Mihai Neșu, „îngerul copiilor cu dizabilități”, la 40 ani. Am pierdut trupul ca să câștig sufletul

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.02.2023 - 12:10
MIhai Neșu - Foto: Facebook

Ex fotbalistul Mihai Neșu care a trecut printr-o dramă cumplită după ce a fost paralizat de la gât în jos. Mihai a descoperit credința și, în prezent, îi ajută pe copiii care se confruntă cu aceleași procleme de sănătate ca și el.

SHARE

Pe 10 mai 2011, Neșu s-a ciocnit de Alje Schut la un antrenament al echipei sale Utrech și a rămas întins pe gazon. Doctorii au stabilit un diagnostic teribil: ruptură de vertebră cervicală, iar fotbalistul a rămas paralizat. 

Fotbalistul a trecut prin încercări cumplite: și-a pierdut tatăl, soția l-a abandonat. După momente de cumpănă, a revenit mai puternic dedicându-și toată viața și puterea ajutorării copiilor.

Sincopa din 2014

„Eu sunt bine acum. În 2014 a fost o sincopă în care nu mai funcționa nimic în organism și toată lumea credea că o să mor. Tata, Dumnezeu să-l ierte, era simpatic că venea la spital și se uita pe analize, cum era el doctor, și era într-o stare mai tristă după accidentul meu… eu îl auzeam din salon când vorbea: ‘Aoleu, săracul! Moare copilul, moare copilul!”. Numai așa spunea. Eu îi strigam: ‘Nu mor, stai liniștit!’

Vedea el că am nu știu ce pe la plămâni… a fost o situație gravă atunci, dar m-a ajutat Dumnezeu să trec și am învățat că trebuie să am mai mare grijă de mine. Nu înseamnă că, dacă ești paralizat, stai așa și nu faci nimic. De prin 2016 am început să fac conștiincios terapie.

Neșu: Minunea e că nu am murit


Chiar un doctor, la primul control în Olanda, s-a uitat pe dosarul meu și mi-a spus că nu înțelege cum mai trăiesc. A spus că 99 din 100 mor în situația mea. Adică eu am rămas fără oxigen foarte mult timp, chiar dacă a venit repede ambulanța. Totuși a durat puțin și pe lângă asta nu am rămas cu sechele la creier. Am avut ruptă o arteră, inunda sângele în creier… și asta a fost cel mai greu de oprit. Din operația de 5 ore, 3 ore s-au chinuit să oprească sângerarea asta. Minunea a fost că n-am rămas cu sechele după problema asta.

Prognoza lor a fost că n-o să pot să respir niciodată, că nu o să pot să mă mișc niciodată, dar pot mișca singur o mână, destul de bine, pot mânca singur cu ajutorul unor unelte. Chiar zilele trecute mi-am făcut niște teste, să văd cum circulă sângele, și toate sunt ca la un om în activitate fizică”, a declarat Mihai Neșu, care a făcut dezvăluiri teribile la AS.ro

A împlinit 40 de ani

Bucurie în prag de An Nou pentru Fundația Mihai Neșu: turla bisericii Complexului „Sfântul Nectarie”, construit pentru copiii și tinerii cu dizabilități, a fost iluminată.  

De 1 decembrie, Fundația a împlinit 3 ani de la lansarea campaniei ”Cred în minuni”, pentru construirea Complexului de recuperare caritabil pentru copii și tineri cu dizabilități Sf .Nectarie, însă încă este nevoie de ajutor pentru finalizare.

„Ne-am fi dorit să terminăm anul acesta, dar mai e nevoie de câteva luni de muncă dar și de sprijin financiar”, transmitea la acea vreme Mihai Neșu.Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități neuromotorii ”Sfântul Nectarie” a fost deschis in data de 6 iulie 2015 din dorința lui Mihai Neșu de a contribui sistematic, cu profesionalism, pe termen lung, la recuperarea copiilor cu dizabilități, cu ajutorul fanilor și a oamenilor care l-au iubit ca fotbalist și care încă îi sunt alături.

În cadrul centrului copiii fac zilnic kinetoterapie, hidroterapie, logopedie, terapie ocupațională, hipoterapie, scripetoterapie, banda de mers pe termen lung, în scop caritabil. Aproape 100 de copii beneficiază de tratament.

Citește și: VIDEO Neșu ridică un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități. Tragedia ce l-a „salvat”

Mihai a descoperit credința și a „supraviețuit”


„Viața mea e mult mai fericită și împlinită decât când eram sănătos! Dacă m-aș mai naște acum, nu m-aș mai face fotbalist. Sunt lucruri foarte frumoase care îți aduc bucurii, în afară de fotbal. Acum, de când am centrul de copii cu dizabilități, am o bucurie foarte mare pentru că pot să le fiu de folos și mi-am redescoperit pasiunea pentru design și arhitectură.

Am avut gânduri să nu îți mai dorești să trăiești, dar ceva m-a făcut să merg mai departe, să caut care e sensul pe pământ. Dacă tot nu ai murit, ce faci? Cu ceva tot trebuie să fii de folos. Mi-a luat foarte mult timp și căutări, până prin 2016, când am fost în căutare să înțeleg de ce mai trăiesc, ce mai am de făcut…

Cred că Dumnezeu mi-a sacrificat trupul ca să-mi salveze sufletul. Mi-a mai ușurat boala și mi-a schimbat un pic felul de a gândi. Așa am tras concluzia că El există și lucrează. E Creatorul nostru”, a spus Mihai Neşu într-un interviu pentru GSP.

Primește o pensie infimă

Neșu, care în România s-a consacrat la Steaua, acum FCSB, primește lunar o pensie în valoare de 100 de euro, dar și o pensie de însoțitor în valoare de 300 de euro din partea României, în timp ce din Olanda este remunerat lunar cu câte 3000 de euro.

"Din păcate, când m-am întors în țară din Olanda, am zis ca să pot să rezist să fiu bine la mine în țară trebuie să încerc să nu văd prea mult lucrurile care nu-s bune și dacă le văd să încerc să le schimb eu și să nu mă afecteze.

Dar e adevărat că asta e realitatea. Practic majoritatea persoanelor cu dizabilități, dacă n-au condiții financiare bune, e foarte greu să trăiască”, s-a confesat Neșu, într-un interviu.

Citește și: Mihai Neșu: Dumnezeu mi-a sacrificat trupul ca să-mi salveze sufletul. Sunt mult mai fericit acum

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te