Drama Laviniei Miloșovici, ultima gimnastă de 10. Aproape rămâne paralizată. „Forțată” să pozeze nud

DE Alin Crișan | Actualizat: 03.03.2024 - 13:22
Lavinia Miloșevici - Foto: Arhivă/ Colaj

Lavinia Miloşovici este considerată una dintre cele mai mari gimnaste pe care le-a avut lumea în anii 90. Românca a avut însă de suferit după ce a pozat nud pentru o revistă. Dar piedicile nu se termină aici, sportiva fiind la un pas să rămână paralizată.

SHARE

Lavinia Miloșovici este considerată urmașa legendarei Nadia Comăneci. Ea a luat ultima notă 10 din istorie la gimastică.

Drama Laviniei Miloșovici, ultima gimnastă de 10 a țării

S-a întâmplat în timpul Jocurilor Olimpice de la Barcelona. Românca a luat 10 în finala de la sol.

Fosta gimnastă Lavinia Miloşovici, campioană olimpică şi mondială, s-a născut la Lugoj, judeţul Timiş, la 21 octombrie 1976, într-o familie cu origini sârbești. 

Mama ei, Ildiko, a fost o jucătoare de volei, în timp ce tatăl, Tănase, a fost în lotul naţional de lupte. A început gimnastica la vârsta de 6 ani şi apoi s-a mutat la Deva, la Centrul Olimpic de Gimnastică.

Lavinia, sportiva care a obţinut ultima notă de 10 a gimnasticii la JO

Lavinia a început activitatea la Clubul Sportiv Şcolar (CSŞ) Lugoj, apoi la CSŞ "Cetate" Deva. La club s-a pregătit cu antrenorii P. Şebu şi Mirela Sucală-Dicu, iar la lotul naţional cu Octavian Belu, Maria Bitang, Nicolae Forminte şi Toma Ponoran.

Începe activitatea competiţională la vârsta de zece ani. A realizat o carieră sportivă de excepţie, participând la trei Campionate Europene (CE) de juniori şi seniori, şapte Campionate Mondiale (CM) şi la două ediţii ale Jocurilor Olimpice (JO), la care a obţinut 29 de medalii, din care 13 de aur. Deţine numeroase titluri de campioană naţională şi este câştigătoare a unui mare număr de campionate şi concursuri internaţionale.

Citește și: Artista care și-a mințit soțul o viață întreagă. Bărbatul nu a aflat adevărul niciodată

Debutează în competiţiile internaţionale oficiale în 1991, la CE de juniori, unde câştigă două medalii de aur, la sol şi la sărituri şi una de argint la bârnă. Tot în 1991, participă la CM de seniori de la Indianapolis (SUA), cucerind medalia de aur şi primul său titlu mondial la sărituri, precum şi două medalii de bronz, la bârnă şi în proba pe echipe.

După acest debut strălucitor, devine una dintre gimnastele de bază din noua generaţie, care a menţinut valoarea înaltă a gimnasticii româneşti pe plan internaţional.

În 1996, Lavinia Miloşovici s-a întors la Jocurile Olimpice de la Atlanta. Gimnasta a reuşit să câştige două medalii şi în Statele Unite: bronzul la individual compus şi aceeaşi medalie în proba pe echipe.

A fost declarată cea mai bună sportivă a României în 1992, 1993 şi 1995

A participat la două ediţii a Campionatelor Europene la care a reuşit să adune 7 medalii, dintre care 4 de aur. Lavinia Miloşovic a fost la şapte ediţii ale Campionatelor Mondiale unde a reuşit să câştige 13 medalii, dintre care 5 de aur.

Un element tehnic de la bârnă îi poartă numele: Urcarea Miloşovici, un rondad salt grupat înapoi cu revenire în poziţia călare.

Lavinia Miloşovici a fost declarată cea mai bună sportivă a României în anii 1992, 1993 şi 1995.

Se retrage din activitate și pozează nud

Lavinia se retrage din gimnastică în 1996. După retragerea din activitatea competițională, Miloșovici s-a reîntors în Lugoj unde și-a început activitatea de antrenor.

