Marea campioană care are 5 titluri olimpice, la fel ca Nadia și Lipă. Cine-și mai amintește de ea?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 03.11.2024 - 17:58
Marea campioană care are 5 titluri olimpice, la fel ca Nadia și Lipă - Foto: Profimedia Images
Marea campioană care are 5 titluri olimpice, la fel ca Nadia și Lipă - Foto: Profimedia Images
Marea campioană care are 5 titluri olimpice, la fel ca Nadia și Lipă
Marea campioană care are 5 titluri olimpice, la fel ca Nadia și Lipă
Marea campioană care are 5 titluri olimpice, la fel ca Nadia și Lipă
Marea campioană care are 5 titluri olimpice, la fel ca Nadia și Lipă
Marea campioană care are 5 titluri olimpice, la fel ca Nadia și Lipă
Marea campioană care are 5 titluri olimpice, la fel ca Nadia și Lipă

Marea campioană care are 5 titluri olimpice, la fel ca Nadia și Lipă. În galeria campionilor olimpici români se află nume mai cunoscute, dar și altele care, în timp, au „fugit” din memoria iubitorilor sportului. Unul, însă, merită reamintit, el stând la cel mai înalt nivel.

SHARE

Marea campioană care are 5 titluri olimpice, la fel ca Nadia și Lipă. Dacă am fi rugați să indicăm rapid sportivii români cu cele mai multe titluri obținute la Jocurile Olimpice, gândul ni s-ar duce, probabil, în primul rând către Nadia Comăneci și Elisabeta Lipă. Fiecare dintre ele are un palmares impresionant la Jocurile Olimpice, adunând câte 5 medalii de aur.

Marea campioană care are 5 titluri olimpice, la fel ca Nadia și Lipă. Cine-și mai amintește de ea?

Dacă am fi rugați să indicăm rapid sportivii români cu cele mai multe titluri olimpice de la Jocurile Olimpice, gândul ni s-ar duce, probabil, în primul rând către Nadia Comăneci și Elisabeta Lipă. Fiecare dintre ele are un palmares impresionant la Jocurile Olimpice, adunând câte 5 medalii de aur.

Diferența ar fi că „zeița de la Montreal” le-a cucerit în doar două ediții ale marii competiții, pe când Lipă în șase. În plus, Nadia a adunat un total de 9 medalii olimpice (5 aur, 3 argint, 1 bronz), pe când fosta mare canotoare are în dreptul său 8 medalii (5 aur, 2 argit, 1 bronz).

Însă, imediat după ele, ne-am gândit, probabil, la marele Ivan Patzaichin și, poate, la imensele gimnaste Ecaterina Szabo, Simona Amânar sau Daniela Silivaș.

Citește și: Cine a fost prima medaliată olimpică a natației românești? A făcut istorie, dar a trecut în uitare

Și, într-adevăr, fiecare dintre cei menționați a adunat un palmares olimpic remarcabil, în care strălucesc inclusiv 4 medalii de aur, ca în cazul neuitatului Ivan, sau 3, în cazul gimnastelor.

Cu toate acestea, singurul sportiv român care este la nivelul Nadiei Comâneci și al Elisabetei Lipă este canotoarea Georgeta Damian-Andrunache, deținătoare tot a 5 titluri olimpice, adunate în patru participări la Olimpiadele de Vară. Cărora li se mai adaugă o medalie de bronz.

De altfel, palmaresul său total este absolut impresionant: cinci medalii de aur și una de bronz la Jocurile Olimpice ( 2000, 2004, 2008); două medalii de aur, șase de argint și două de bronz la Campionatele Mondiale ( 1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2007); două medalii de aur, două de argint și una de bronz la Campionatele Europene (2007, 2008, 2012), conform Federației Romane de Canotaj.

Geta Damian, în stânga, la prima medalie de aur olimpică, la Sydney 2000, în proba de dublu rame, alături de marea campioană Doina Ignat: Foto: Facebook/Federatia Romana de Canotaj

Geta Damian, așa cum o chema înainte de căsătoria cu canotorul Valeriu Andrunache, cu care are doi copii, s-a născut la 14 aprilie 1976, în localitatea Dracșani, jud. Botoșani.

A început să practice canotajul în 1989 la CS Botoșani, iar din 1996 la CS Dinamo București, dar primele contacte cu apa le-a avut la iazul Dracșani, cel mai mare din județ, aflat în apropierea casei părintești.

Într-un interviu din 2022, mare campioană mărturisea că apropierea de iaz n-a contat prea mult pentru viitoarea sa carieră, în afara faptului că a învățat să înoate, lucru esențial pentru cei care sunt selectați pentru dificilul sport pe apă. În plus, i-a plăcut apa, nefiindu-i teamă de ea.

Citește și: Cine este campionul mondial la lupte căsătorit cu Irina Loghin? A participat la nouă Olimpiade

„Nu pot să spun că a contat în vreun fel, pentru că eu nici nu știam la vremea aceea ce înseamnă canotaj. Ce m-a ajutat a fost faptul că știam să înot.

Cei care sînt selecționați și nu știu să înoate încep prin a învăța să înoate. Eu am cîștigat timp pentru că știam să înot și celelalte colege cu care am început au pierdut câteva săptămîni pentru a învăța să înoate.

Pe când eu deja ieșeam în barcă, învățam să vâslesc. Mi-a plăcut apa, am fost atrasă de apă. Am trăit pe malul iazului. Acolo mergeam, înotam. Dar poate că și ăsta a fost un atu, faptul că nu am avut frică în niciun fel de apă.

Altfel, nu am vâslit pe Iazul Dracșani până să mă apuc de canotaj”, declara Georgeta Damian-Andrunache, pentru cuzanet.ro.

