Povestea româncei care e cea mai bună alergătoare de trail din lume: „Vreau să fac istorie”

DE Alin Crișan | Actualizat: 09.12.2023 - 07:54
Povestea româncei care e cea mai bună alergătoare de trail din lume: „Vreau să fac istorie” - Foto: Mădălina Florea

Povestea româncei care e cea mai bună alergătoare de trail din lume: „Vreau să fac istorie”.

SHARE

Mădălina Florea, atleta care e cea mai bună alergătoare la trail din lume a declarat că „vrea să facă istorie” în sport. 

Mădălina Florea, o atletă din Sighişoara, a devenit cea mai bună alergătoare de trail din lume după ce a câştigat, la sfârşitul lunii octombrie, finala din cadrul Golden Trail World Series 2023, în Italia, o serie de curse la care participă cei mai buni sportivi de pe mapamond.

După câştigarea finalei Golden Trail World Series 2023, sportiva legitimată la CSM Sighişoara s-a clasat pe locul III în clasamentul general GTWS.

Povestea româncei care e cea mai bună alergătoare de trail din lume: „Vreau să fac istorie”

Cu toate aceste performanţe trecute în palmares, Mădălina Florea se consideră a fi un om simplu, care doreşte să lase ceva în urma sa.

"Chiar zilele astea mă gândeam, după atâtea reuşite, că mă pot asemăna chiar cu oraşul meu, Sighişoara, un oraş mic, cu o istorie mare. Asta aş vrea şi eu! Sunt un om simplu, micuţ şi vreau să fac o istorie mare.

Pot să spun că, deşi am 30 de ani, mulţi nu îmi dau 18-20 de ani. Locuiesc în Sighişoara, cu siguranţă rămâne oraşul meu de suflet. Am avut foarte multe oportunităţi de a schimba oraşul, ţara, dar eu am preferat să rămân aici. Simt că este locul care mă face să mă simt fericită, să mă simt bine.

Istoria sportului pentru mine a început de la grădiniţă, când prima antrenoare, Doina Avram, a venit să mă selecţioneze pentru gimnastică, deoarece gimnastica, după cum ştim, începe de la o vârstă fragedă. 

Părinţii au acceptat, tradiţia în gimnastica românească a fost ani de zile uau şi cred că oricine şi-ar fi dorit să facă gimnastică, aşa am ales să mă duc să fac gimnastică. În primii ani în care am început să merg la şcoală, nu m-am văzut, sincer, cu calităţi de gimnastă.

Nu-mi plăcea, efectiv voiam să fac orice altceva, sport de echipă, să joc fotbal, să joc handbal, dar nu sport individual. Voiam să văd sportul ca pe o joacă, iar mingea obiectul de joacă, spre aceea mă duceam, trebuie să recunosc", ne-a relatat Mădălina Florea.

Pornind de la exemplul personal, atleta i-a îndemnat pe copiii care fac sport să încerce şi alte discipline, atunci când simt că ar avea vreo îndoială cu privire la ceea ce fac, fiindcă, în cele din urmă, vor găsi ceea ce li se potriveşte, aşa cum a găsit şi ea.

Citește și: Povestea lui Aron Pumnul, lider al Revoluției de la 1848. A fost profesorul lui Mihai Eminescu

"Poate sunt sportivi sau copii care zic: 'ok, mamă, sunt bună la gimnastică', dar poate pe viitor, dacă mai are o înclinaţie spre o altă disciplină, să nu ezite să încerce. În clasele I-IV am făcut gimnastică. Soţul doamnei Doina Avram făcea atletism şi deja avea performanţe cu alţi sportivi.

Suna atractiv deoarece erau premii în rechizite, uneori chiar şi în bănuţi, sume modeste. Dar suna atractiv şi, copil fiind, era interesant ştiind că poţi face cu propriul tău corp ceva care va da roade şi îţi va aduce ceva în plus", a afirmat Mădălina.

Ea consideră că şcoala rămâne punctul care te ghidează în viaţă, iar sportul, la fel, are un rol foarte important deoarece, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul ei, îi învaţă pe tineri să aibă o viaţă ordonată, o viaţă corectă, chiar dacă asta implică nişte sacrificii. 

Nu a mai putut face sport un timp: „A trebuit să mă operez”

În anul 2017, Mădălina Florea s-a accidentat, suferind o intervenţie chirurgicală la tendonul lui Ahile, care a ţinut-o o vreme în afara sportului competiţional, însă nu chiar atât de mult pe cât se aştepta.

"A început o durere de tendon ahilian, în 2018 a venit şocul meu: a trebuit să mă operez. Eram pe stadion, eram în timpul antrenamentelor şi efectiv am căzut pe stadion. Am căzut şi nu ştiam ce să se întâmplă. Zici că a trecut o seceră şi mi-a tăiat piciorul.

