DAKAR 2019 Aniversare de 40 de ani, în Peru

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 08.01.2019 - 16:00
În 2019, Raliul Dakar este organizat exclusiv în Peru, cu puncte de Start şi Finish în Lima.

Raliul Paris - Dakar, cel mai dur și mai spectaculos raliu de anduranță, la care participă motociclete, quad-uri, mașini, camioane și prototipuri, împlinește 40 de ani. De-a lungul timpulu, Parisul a ieșit de pe hartă, iar Dakar 2019 se desfășoară în Peru, între 7 și 17 ianuarie.

SHARE

Prima ediție a Dakar-ului a avut loc în 1979. Dar povestea raliului a început în 1977, de la un eșec. În urmă cu 42 de ani, în cadrul Raliului Abidjan-Nisa, motociclistul Thierry Sabine s-a rătăcit în Deşertul Tenere. Provocarea l-a făcut pe acesta să înţeleagă că deşertul poate fi rețetă foarte bună pentru o competiţie.

Citește și... DAKAR 2019 Prima etapă, Lima - Pisco

Prin urmare, în 1979, Sabine a organizat prima ediţie a unui raliu pe ruta Paris-Dakar, cea care avea să şi dea, pentru început, numele raliului. 182 de autovehicule se aliniau la start şi numai 74 aveau să facă faţă provocării pregătite de acesta, o dovadă ca aceasta era o competiţie foarte dificilă. De exemplu, belgianul Jacky Ickx (câştigător al Dakar-ului în 1983, cu Mercedes 280 GE, şi de două ori pe locul al doilea, cu Porsche 959 şi Peugeot 405 Turbo 15) avea să spună cu admiraţie şi umor că Thierry Sabine”este un sadic care organizează evenimente pentru masochişti".

Sabine a continuat, an de an, să dezvolte competiţia. Dar, din păcate, avea să-și piardă viața pe 14 ianuarie 1986, într-un accident de elicopter în timpul raliului.

Până în 1991, raliul s-a organizat între cele două oraşe, Paris şi Dakar, cu diverse puncte de intrare pe continentul african - Alger, Tunis sau Tripoli. În 1992, pentru un plus de spectacol, raliul a fost organizat pe ruta Paris - Cape Town, iar în 1994 a fost organizat pe traseul Paris-Dakar-Paris.

Până în 2007, Raliul Dakar a fost organizat pe continentul african, pentru ca ediţia din 2008 să se suspende din cauza problemelor de siguranţă. O competiţie provizorie a fost organizată în acel an în România şi Ungaria, pentru ca, din 2009, competiţia să se mute în America de Sud.

În 2019, Raliul Dakar este organizat exclusiv în Peru, cu puncte de Start şi Finish în Lima, iar în cursă, la categoria Malle Moto, numita Original by Motul, participă și românul Emanuel Gyenes. Pentru automobile va însuma 5.598 de kilometri, dintre care 3.094 km de probe speciale în perioada 7-17 ianuarie. Legendara etapă-maraton, de două zile şi aproape 1.000 km, are loc pe 10 şi 11 ianuarie, iar asistenţa tehnică nu este permisă decât din partea altor competitori aflaţi în concurs. Ea este urmată de singura zi de pauză, 12 ianuarie.

Foto @ Dakar Rally

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te