La doar 13 ani a plecat de acasă luând calea Botoșaniului, la clubul CSM, unde a învățat cu ce se „mănâncă”, de fapt, anotajul.

Inițial, a avut de depășit opoziția mamei sale, care avusese un frate înecat și nu privea cu ochi buni apropierea ei de apă. Dar, cu ajutorul profesorului ei de sport, a reușit să tempereze spaimele mamei sale.

Cu brațele ridicate, alături de colega Viorica Susanu, după titlul câștigat la Atena 2004 - Foto: Profimedia Images

De la început și-a propus să fie mai bună decât celelalte colege, propunându-și, totodată, obiective tot mai îndrăzznețe.

„După prima competiție am zis că eu vreau să fiu mai bună decît cealaltă, eu vreau să fiu cîștigătoare, eu vreau să intru în lotul național. Și apoi, în fiecare an, în noaptea de Revelion, îmi stabileam obiective, nu numai sportive, ci în general, pentru anul următor.

Aveam scop, aveam obiectiv, aveam pentru ce să lupt, pentru ce să muncesc ca să-mi îndeplinesc tot ceea ce îmi propuneam de la an la an. S-a întîmplat, am mai dat și greș, nu întotdeauna. Să zic că în proporție de 90%, chiar peste, eu mi-am îndeplinit obiectivele”, mai spunea cvintupla camioană olimpică.

Așa a ajuns la Jocurile Olimpice de la Sydney. Avea 24 de ani și era debutantă, într-o barcă de dublu rame unde „căpitan” era o altă legendă a canotajului nostru, Doina Ignat.

Citește și: Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă? Depresia l-a făcut să piardă aurul

Au câștigat aurul probei, după care, împreună cu colegele din barca de 8+1, Georgeta a câștigat aurul într-o cursă pe care România a dominat-o trecându-și în palmares al doile titlu olimpic consecutiv în această probă.

Plecase în Australia doar ca o tânără speranță și se întorcea cu statut de mare campioană. Dar aurul de la Sydney, cel puțin cel din proba de dublu rame, prima sa finală majoră, a avut un preț, unul neobișnuit: de emoții, i s-au măcinat dinții.

„Eu întotdeauna am fost aptă medical, dar când am ajuns la Sydney, din cauza emoțiilor, mi se rupeau dinții. Nu am avut probleme stomatologice, nu am avut dureri. Efectiv mi se rupeau bucată cu bucată.

Nu știu, doi sau trei cred că mi s-au rupt, mi s-au măcinat la Sydney de emoții. Eu nu-mi arătam emoțiile, stresul pe mimica feței, nu tremuram să nu pot să mă controlez în cursă, în competiție. Cred că reușeam să ascund emoțiile, fără să le arăt celorlalți, în schimb, eu așa mă manifestam.

Deci Sydney-ul m-a albit, eu așa am zis mereu. De la Sydney din 2000 au început să-mi apară fire albe în păr și mi s-a întîmplat asta cu dantura. De emoții și din cauza stresului mi se rupeau dinții”, a mai dezvăluit marea campioană în interviul citat.

După alți patru ani, la Atena 2004, a ieșit la rampă un echipaj care, timp de cinci ani, a fost nelipsit de pe podiumuri. Georgeta Damian Andrunache – Viorica Susanu. 

Tot la Atena 2005, Georgeta Damian-Andrunache, în dreapta, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, împreună cu Viorica Susanu - Foto: Profimedia Images

Barca de dublu rame a României a câștigat seria și a dominat finala de la start la finiș. Succesul din barca mică a fost dublat de aurul de la 8+1, fetele apărându-și titlul cucerit la Sydney.

După doar două Olimpiade, Geta Damian-Andrunache cucerise deja nu mai puțin de 4 titluri olimpice.

La Beijing 2008, România a câștigat un singur aur la canotaj, exact cel adus de imbatabilul echipaj Andrunache-Susanu, la dublu rame. Pentru Georgeta era al cincelea titlu olimpic din carieră și istoria era scrisă.

Ea a câștigat și bronz cu barca de 8+1, care, în finală, a pierdut pe ultimii metri lupta pentru argint.

A patra și ultima participare la Jocurile Olimpice, la Londra 2012, a însemnat, în schimb, o mare și dureroasă dezamăgire. Și pentru dublul Andrunache-Susanu și pentru barca de 8+1, niciunul dintre echipaje nereușind să urce pe podium.

Atunci, la 36 de ani, a decis să se retragă din sportul căruia îi dedicase, practic, toată viața de până atunci, Secretul performanțelor sale l-a rezumat în doar câteva propoziții, cu sinceritate și fără false modestii.

Citește și: Calvarul Dianei Mocanu: la 16 ani era campioană olimpică, la 18 se retrage. Azi, e complet uitată

„Mi-a plăcut să fiu prima, să fiu printre cele mai bune. Nimic nu se poate fara muncă, o muncă dusă la extrem. În sportul de performanță trebuie să ai o viață foarte bine organizată și curată, altfel, nu reusesti!”, declara marea campioană.

După retragerea din activitatea competițională, Georgeta Damian-Andrunache n-a putut să stea departe de sportul pe care l-a iubit.

A continuat să se dedice acestuia, dar și sportului românesc, în general, prin tot ceea ce face la CS Dinamo București - unde este vicepreședinte - și la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), unde conduce Comisia Tehnică Olimpică pentru Sportul de Performanță.

De acum, dacă veți primi acea întrebare pe care am menționat-o la început, să rețineți că, lângă numele Nadiei Comăneci și al Elisabetei Lipă, umăr la umăr cu ele, stă cel al Georgetei Damian-Andrunache, cvintupla noastră campioană olimpică la canotaj.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te