UPDATE Federația Română de Fotbal susține că maghiarii nu pot afișa steagul Ungariei Mari

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.03.2023 - 17:05
Suporteri la partida Islanda - Ungaria - Foto: Profimedia

Asociația maghiară de fotbal (MLSZ) a primit aprobare introducerea de bannere cu harta istorică a Ungariei la meciurile echipei naționale. Astfel, la meciuri se poate prezenta harta Ungariei mari, dar fără inscripții pe ea.

SHARE

UPDATE. Într-un comunicat remis în această dimineață pe site-ul oficial, FRF contrazice variantă lansată ieri de Federația Maghiară de Fotbal, care susținuse că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, îi permit utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale. 

Detalii AICI

Harta Ungariei Mari cuprinde inclusiv o bucată semnificativă din Transilvania, dar și mai multe regiuni din Ucraina, Croația, Serbia, Slovacia sau Slovenia.

Potrivit unui raport publicat marți pe site-ul său, MLSZ a solicitat o poziție clară din partea Uniunii Europene de Fotbal Amator (UEFA) și a grupului său de combatere a discriminării (FARE) cu privire la problema autorizării afișării simbolului istoric.

"Cele două organizații, acceptând argumentele MLSZ, au recunoscut că harta istorică a Ungariei și culorile lui Árpádsáv nu reprezintă un comportament rasist în sine, dar că acest lucru nu se aplică altor simboluri și inscripții de pe drapel și nici sloganurilor fanilor", se arată în comunicat, arată m4sport.hu.

MLSZ a informat că cele două organizații vor continua să lupte împotriva discriminării, inclusiv a rasismului, și, prin urmare, vor continua să sancționeze bannerele cu astfel de mesaje, în același timp consideră un pas înainte semnificativ faptul că un banner care conține doar o hartă a Ungariei istorice și culorile naționale maghiare nu reprezintă în sine o abatere disciplinară.

Citește și: Comisia Europeană „desființează” proiectul pensiilor speciale: Ciucă, avertizat să nu adopte legea

"În cazul în care pe drapelele autorizate este afișat vreun mesaj rasist sau politic, sau dacă vreun mesaj rasist sau politic este atașat la drapele, acest lucru va duce la măsuri disciplinare și va fi în detrimentul suporterilor înșiși, al colegilor lor, al echipei și al imaginii fotbalului maghiar", a precizat MLSZ.

În noiembrie 2022, după meciul dintre Ungaria și Grecia, scor 2-1, premierul maghiar Viktor Orban s-a afișat la stadion cu un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari.

Ce este Ungaria mare

„Ungaria Mare” (în maghiară Nagy-Magyarország) este un concept politic revizionist, care vizează revenirea Ungariei la frontierele avute înainte de 1918, când exista structura statală multinațională Austro-Ungaria, oficial „Imperiul austriac și regatul maghiar”.

Componentă a sistemului de tratate de la Paris, tratatul de la Trianon (1920) consfințea noile granițe dintre Ungaria, România (Reîntregită), Ceho-Slovacia, Austria și Iugoslavia. În nord, o parte a Slovaciei și teritoriul Rutheniei au devenit componente din Cehoslovacia, în est și sud-est, Transilvania și Banatul s-au unit cu România, iar în sud Croația, Slovenia și Voivodina au devenit o parte din noul stat Iugoslavia.

Înainte 1918, Ungaria avea încorporată Transilvania. Detalii AICI

Orban, cu fularul „Ungariei mari”

După apariția lui Viktor Orban cu respectivul fular la gât, Ministerul Român de Externe a adoptat o poziție fermă:

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”.

Ministrul de externe slovac Rastislav Kacer a contrat și el dur gestul lui Orban: „Ceea ce nu-şi are locul în relaţiile noastre este iredentismul şi revizionismul. Am văzut unde au dus astfel de sentimente şi planuri în 1939 şi le putem vedea astăzi în Ucraina sub forma agresiunii Rusiei”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te