Richard Rapport (26 de ani), care joacă șah de acum în echipa României, are deja un palmares impresionant - a obținut titlul de mare maestru la 13 ani, iar în 2013 câștiga Campionatul European de Șah rapid. În 2017 l-a învins chiar pe campionul mondial Magnus Carlsen în cadrul Turneului Tata Steel.

Știrea din septembrie a confirmat zvonurile de la începutul verii, potrivit cărora șahistul cu cel mai mare ELO din istoria șahului maghiar, vrea să joace pentru România. Chiar publicația maghiară 24.hu anunța în iulie că Rapport a primit o ofertă de sponsorizare de nerefuzat de la un miliardar român de origine sârbă (Sacha Dragic, fondatorul Superbet), care i-ar da șansa reală să câștige titlul mondial în următorii ani.

Anunțul transferului oficial a fost făcut de FR de Șah la doar un an după ce legendarul Gary Kasparov gira tandemul Vlad Ardeleanu-Andrei Diaconescu la conducerea Federației Române de Șah (FR Șah), implicându-se astfel în transformarea șahului românesc.

Rapport a decis să joace pentru România după ce a primit o ofertă de nerefuzat de susținere financiară din partea Fundației Superbet, organizator al etapelor de la București, Varșovia și Zagreb din cadrul circuitului Grand Chess Tour, co-fondatat de Garry Kasparov. Scopul susținerii are ca scop crearea condițiilor de care sportivul maghiar are nevoie pentru ca în următorii ani să devină campion mondial.

“Pentru România, ne dorim rezultate de Top 20 la Campionatul european, cât și la Olimpiadă pentru ca mai apoi să intrăm în Top 10. Multe proiecte sunt abia la început, cum ar fi ‘Educație prin Șah’. Circuitul Grand Prix va fi îmbunătățit din 2023. Lista este plină”, a declarat președintele FR Șah, Vlad Ardeleanu, cu prilejul împlinirii unui an de la preluarea Federației.

“Vreau să mulțumesc și să dedic aceste prime realizări echipei și Consiliului Director al FR Șah, evident și sponsorilor noștri fără de care schimbarea la față a șahului din România nu ar fi posibilă. Efortul tuturor este inspirație pentru mine și pentru toți cei care iubim comunitatea șahului din România. Să fie șah!”, a mai spus Ardeleanu.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te