Incredibila poveste a lui Alex Bologa. A orbit la 6 ani, dar e la a doua medalie olimpică

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 31.08.2021 - 15:52

România a obținut două medalii la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, argint, la ciclism, prin Eduard Novak, actualul ministru al Sporturilor, și bronz la judo prin Alex Bologa. Judocanul român este nevăzător, dar acest obstacol nu l-a oprit în cursa sa spre performanță.

SHARE

Alexandru Bologa a obținut, la 25 de ani, cea de a doua medalie a sa olimpică. La Tokyo, a câștigat bronzul la Jocurile Paralimpice, la categoria 60 de kilograme în competiția de judo. 

Anterior, sportivul din Sălaj obținuse încă un bronz la Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio, unde a și fost cel mai tânăr participant. 

„A fost o experienţă mai specială având în vedere condiţiile de pregătire pe timp de pandemie, condiţiile de participare de la Tokyo... a fost dificil din punct de vedere al partenerilor de antrenament, dar mă bucur foarte mult că în principiu a ieşit aşa cum mi-am dorit. Eu îmi doream o medalie de aur, dar obiectivul mi l-am îndeplinit, acela de a câştiga o medalie la Tokyo", a declarat Alex Bologa, la întoarcerea în țară din Japonia.

Citește și: SUA au folosit o rachetă specială Hellfire „ninja” în atacul aerian din Afganistan

Tânărul a precizat că doar un moment de neatenție la făcut să piardă în semifinală. 

„Pentru că în finală aş fi avut meci cu un sportiv din Kazahstan pe care l-am învins de fiecare dată când ne-am întâlnit, cred că e 5-0 pentru mine la meciurile directe. Aşa că aş fi intrat cu un moral foarte bun în finală şi pot spune că aş fi avut şanse foarte mari de a ieşi campion. Îmi doresc cu siguranţă o nouă medalie la Jocurile Paralimpice de la Paris. Vom vedea în 2024 cu ce şanse intru, dar îmi doresc clar o nouă medalie, aşa cum îmi doresc şi la Campionatele Mondiale", a explicat Alex Bologa, potrivit Digisport.

Nevăzător de la 6 ani

Tânărul nu mai vede de la 6 ani, dar nu a renunțat niciodată în dorința lui de a reuși. Boala sa a debutat la trei ani, când a început să-și piardă treptat vederea. Deși nu mai vedea deloc, băiatul s-a apucat întâi de înot și apoi de judp.

 „Prin terapiile efectuate, am reușit să ajung aici. Acest sport mi-a schimbat viața. Simt că pot trece peste orice obstacol și m-a făcut întotdeauna să fiu învingător”, a povestit Alex, într-un interviu pentru Comitetul Paralimpic Român.

„A trebuit să învăț să fac față. Am avut probleme de mic. De la 6 ani am rămas nevăzător complet. Mama a luat un microb în timpul sarcinii, care m-a afectat, iar ulterior, mi-am pierdut vederea definitiv. A trebuit să învăț să fac față acestei situații, dar având probleme de mic, chiar dacă nu atât de grave, m-am obișnuit așa. Eu așa știu lumea, așa o percep și cred că, cu toate că ai o dizabilitate, poți să faci ceva în viață”, a dezvăluit Alex Bologa.

Părinții au căutat toate soluțiile pentru a-i reda vederea, a fost operat în Belgia, dar fără succes. Alex a urmat școala generală și Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, apoi a absolvit două facultăți – Psihopedagogie Specială și Kinetoterapie.

Citește și: VIDEO Alunecarea de teren care împiedică deschiderea autostrăzii Sebeș - Turda. 5 ani întârziere

„Văd adversarul în minte”

„Nu puteam să stau să mă plâng. Mi-a plăcut de mic să fac sport. Am reușit să mă adaptez la fiecare situație și am găsit soluții. Eu nu știu să fur meserie, cum se spune, pentru că nu văd, așa că trebuie să mă adaptez. Alex Bologa, într-un interviu pentru Transilvania Reporter.

Alex s-a apucat de judo l în 2012, după organizarea de către antrenorii de la clubul Universitatea CSM Cluj a unei selecții pentru nevăzători, ȋn mai multe centre destinate acestora, .

„Eu îmi dau seama unde e adversarul, văd totul ȋn minte. Îl simt când vine spre mine şi ştiu ce vrea să facă. Când se duce cu piciorul ȋn faţă, ȋmi dau seama ce urmează. Este ideal să simt intenţia adversarului cu o fracţiune de secundă ȋnainte”, explica Alexandru pentru Transilvania Reporter.

„Alex nu este un fenomen, este un sportiv care s-a integrat fenomenal. E adevărat că este mai serios decât ceilalți pentru că el nu vede, nu fură tehnici. Tehnica el o face cel mai frumos, poate tocmai pentru că el vede cu ochii minții. Este o plăcere să antrenezi un astfel de sportiv. Eu îi spun ce trebuie să facă, iar el aplică perfect”, se mândrește antrenoarea Gianina Andreica, aceea care îi ei și tutore.

 

Argint pentru Novak

Eduard Novak a cucerit argintul în proba de urmărire individuală pe 4.000 m (categoria C4), pe Velodromul Izu, la ciclism.

Pentru Novak este a patra medalie din palmaresul său paralimpic. Eduard Novak (44 ani) mai are un aur în 2012, la Londra (ciclism - urmărire individuală, categoria C4), un argint în 2008 la Beijing (ciclism - contratimp, cat. LC2) şi un alt argint la Londra în 2012 (ciclism - contratimp, cat. C4).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te