Acela a fost momentul în care nu ştiam ce se întâmplă şi s-a rupt tendonul, ceea ce înseamnă că atunci când se rupe, tu nu mai poţi să umbli pentru că toată musculatura ta cedează, că nu mai e susţinut de pionul principal. Şi atunci a urmat calvarul pentru mine, pentru că nu ştiam încotro să o apuc, ce să fac, ce se întâmplă cu mine, pentru că, într-o clipită, visul meu de a deveni cea mai bună sportivă a lumii a fost ruinat.

Citește și: Povestea româncei care a făcut senzație la scrimă. Câștigă Olimpiada cu sacrificii: nu mânca nimic

În câteva secunde în care nu pot să descriu cum a fost ulterior. Îl am alături de mine pe domnul doctor Vasile Oşan, de prin 2010, pe doctorul cu care colaborez şi care m-a sfătuit în fiecare pas pe care l-am făcut, chiar şi în această operaţie. 

E renumit pe partea sportivă. Este şi medic la Federaţia Română de Canotaj, unde coordonează tot şi cu siguranţă se văd şi rezultatele, dar şi în baschet şi tenis. Şi pentru mine este un privilegiu să am o astfel de colaborare, să primesc cele mai bune sfaturi din partea unui om care are un background extraordinar", afirmă atleta.

Mădălina Florea povesteşte că un doctor din Târgu Mureş, Octav Rusu, a ales să facă o altfel de operaţie, care i-a permis o recuperare rapidă: a fost operată în 18 iulie, în luna noiembrie deja făcea jogging, iar în luna martie, anul următor, alerga la semimaraton, clasându-se pe podium la Campionatul Naţional de Semimaraton.

"După 5 ani, în care la momentul întoarcerii nu am mai ales să mai fac ceea ce făceam înainte, (...) în 2019, am ales să mă duc la Campionatul Mondial, m-am dus la selecţie la noi, în România, am fost selecţionată spre a face deplasarea la Campionatul Mondial din Argentina, unde alături de echipa României am reuşit să terminăm pe locul trei.

Eu am punctat în această echipă, venind pe locul 14 sau 16. La acel campionat, o altă sportivă din România, Cristina Simion, a reuşit să câştige competiţia şi Denisa Dragomir a avut rezultate foarte bune. Pentru fiecare am o stimă şi un respect deosebit pentru că fac parte din această poveste a atletismului românesc.

„Vreau să strălucesc”

Aceste fete au fost un model pentru mine şi am zis da, hai să încerc şi eu, poate pot. Şi eu sunt din România, pot să beneficiez de minimul de condiţii în care pot să ajung şi eu ca ele. După 2019, încet - încet, combinam platul cu alergarea montană, erau şi rezultate, erau şi coborâşuri", ne mai spune Mădălina.

După aceea a câştigat o serie de medalii la Campionatele Europene şi Mondiale, descoperind că mentalul te face să uiţi de durerea fizică, aceeaşi determinare încercând-o şi pe parcursul Golden Trail World Series 2023.

"Când m-am dus acolo, eu ziceam că aici e momentul meu de glorie. În 81 de ţări au fost mediatizate cursele, prin Eurosport. Mi-am zis că e momentul meu, vreau să strălucesc. (...) După prima cursă în care am câştigat şi am uimit lumea cât de rapid am alergat, deşi terenul era atât de accidentat... foarte mulţi bolovani, pietre, trebuie să ai foarte, foarte mare atenţie.

Chiar şi aşa am multe cicatrici. (...) După ce am câştigat a fost minunat! Îmi vine să plâng şi acum pentru că este un moment pe care nu o să îl uit niciodată. Să ajung dintr-odată într-un moment în care sunt cunoscută de lumea întreagă", a arătat alergătoarea.

Citește și: Povestea românului care a „murit” la primul Campionat Mondial. Ajunge acasă când îi pregăteau coliva

Mădălina spune că, deşi avea multe rezultate, lumea nu ştia cine este, dar că după ce a câştigat Golden Trail World Series 2023, oamenii au devenit foarte interesaţi să o cunoască, să o felicite.

În clasamentul Golden Trail World Series contează cele mai bune trei rezultate ale fiecărui alergător din cele şase curse, iar anual GTWS alege o cursă specială pentru Marea Finală.

În 2023, primii 30 de alergători, bărbaţi şi femei, din clasamentul general după a şasea cursă au fost invitaţi la marea finală a cursei "Il Golfo dell Isola Trail Race", fapt ce a garantat o luptă continuă până la linia de sosire, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te