David Popovici are dreptate: Un bazin de înot la 100.000 de elevi. Niciunul făcut în 4 ani

DE Petre Bădică | Actualizat: 13.08.2024 - 13:49
David Popovici are dreptate: Un bazin de înot la 100.000 de elevi. Niciunul făcut în ultimii 4 ani - Foto: INQUAM PHOTOS / Stefan Constantin

David Popovici are dreptate: Un bazin de înot la 100.000 de elevi. Niciunul făcut în periopada 2018 - 2022 potrivit cifrelor oficiale consultate de Newsweek. Zeci de județe nu pun la dispoziția levilor niciun bazin de înot.

SHARE

David Popovici a cucerit aurul olimpic și a adus în discuție faptul că sportivii nu au condiții optime de pregătire. El s-a plâns de lipsa unor bazine performante și mai ales de condițiile improprii de antrenament din timpul iernii. 

David Popovici are dreptate: Un bazin de înot la 100.000 de elevi. Niciunul făcut în 4 ani

„Aceste medalii aş vrea să însemne mai multă atenţie pentru sport, nu neapărat pentru înot, ci către sport în general. (...) Sunt destul de multe probleme la noi în ţară, iar faptul că se investeşte atât de puţin în sport este una dintre ele (...) oamenii de la conducere ştiu treaba asta, trebuie să punem şi presiune”, a declarat David Popovici pentru TVR.

Complet neinspirat, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a susțuinut că statul nu are prea multe responsabilități în această zonă și le-a cerut privaților să construiască. 

„Hai să nu excludem și zona privată care poate să vină să investească în ce înseamnă baze sportive, că parcă nu ne dorim să ne întoarcem în vremuri dinainte de 1989”, a spus Grindeanu.

Citește și: Grindeanu se spală pe mâini de bazinele cerute de David Popovici: ”Să le facă privații”

Grindeanu fie a fost neinspirat în declarații, fie nu are habar care e situația bazinelor de înot. Care este deplorabilă, nu doar la nivelul performanțelor de vârf, dar mai ales în școli. Înainte de a prezenta situația, îi reamintim ministrului Grindeanu că „privații” pun la dispoziția copiilor bazine de înot și instructori, dar contra cost. Un abonament de înot începe de la câteva sute de lei pe lună. Puține familii își permit acest lux.

Din tabelul pe care Newsweek îl prezintă mai jos se vede situația bazinelor de înot pe care statul român le-a construit pentru elevii din școala generală, gimnaziu și liceu.

În total, în România statul a construit  pentru cei 3.000.000 de elevi care merg la școala în clasele I - XII doar 25 de bazine. Dacă scoatem afară orașul București, în 41 de județe au fost construite doar 15 bazine de înot pentru copii. În București sunt 10 bazine de înot, din care 2 în școli primare și 8 la liceee. 

Citește și: David Popovici a ajuns în țară cu medaliile: ”Două bucăți de metal pentru care muncești o viață”

În total, doar 13 județe au bazine pentru copii. În restul de 28 de județe, statul nu a construit niciun bazin pentru elevi. 

Newsweek a scris, în anul 2021, un articol pe aceeași temă. Atunci ne raportam la anul 2018. Ei bine, comparând anii 2022 cu 2018, vedem că în această perioadă NU s-a construit niciun singur bazin în școlile din România.

Citește și: În ce județe, statul nu a construit niciun bazin pentru elevi?

La facultăți lucrurile stau un pic mai bine. Un număr de 28 de bazine dețin centrele universitare din România.

Ce a declarat David Popovici?

„N-aș spune (că sunt) un miracol. Însă, în condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, la 200, de exemplu, pe australieni, care au condiții infinit mai bune decât ale noastre. 

Au bazine să-și pună și în cap! Au toată infrastructura de care au nevoie. Au absolut orice… centre de pregătire peste centre de pregătire, deci în condițiile astea eu mă antrenez pe Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot la patru ani, de-asta sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot acolo în aer liber. Iar în timpul iernii, că tot vorbeam de condiții, când e frig afară, pentru că bazinul din interior… de foarte mult timp se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic... când e frig afară, noi ne antrenăm într-un balon unde o persoană care nu-i obișnuită intră și stă… 3 minute, intră și simte că se sufocă.

Ei, în condițiile alea ne antrenăm noi, dar… cred că se poate.Suntem puțini, într-adevăr, cei care excelăm cu adevărat în România, în sporturi, însă cu condițiile pe care le avem trebuie să facem ce putem”, a mai spus David Popovici.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te