EXCLUSIV Schema prin care Guvernul oferă Armatei stadionul din Ghencea pentru uz personal

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.12.2022 - 20:06
EXCLUSIV Lipsa unei Hotărâri de Guvern, motivul pentru care FCSB nu poate juca pe "Stadionul Steaua"
Foto: INQUAM PHOTOS/ Mihai Antonio Vasile

Statul român a "reclădit" arena din Ghencea, utilizând aproape 100 de milioane de euro, bani publici. Teoretic, orice entitate sportivă poate închiria arena de fotbal, însă autoritățile au găsit chichițe legislative pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

SHARE

Deși Stadionul Ghencea ar putea produce bani frumoși din închiriere, statul român "a uitat" să dea o Hotărâre de Guvern prin care s-au putea demara licitațiile publice la care ar putea participa orice entitate sportivă care ar dori să închirieze stadionul pentru organizarea evenimentelor sportive.

Într-un răspuns în exclusivitate pentru Newsweek România, Clubul Sportiv al Armatei "Steaua" explică de ce în acest moment nu se poate închiria Stadionul "Steaua", cunoscutca fiind "Templul din Ghencea".

Citește și: Arena Națională: 4,5 milioane € cheltuieli/an. Romprest, acuzată de 1 miliard prejudiciu, face curat

Întrebați ce condiții trebuie să îndeplinească o echipă de fotbal pentru a închiria stadionul Ghencea la capacitate maximă în vederea desfășurării unui meci de fotbal, reprezentanții CSA Steaua au răspuns: "În conformitate cu prevederile art.332-333 din OUG a Guvernului României nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, închirierea stadionului se poate face numai în baza unei Hotărâri de Guvern și a unei licitații publice - "Închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a utilităților administrativ-teritoriale se aprobă după caz prin Hotărâre a Guvernului, a Consiliului Județean, a consiliului General al Municipiului București sau al Consiliului Local”… Închirierea bunurilor proprietate publica a statului sau a unităților administrativ-teritoriale se face pe bază de licitație publică. La această dată nu există o Hotărâre de Guvern în acest sens.

Închirierea Stadionului Ghencea, "blocată" de lipsa unei Hotărâri de Guvern

Clubul de fotbal FCSB, patronat de Becali, și-a exprimat de nenumărate ori intenția de a închiria Stadionul "Steaua" pentru a organiza meciurile considerate "acasă". Niciodată nu s-a ajuns la o licitație publică din lipsa acelei Hotărâri de Guvern care nu a fost dată până în prezent, deși au trecut mai bine de 2 ani de zile de când a fost dat oficial în folosință Stadionul "Steaua" după modernizare.

"Suma pe care un club trebuie să o plătească pentru închirierea stadionului se stabilește în urma licitației publice organizate în baza Hotărârii de Guvern. După emiterea Hotărârii de Guvern, orice entitate sportivă poate participa la licitația publica pentru închirierea arenei sportive", se arată într-un răspuns al CSA "Steaua București" în exclusivitate pentru Newsweek România.

Cum poate juca FSCB pe Stadionul Ghencea?

De asemenea, întrebați dacă orice alt club sportiv în afară de CSA Steaua ar putea închiria stadionul din Ghencea pentru a organiza un meci de fotbal, reprezentanții Clubului Sportiv al Armatei "Steaua București" au precizat că: "După realizarea cadrului legal necesar, orice club poate utiliza arena de joc, ținând cont și de disponibilitatea acesteia. Prioritate în utilizarea stadionului “Steaua” o au echipele de fotbal și de rugby ale Clubului Sportiv al Armatei Steaua.

Stadionul Steaua face parte din Complexul Sportiv “Steaua-Ghencea” (Cazarma 3618 București) și se află în administrarea MApN și în folosința CSA Steaua confirm Ordinului ministrului apărării naționale nr. M.115/2017, care suportă cheltuielile de administrare", se arată în răspunsul în exclusivitate trimis de Clubul Sportiv al Armatei "Steaua București" pentru Newsweek România.

Foto: INQUAM PHOTOS/ Mihai Antonio Vasile

În acest moment, doar echipa de fotbal a armatei CSA joacă pe stadionul Ghencea. Echipa nu are drept de promovare în prima ligă fiind considerat un club departamental.

E greu de spus ce sume de bani ar putea încasa statul român dacă are deschise stadionul și pentru alte activități. Putem să ne facem o idee prin comparație. Într-un răspuns exclusiv pentru Newsweek România, Primăria a spus că, în 2021, stadionul național a generat venituri de peste 2 milioane de euro. 

În 2022, FCSB a plătit primăriei București 700 mii euro pentru a juca pe Arena Națională.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te