Fabuloasa poveste a lui Radu Ștefan, legenda lui Lazio

DE Adrian Costin | Actualizat: 24.07.2023 - 16:21
Radu Ștefan a jucat timp de 15 ani la Lazio. S-a retras la 28 mai 2023 Foto: profimediaimages

Radu Ștefan s-a născut pe 22 octombrie 1986 la București. El a evoluat pe postul de fundaș stânga și uneori pe postul de fundaș central. La finalul acestui sezon a decis să se retragă după ce a activat ca profesionist timp de aproape 20 de ani și asta pentru doar 2 cluburi.

SHARE

Radu Ștefan a fost format la juniorii lui Dinamo București, club la care a debutat la nivel de seniori. El însă este cunoscut pentru cariera extrem de longevivă pe care a avut-o în Serie A, la una dintre forțele din "Cizmă", este vorba despre Lazio.

Anii de la Dinamo București

Dinamo a reușit să promoveze în acest an. Așadar, va fi în ofertă la casele de pariuri sportive de pe internet și putem să mizăm pe confruntările pe care le va avea în SUPERLIGA și mai ales pe cele cu rivalele FCSB și Rapid.

Radu Ștefan este în curtea lui Dinamo București încă din anul 1999, iar debutul la prima echipă și-l face extrem de rapid, la doar 17 ani, în anul 2004. A îmbrăcat apoi tricoul acestei formații până în anul 2008. În acest timp a cucerit 3 trofee după cum urmează:

·       Cupa României în anul 2005

·       Supercupa României în anul 2005

·       Campionatul în anul 2007

Intră în vizorul lui Lazio după ce această formăție o întâlnește pe Dinamo în play-off-ul Ligii Campionilor din vara lui 2007. Pentru el urmează o aventură extraordinară la gruparea capitolină.

Împrumutul la Lazio

La 1 ianuarie 2008 cei de la Dinamo îl dau în primă fază sub formă de împrumut pe Radu Ștefan la Lazio pentru jumătate de sezon. Era vorba despre un împrumut pentru care gruparea din Ștefan cel Mare primea 1 milion de euro, iar Lazio avea opțiunea de a-l cumpără pentru alte 4,5 milioane de euro.

Debutează rapid pentru formația romană, pe 30 ianuarie 2008, într-un meci din Cupa Italiei jucat pe stadionul Artemio Franchi împotriva Fiorentinei. I-a fost încredințat la momentul respectiv tricoul cu numărul 2 pe care îl purtase până atunci Guglielmo Stendardo.

Impresionanta perioadă petrecută la Lazio

Prestațiile sale i-au făcut pe "Vulturi" ca în aprilie 2008 să activeze clauza din contract și să îl cumpere definitiv pe Radu Ștefan.

Va prelua după transfer numărul 32, dar îl va schimba apoi și va face legendar numărul 26. În al doilea an în tricoul lui Lazio antrenorul Delio Rossi decide să îl folosească în 19 meciuri de campionat și în 2 din Cupa Italiei.

Se schimbă antrenorul în sezonul următor, iar președintele Claudio Lotito îl numește pe banca lui Lazio pe Davide Ballardini. Sub comanda acestuia, românul câștigă pe 8 august 2009 Supercupa Italiei după o confruntare cu Inter Milano.

Ballardini nu rezistă mult însă și este demis în februarie 2010, iar Radu Ștefan a fost apoi antrenat de Edoardo Reja cu care a avut prestații mult mai bune. Sub comanda acestuia este considerat ca fiind în primii 10 fundași din Italia, iar Palermo, Inter Milano și Bayern Munchen devin interesați de serviciile lui.

Data de 17 iunie 2011 îi aduce un nou contract cu Lazio, care urma să fie valabil pentru alți 5 ani, până în anul 2016 așadar. Menționez și data de 6 decembrie 2012, când la aproape 5 ani de la sosirea sa în capitala Italiei reușește să marcheze primul său gol pentru Lazio în victoria cu 4-1 cu Maribor din Europa League.

Sparge gheața și în campionat

Primul său gol în Serie A îl marca însă abia pe 24 februarie 2013, într-un succes cu 2-0 împotriva celor de la Pescara. Reușește pe 26 mai 2013 să câștige a doua sa Cupă a Italiei după ce în finală Lazio a reușit să se impună la limită, cu scorul de 1-0, iar asta se întâmpla într-o finală cu marea rivală AS Roma.

Din păcate pentru el, la scurt timp după aceea, pe 18 august 2013, pierde Supercupa Italiei, iar atunci a fost o victorie zdrobitoare a lui Juventus, scor 4-0. Atinge pe 11 ianuarie 2015 o bornă fantastică, 200 de meciuri în tricoul "Vulturilor". Și asta se întâmpla și într-un moment special, în Derby della Capitale, așadar împotriva marei rivale AS Roma.

Pe 20 mai 2015 avea să vină un nou eșec pentru el, întrucât pierde finala Cupei Italiei, 1-2 cu Juventus, asta deși singurul gol al lui Lazio a fost semnat chiar de către Radu Ștefan. Vestea bună este că în iulie 2015 semnează un nou contract cu această formație, iar acesta era valabil pentru încă 5 ani.

În vara aceluiași an, în august mai precis, este titular în Supercupa Italiei pe care "Vulturii" o pierd împotriva campioanei Juventus după un 0-2. Pe 20 noiembrie 2016 ajunge la 200 de meciuri în Serie A, o bornă greu de atins chiar și de către mulți jucători italieni fie ei și din echipa națională.

Radu Ștefan atinge borne istorice

La 13 august 2017 își adaugă un nou trofeu în palmares în tricoul lui Lazio. Câștigă Supercupa Italiei chiar pe Olimpico după un succes cu 3-2 în fața lui Juventus. În sezonul 2017-2018 are 41 de apariții și bifează o nouă bornă, 300 de meciuri pentru Lazio, astfel intrând în top 10 cei mai utilizați jucători din istoria acestei formații.

În stagiunea 2018-2019 evoluează în 33 de meciuri și pe 15 mai 2019 reușește să câștige Coppa Italia, după un 2-0 în finală cu Atalanta. În 22 decembrie 2019 ridică și Supercupa, după ce în ultimul act Lazio a învins-o pe Juventus cu 3-1.

Pe 3 aprilie 2021 bifează cea de-a 402 prezență în tricoul lui Lazio. Astfel, devine jucătorul cu cele mai multe apariții din istoria acestui club, depășindu-l pe legendarul Giuseppe Favalli. Bifează în 28 mai 2023 ultimul meci pentru această formație, acesta fiind cu Cremonese.

S-a organizat atunci o festivitate specială pentru el, iar Radu Ștefan a ținut un discurs emoționant. Va rămâne întotdeauna în istoria lui Lazio, club cu care a câștigat 3 Cupe și 3 Supercupe ale Italiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te