România a cheltuit 1,3 miliarde de lei ca să nu meargă la EURO. Stadioanele rușinii din bani publici

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.06.2021 - 22:16
România a construit stadioane de 1,3 miliarde pentru echipe de club care nu contează în Europa
România a construit stadioane de 1,3 miliarde pentru echipe de club care nu contează în Europa

Campionatul European de fotbal debutează, vineri, la Roma cu partida dintre Turcia și Italia (ora 22.00). România nu este prezentă la turneul final, deși va găzdui patru partide ale competiției.

SHARE

La ultimul Campionat European, România s-a făcut de râs, pierzând în meciul decisiv din grupe în fața Albaniei. Era în 2016.

În ultimii 20 de ani, România a mai prins un campionat european, cel din 2008 unde a fost eliminată tot în faza grupelor. 

În tot acest timp, statul român a băgat bani publici în stadioane, dar echipele care au beneficiat de ele au rezultate modeste în Europa.

În total, statul a investit în stadioane performante pe care se pot desfășura competiții europene 1,3 miliarde de lei. Nu am inclus aici Arena Națională. România ratează, constant, toate șansele de a juca în competiții europene deoarece nu avem echipe competitive, strategie de atragere și creștere a talentelor și, în final, valoare.

Investiții de la bugetul local, județean sau prin Compania Națională de Investiții:

Stadion Târgu Jiu. Cost: 121.147.831 lei.

„Cost: 121.147.831,8 lei cu TVA si taxe incluse Complexul este compus dintr-un stadion de fotbal cu capacitatea de 12.400 locuri pentru spectatori in tribune acoperite si va asigura facilitatile necesare desfasurarii competitiilor sportive care sa indeplineasca cerintele UEFA pentru categoria 4 de clasificare a stadioanelor, astfel incat desfasurarea unor meciuri din campionatele europene sa se poata desfasura pe teren propriu”, potrivit CNI.

Este folosit de echipa Pandurii Târgu Jiu care a retrogradat în Liga a 3-a.

 

Stadion Turnu Măgurele. Cost 75 milioane lei.

Echipa Turris Turnu Măgurele, patronată de fiul lui Liviu Dragnea, s-a desființat anul acesta. Stadionul nu mai e folosit.

Newsweek România a scris că  La Turnu Măgurele, orașul unde Valentin Dragnea domiciliază și are afaceri, Compania Națională de Investiții a alocat 4,5 milioane de euro pentru ridicarea unui stadion modern.

Citește și: Un stadion de la Daddy pentru Junior

 

Stadion Ion Oblemenco, Craiova. Cost – 240 milioane lei

„Stadionul a fost conceput pentru a putea găzdui meciuri din cadrul UEFA Champions League, UEFA Europa League, FRF – Liga I. Stadionul va fi folosit de asemenea pentru alte tipuri de sporturi: rugby (Rugby Union si Rugby League, rugby in 7), oina, hochei pe iarbă, minihochei sau fotbal american. Se vor putea organiza în incinta complexului sportiv și concerte, târguri, expoziții, evenimente culturale și sociale”.

CS Universitatea Craiova nu a reușit nicio performanță europeană fiind eliminată înainte să ajungă în grupele unei competiții europene.

 

Complex Sportiv Municipal Alexandria. Cost 48 milioane de lei.

Proiectul este în derulare prin CNI și a început în timpul domeniei lui Liviu Dragnea, foarte atașat de oraș. Echipa joacă în Liga a III-a

 

Complex Steaua București. Cost 407.000.000 lei

Noua arena are o capacitate de 31.254 locuri și indeplineste criteriile impuse de UEFA pentru derularea de competitii sportive pentru nivelul de clasificare UEFA 4.

Pe ea joacă echipa armatei CSA Steaua care a promovat, anul acesta în Liga a II-A.

 

Citește și: Comisia Europeană confirmă: PNRR al României nu a fost respins la Bruxelles

 

Stadion Rapid: 200 milioane de lei

Capacitate de aproximativ 14.000 de locuri. Poate găzdui meciuri UEFA. Pe le va juca echipa Rapid București care a intrat în Liga I.

 

Stadionul Ilie Oană, Ploiești. Cost 65 milioane de lei

Stadionul a fost finalizat în 2011 și a fost finanțat de la bugetul local. Echipa Petrolul Ploiești este în Liga a II-a.

 

Cluj Arena. Cost 200 milioane de lei

Cluj Arena a fost construit în 2011 pe locul fostului stadion Ion Moina. Proprietarul stadionului este Consiliul Județean Cluj, însă principalul beneficiar este clubul FC Universitatea Cluj 1919.

Universitatea evoluează în Liga a II-a.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te