În 2002, Miloșovici și alte două foste colege de echipă, Corina Ungureanu și Claudia Presecan, au dezlănțuit un șir de controverse datorită pozelor nud publicate de revista japoneză LCC Gold și a filmelor topless ce cuprind rutine specifice competițiilor de gimnastică (DVD-urile: Gold Bird and Euro Angels).

Citește și: Drama Angelicăi Rozeanu, campioana mondială la tenis de masă. Alungată din țară, soțul e arestat

DVD-urile s-au dovedit controversate datorită unor scene și material publicitar în care gimnastele apar purtând costumele oficiale ale echipei României.

Mai târziu, a ieșit la iveală faptul că ele nu au fost conștiente de obligațiile contractuale, de a purta costumele oficiale, până înainte de începerea filmărilor. Din acest motiv, celor trei gimnaste le-a fost interzis să antreneze sau să arbitreze în România pe o perioadă de cinci ani, din 2002 până în 2007.

„M-a afectat ca om”

Marea campioană a recunoscut că regretă faptul că s-a lăsat fotografiată în ipostaze indecente. Ea a pozat goală pentru revista japoneză “Shukan Gendai”.

„Nu mai aveam nici o treabă cu gimnastica de mare performanţă. Scandalul de atunci m-a afectat pe mine ca om, dar numai pe moment, pentru că am văzut cum a reacţionat lumea, nu prietenii şi familia.”

Corina Ungureanu a declarat și ea că au fost „păcălite”.

Citește și: Povestea aviatorului erou al României care a câștigat 55 de bătălii aeriene. A doborât avioanele SUA

„Am crezut că dacă suntem trei, nu o să cădem în capcană. Am avut încredere oarbă în persoana din România, translatorul, el știind că noi nu vom fi niciodată de acord cu așa ceva. Aici, în România ni s-au spus alte lucruri. Trebuia să mergem în Japonia să facem o reclamă la o companie anume de căi ferate. Ceea ce trebuia să facem erau niște elemente artistice în sala de gimnastică, din care să se vadă umbra noastră.”, a spus Corina Ungureanu. 

Sportiva era să rămână paralizată

Lavinia, deși considerată urmașa Nadiei, era să își încheie cariera mult mai devreme. La 18 ani a avut grave probleme cu coloana, iar medicii i-au recomandat să nu mai practice gimnastică niciodată. Sportiva s-a ambiționat să continue, dar concura mereu cu dureri insuportabile. 

„Făceam tot timpul contracturi şi am concurat aproape mereu cu dureri. De obicei purtam un bandaj pe sub costumul de concurs. La 18 ani am aflat că am probleme serioase cu spatele, dar, deşi n-aş mai fi avut voie să fac gimnastică, am continuat. Ştiam foarte bine exerciţiile şi voiam să merg la Jocurile Olimpice.” 

Sportiva a aflat abia în 2009, la 15 ani după retragerea din gimnastică, că putea să rămână paralizată. Avea o fractură la coloană. 

Citește și: Calvarul Dianei Mocanu: la 16 ani era campioană olimpică, la 18 se retrage. Azi, e complet uitată

„Am aflat că am avut o fractură la coloană şi aş fi putut rămâne paralizată. Dacă ar fi să dau timpul înapoi, cred că tot gimnastică aş face, dar nu dacă mi-ar spune cineva că pot rămâne imobilizată într-un scaun cu rotile. Până la urmă, sănătatea este mai importantă decât orice”, a declarat sportiva într-un interviu. 

Astăzi, Lavinia este mama a doi băieți, Cosmin Mihai și Andrei Nicolae. Ea a avut și o fetiță, pe care a pierdut-o din cauza unei boli necruțătoare. Fosta mare campioană s-a refugiat în sala de sport după ce a rămas fără unica sa fiică. Este antrenoare la Lugoj și nu are de gând să înceteze prea curând să facă acest lucru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te