Patru juniori români, în topul celor mai buni jucători de șah ai lumii

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.09.2022 - 14:53
Campionatul Mondial de Șah pentru Juniori, organizat, în premieră, în România, în 2022. / Foto: FR Șah

După tenis, înot, caiac, șahul vine puternic din urmă în materie de performanțe sportive românești. Patru juniori români au intrat în topul celor mai buni jucători de șah ai lumii la finalul Campionatul Mondial de Șah pentru Juniori, organizat, în premieră, în România, în 2022.

SHARE

După tenis, înot, caiac, șahul vine puternic din urmă în materie de performanțe sportive românești. Campionatul Mondial de Șah pentru Juniori, organizat în premieră în România, s-a încheiat vineri, 16 septembrie, la capătul a 11 runde intens disputate de 620 de juniori din 72 de țări.

Patru jucători români au reușit să urce în top 10 la nivel internațional, după această confruntare a minții pentru titlurile mondiale la categoriile 14, 16 si 18 ani: Dragoș-Andrei Antonică – locul 4 (U18), Ema Obadă – locul 7 (F18), Vladimir-Alexandru Cnejev – locul 8 (U14) și Filip Magold – locul 10 (U14).

Campionii mondiali ai celor trei categorii de vârstă sunt după cum urmează - la Fete, 14 ani, primele trei locuri au fost ocupate de Zarina Nurgaliyeva (Kazahstan), Charis Peglau (Germania), Alexandra Shvedova (FIDE), fete, 16 ani - Davaakhuu Munkhzul (Mongolia), Hong Nhung Nguyen (Vietnam), Machteld Van Foreest (Olanda) și fete 18 ani - Mariam Mkrtchyan (Armenia) – cu 11 puncte din 11, Ayan Allahverdiyeva (Azerbaijan), Martyna Wikar (Polonia). La băieți, 14 ani, podiumul a arătat așa - A R Ilamparthi (India), Jakub Seemann (Polonia), Aldiyar Ansat (Kazahstan), la 16 ani - Anand Pranav (India), Artem Lutsko (Ucraina), Augustin Droin (Franța), iar la 18 ani - Shawn Rodrigue-Lemieux (Canada), Kazybek Nogerbek (Kazahstan), Marius Fromm (Germania).

Primul Campionat Mondial de Șah pentru Juniori desfășurat în România

După 30 ani, Federația Română de Șah, condusă din septembrie anul trecut de o echipă nouă, cu Vlad Ardeleanu în frunte, a patronat, la Mamaia, primul Campionat Mondial de Șah de juniori, un eveniment finanțat de Primăria Municipiului Constanța și organizat de Asociația Club Sportiv Juniorul Constanța.

”Vreau să mulțumesc și să dedic aceste prime realizări echipei și Consiliului Director al FR Șah, evident și sponsorilor noștri fără de care schimbarea la față a șahului din România nu ar fi posibilă. Efortul tuturor este inspirație pentru mine și pentru toți cei care iubim comunitatea șahului din România”, a declarat Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah din septembrie anul trecut.

Într-un an de mandat, Ardeleanu și echipa au reușit o lovitură de imagine de proporții pentru sportul românesc, nu doar pentru șah. Pe 4 septembrie, FR Șah a anunțat oficial că cel mai bun jucător de șah al Ungariei, Richard Rapport, fost loc 5 mondial, actualmente locul 13 în clasamentul FIDE, va juca în echipa României.

Rapport (26 de ani) are un palmares impresionant - a obținut titlul de mare maestru la 13 ani, iar în 2013 câștiga Campionatul European de Șah rapid. În 2017 l-a învins chiar pe campionul mondial Magnus Carlsen în cadrul Turneului Tata Steel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te