Ce mari competiții sportive sunt afectate de coronavirus. Euro 2020 și Jocurile Olimpice, amenințate

DE Mihai Duță | 29.02.2020 - 09:55
Partida Internazionale Milano – Ludogoreț, din Europa League, s-a defășurat fără spectatori Foto: Facebook PFC Ludogorets 1945

Mai multe meciuri de fotbal în care sunt implicate echipe din Italia sunt sub semnul întrebării, în timp ce altele s-au jucat fără spectatori. Chiar și Turneul celor 6 Națiuni la rugby a fost afectat.

SHARE

Nou coronavirus a dat peste cap multe competiții importante la nivel global, fie că este vorba despre meciuri de fotbal, de rugby, campionate locale, Formula 1 sau calificări pentru Olimpiada de la Tokyo. Motivul anulării sau amânării unor înteceri sportive este prezența suporterilor, dar și a sportivilor proveniți din zonele aflate în carantină.

Costurile directe și indirecte vor fi de nivelul sutelor de miliarde de euro dacă extinderea zonelor aflate în carantină va contnua în același ritm. Sumele provin din drepturile de televizare, din încasările provenite din vânzarea biletelor și a serviciilor conexe ale marilor arene sportive sin Europa și din întreaga lume. Cu siguranță vor avea de suferit și casele de pariuri care, la rândul lor, sponsorizează mute echipe de top.

Meciuri anulate sau fără spectatori în Italia

Returul dintre Internazionale Milano și Ludogoreț, din 16-imile Europa League, s-a jucat fără spectatori în tribune. La fel se întâmplă și cu partidele din Serie A, disputate pe celebrul San Siro, acolo unde joacă meciurile de acasă AC Milan și Internazionale Milano. Arena are puțin peste 80.000 de locuri și este una dintre cele mai mari din Europa. La fiecare partidă disputată acolo se încasează între două și trei milioane de euro, uneori chiar mai mult, doar din vânzările de bilete.

Trebuie să ținem cont că mai multe etape din campionatul Italiei se vor juca fără spectatori, iar unele partide au fost chiar amânate. Derby-ul Juventus – Inter Milano de pe 1 martie, va fi tot cu tribunele goale, deși fanii Juventusului au fost primiți în Franța, la Lyon pentru meciul din Liga Campionilor.

Italia, blocată în Turneul celor 6 Națiuni la rugby

Aviva Stadium este arena pe care au loc meciurile echipelor naționale de fotbal și de rugby ale Irlandei. Construcția are o capacitate de 51.700 de locuri. Prețul mediu al biletelor este de circa 80 de euro, ceea ce înseamnă încasări de peste 4 milioane de euro la o partidă, având în vedere că toate meciurile Irlandei de acasă sunt sold-out cu mult timp înaintea începerii turneului.

Partida de rugby Irlanda – Italia, care ar fi trebuit să se dispute pe 7 martie, a fost anulată, și se așteaptă o decizie similară în privința meciului Italia – Anglia, din ultima etapă a Six Nations 2020, de pe 14 martie.

Competiții în pericol: Euro 2020 și Jocurile Olimpice

Euro 2020, care are semifinalele și finalele pe stadionul Wembley din Londra, se desfășoară în 12 orașe din Europa, Italia găzduind meciul de deschidere împotriva Turciei, la Roma, pe 12 iunie.

Oficialii competiției spun că sunt în așteptare. "Pentru moment, nu este necesar să se schimbe nimic în calendarul planificat. Problema va fi monitorizată permanent", a spus un purtător de cuvânt. UEFA este în legătură cu autoritățile locale și internaționale.

Meciurile Euro 2020 de la Roma

12 iunie: Italia - Turcia (grupa A)

17 iunie: Italia - Elveția (grupa A)

21 iunie: Italia - Țara Galilor (grupa A)

4 iulie: sfert de finală

Jocurile Olimpice și Paralimpice

Jocurile Olimpice, de la Tokyo vor avea loc în perioada 24 iulie-9 august, iar cele Paralimpice între 25 august și 6 septembrie.

Organizatorii de la Tokyo 2020 au declarat că pregătirile continuă așa cum a fost planificat. Marele campion olimpic la înot, australianul Ian Thorpe consideră însă că sportivii nu trebuie să pună dorința de a concura înaintea sănătății.

La rândul său, Dick Pound, membru al Comitatului Olimpic Internațional a susținut că organizatorii ar trebui să anuleze Jocurile dacă va fi vorba despre o pandemie gravă.

Dr. Brian McCloskey, directorul de sănătate publică pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, a declarat pentru BBC că anularea nu trebuie să fie luată în calcul în acest stadiu.

"Este important să ne amintim că a fost o presiune uriașă pentru ca Jocurile Olimpice de la Rio 2016 să fie anulate din cauza focarului de virus Zika, dar acele Jocuri au mers înainte fără nicio problemă", a spus McCloskey.

Competiții sportive anulate

Fotbal:

·       Meciurile din Liga internă a Chinei

·       Meciurile din Liga Campionilor Asiei

·       Calificările de fotbal feminin pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

Tenis:

·       Meciurile de Fed Cup, programate în perioada 4-8 februarie

Auto :

·       Formula 1 Chinese Grand Prix din Shanghai, programată pe 19 aprilie

·       Cursa all-electric Formula E din Sanya, programată în 20-22 martie

Atletism:

·       World Athletics Indoor Championships din Nanjing, programat în perioada 13-15 martie

·       Maratonul de la Hong Kong, programat la data de 9 februarie

Box:

·       Calificările pentru Jocurile Olimpice, categoria box, au fost mutate din Wuhan în Amman, Iordania

Baschet:

·       Calificările pentru Jocurile Olimpice, categoria baschet, programate în perioada 6-9 februarie, au fost mutate la Belgrad, în Serbia

·       Meciurile de calificare pentru FIBA Asia Cup 2021, dintre China şi Malaezia, programate la 24 februarie 2020

Rugby:

·       Rugby Sevens din Hong Kong, programat în perioada 3-6 aprilie, ar putea avea loc în Octombrie

Ciclism:

·       Cursa de ciclism de la Hainan, programată 23 februarie - 1 martie

·       Cursele de ciclism feminin: Cursa Chongming Island (7-8 mai), Cursa Zhoushan Island (12-14 mai) şi Cursa Taiyuan (31 mai)

Golf:

·       Turneul feminin Blue Bay de golf din Hainan, programat în perioada 5-8 martie

Badminton:

·       Campionatul Masters de badminton din Hainan, programat în perioada 25 februarie - 1 martie

Hockey:

·       Meciurile din Hockey Pro League, dintre China şi Australia, programate în martie 14-15

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te